Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

David Attenborough: A Life on Our Planet (83 min.) Biograffilm / Netlfix
Anmeldt 24/9 2020, 15:59 af Uffe Stormgaard

En erfaren og troværdig globetrotters skræmmende testamente


En erfaren og troværdig globetrotters skræmmende testamente

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Nedbrudte højhuse, smadrede ruder, nedfaldne altaner, skræl og affald. En moderne forstad af tomme, beskidte, forladte lejligheder. Forfald, forfald. En ældre herre bevæger sig gennem de ødelagte rum. Mit navn er David Attenborough. Vi befinder os i Tjernobyl i Ukraine. Hvor den skræmmende atomreaktorulykke skete i 1886, med et så voldsomt udslip af dødelig radioaktivitet, at byen stadig er ubeboelig.

Denne destruktion af en hel by er et resultat af dårlig planlægning og menneskelige fejl, og et håndfast symbol på, hvad der sker, hvis vi mennesker ikke standser ødelæggelsen af jorden, fastslår den kendte 93-årige tv-opdagelsesrejsende, professionelt, direkte til kameraet. Han henvender sig til dig, fra en nedbrudt lejlighed i den øde by.

A Life on Our Planet er en dokumentarfilm eller sagt med David Attenboroughs egne ord: et vidnesbyrd med fremtidsvisioner. For manden med de mange, mange tv-geografi/naturserier for BBC, er ikke i tvivl; vi ødelægger naturen. Vi har erstattet vildt med tamt, og er på vej mod katastrofen for den blå planet.

Med stribevis af imponerende smukke naturbilleder gennemgår han naturens mangfoldighed og viser, på bedste pædagogiske vis, hvordan menneskeheden i en evig jagt på rigdom og fremgang har ødelagt regnskovene, afbrændt naturen, grådigt rå-fisket de store oceaner og jaget de vilde dyr bort fra deres naturlige domæner, ændret livsbetingelserne for arternes overlevelse.

Med udgangspunkt i, som han siger, ”mit eget fantastiske liv”, hvor han tidligt fik mulighed for at besøge egne på jorden, der kun sjældent eller aldrig fik besøg af hvide mennesker – og da slet ikke med et kamera i hånden. Han påviser nådesløst de mange ændringer fra nord- til sydpolen vores planet klimatisk har gennemgået, i en stadig kurs mod katastrofen.

For David Attenborough er ikke i tvivl om de mange ødelæggende fejltagelser mennesket har gjort i sin kamp mod naturen. Hans argumentation i billede og lyd er overbevisende. Vi skal kæmpe med og ikke mod naturen. Det er ikke for sent. Vi kan nå det endnu, siger den kloge, ældre erfarne globetrotter. Men det kræver mod og politisk kraft.

A Life on Our Planet er en vigtig film. Ikke ny i sit budskab, men konsekvent i sin påvisning af vigtigheden af at opretholde jordens biodiversitet. Fyldt med naturskønne billeder. Tropefuglenes skønne farver, gepardernes lette flugt over savannen. Regnskove, isbjerge og havenes dybder – jordens skønhed, op mod en advarende og berettiget bekymret kommentar, om tankeløshed og grådighed. Tjernobyl som det håndgribelige bevis.

Et smukt, pædagogisk, vedkommende og skræmmende testamente fra en erfaren og troværdig globetrotter, der dog indeholder budskab om håb – hvis vi vil. Filmen er, med de to hovedrolleindehavere, naturen og Sir David Attenborough, instrueret af kollegaerne, Keith Scholey, Alastair Fothergill og Jonathan Hughes og produceret af Netflix – så hvis du misser (hvad du ikke bør) biografernes store lærred, så er der senere mulighed for at opleve den på din egen skærm.


Forrige anmeldelse
« Queen & Slim «
Næste anmeldelse
» Emma »


Filmanmeldelser