Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945 / Helge Hagemann / 111 sider
Akademisk Forlag. ISBN 9788750035503
Anmeldt 20/2 2012, 21:29 af Hans Christian Davidsen

Ikke kun tyskerne trådte forkert


Ikke kun tyskerne trådte forkert

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Danmark begik en krigsforbrydelse, da tyske soldater i 1945 blev sat til at rydde Vestkysten for miner, mener forfatteren til den overbevisende bog Under tvang. Det er dog ikke ønsket om at anklage, men ønsket om at forstå og forklare, der ligger bag forfatteren Helge Hagemanns bog.

Hvad førte til den tragedie, at tyske soldater efter maj 1945 under tvang blev sendt ud for at rydde miner ved den jyske vestkyst stik imod international ret? Efter kapitulationen fik den danske regering et tilbud fra de britiske befrielsestropper, der havde de tyske pionertropper i fangenskab. Den danske regering var i et dilemma. Et nej til briternes forslag ville have gjort den upopulær både ude og hjemme. Ude havde Danmark stadig et lidt blakket ry. Og hjemme var briterne de uspolerede helte.

Forståeligt
Derfor var det forståeligt, når den danske regering handlede, som den gjorde, konkluderer Helge Hagemann, der er jurist og historiker. Nemlig ved at tage imod det britiske tilbud om minerydning – med tyske soldater som de praktiske håndværkere. Og hvad var der så galt med hele aktionen?

Det dokumenteres, at det tyske mandskab enten var alt for ringe eller slet ikke uddannet til opgaven. Og at det arbejdede under et umenneskeligt tids- og nervepres. 500 tyske krigsfanger blev dræbt eller lemlæstet under minerydningen. Danmark trodsede dermed Geneve-konventionen, der allerede fra 1929 forbød at anvende krigsfanger til usunde eller farefulde arbejder. Under tvang hævder, at Danmark dermed begik en krigsforbrydelse. Tyskerne gjorde nemlig ikke arbejdet frivilligt. Kun sitrende over hele kroppen begav de sig ud i minefelterne.

Som en af soldaterne sagde: "Om vi ved minerydningen skal miste øjne, hænder eller ben eller blive dræbt at minerne, eller om vi bliver skudt af englænderne, er os ligegyldigt". For et par år siden opstod en debat om minerydningen, hvor danske tidsvidner modsagde flere af Helge Hagemanns påstande. Disse modsigelser forbigår forfatteren i tavshed. Han blotlægger dog et betændt emne, der ikke har haft historikernes interesse.

Forrige anmeldelse
« Holsten i helstaten «
Næste anmeldelse
» 1864 – og historiens lange sk... »