Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Store danske designere / Poul Erik Tøjner & Ida Engholm / 800 sider
Lindhardt og Ringhof . ISBN
Anmeldt 7/1 2009, 15:37 af Maria Stensgård

Danske designikoner


Danske designikoner

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Verden bliver altid fattigere, når mennesker som for alvor vil noget sandt og smukt forlader den. De store danske designere er alle sammen sådanne mennesker. Mennesker for hvem livet ikke bare handlede om at lade sig nøje med tingenes tilstand. Mennesker som ville og kunne forandre verden. Det kræver talent, men samtidig vilje og mod. Det var Louisianas direktør Poul Erik Tøjner, som fik ideen til at skrive om de enkelte formgiveres værk og verden allerede i 2002, hvilket har resulteret i femten flotte bøger, hvoraf den sidste udkom i år. I denne bog, er ti af disse bøger samlet i én!

Poul Erik Tøjner har sammen med forlaget Lindhardt og Ringhof samlet de ti tilsyneladende mest betydningsfulde danske designere i det tyvende århundrede. Det er der kommet en prægtig udgivelse ud af, som ud over at give overblik og indsigt, er en smuk bog, hvor tekst og billeder går hånd i hånd i et læsevenligt og moderne layout. Bogen har endvidere et flot kvadratisk format, og en lidt utraditionel tykkelse på hele fem centimeter, jo, man får noget for pengene!

De ti designere, som opfattes som tidens største er: Kay Bojesen, Kaare Klint, Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Finn Juhl, Børge Mogensen, Hans J. Wegner, Nanna Ditzel, Verner Panton og Poul Kjærsholm, hvis nogen skulle være i tvivl. Og man må sige, at tiden er præget af at kvindelige designere er i fåtal, når bogen kun kan mønstre én enkelt.

Fælles for designerne er deres ønske om at være med til at skabe nye værdier via deres værker. En stol er ikke bare en stol. Som en møbelsælger af Danish Design engang sagde til mig, så er f.eks. Wegners stole udtryk for en livsstil, hvor man arbejder og udvikler sig. Der er ikke tale om bløde pudestole, beregnet til et inaktivt liv med zapper og ugeblade inden for rækkevidde.

Det giver bogen liv, at de ti designere præsenteres af elleve forskellige forfattere. Når der er elleve forfattere skyldes det, at afsnittet om Arne Jacobsen har to, nemlig Carsten Thau og Kjeld Vindum, som i øvrigt har specialiseret sig i Arne Jacobsens værker ved flere udgivelser. Og skulle man tale om en svaghed ved bogens mange forfattere, kan det være det skiftende fokus på liv og værk. Det er dog tydeligt, at alle forfattere skriver engageret og ud fra stor faglig viden. Og som altid kan man diskutere balancen mellem fokus på kunstneres liv og deres værker. Alle forfatterne beskæftiger sig med begge dele, men vægtningen er forskellig.

Beskrivelsen af den enkelte designer efterfølges af henholdsvis lister med ”Noter”, ”Fotografier” og ”Bibliografi”. Det kan dog undre, at man ikke også har tilføjet et curriculum vitæ, så det var lettere at finde frem til faktuelle data, som f.eks. fødselsdag og dødsdag osv.

Når alt det formelle om bogen er sagt, er der kun tilbage at sige tak til Poul Erik Tøjner og Lindhardt og Ringhof for en dejlig bog, fyldt med flotte fotos og spændende beskrivelser af designernes værker, som i disse år for alvor har fået en renæssance. Den mest kendte ph-lampe er lige kommet i fem nye farver, og Kay Bojesens aber svæver i snart sagt alle unge hjem. Så hvis man vil vide mere om designernes lamper, stole, kopper og kander, og i øvrigt gerne have et tydeligt tidsbillede af hele epoken, så er Store danske designere et oplagt køb!

Forrige anmeldelse
« Ungarn 1956 «
Næste anmeldelse
» Vægtløs mand under truende sk... »