Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Mørkets venstre hånd / Ursula K. Le Guin / 352 sider
Gyldendal. ISBN 9788702363890
Anmeldt 14/3 2023, 14:22 af Martin R. H.

Kulturmødet


Kulturmødet

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Genly Ai hedder hovedpersonen i denne roman, som er skrevet af Ursula K. Le Guin. En for alvor aktuel og besættende bog.

Det indrammer Olga Ravn sandelig også så snedigt i sit efterord, hvor det lyder: “Mørkets venstre hånd, hvad sker der i den? Det er en roman, der foregår på en anden planet. Den sidste tredjedel af bogen ryster mig.”

Jeg istemmer.

Sjældent er jeg blevet så overrasket, så bjergtaget af en roman. Den er simpelthen så sirligt skruet sammen.

Ursula K. Le Guin er en stilistisk mester, sådan har det alle dage været, og her brillerer hun … men. Det er nu engang sådan, at vi ikke kan komme nærmere ind på det, der sker i sidste del, for det er noget, der skal være andre læsere forundt, og jeg er vis på, at der er mange, jeg kan i al fald anbefale at rejse afsted her!

Hovedpersonen, om ham kan vi sige: Han er rejst til planeten Vinter, hvor han har en mission, men det viser sig ganske hurtigt, at han kommer i livsfare. Han har et problem - han forstår ikke den kultur og det samfund, han er landet i, og det bliver for ham ganske problematisk, viser det sig.

Estraven er ham en ven, men også han, selvom han er nær kongen på planeten Vinter, ender i problemer. Og langsomt går det op for de to, at de må transformere noget … som vi ikke nærmer os her.

Ursula K. Le Guin er en fantastisk fortæller. Hun bevægede sig helt indtil 2018, hvor hun rejste videre fra denne vores planet, med fortællinger fra fjerne egne, decideret science-fiction for voksne, og altid ganske overrumplende størrelser.


Forrige anmeldelse
« Rans vilje «
Næste anmeldelse
» Spående vølve »


Flere prosaanmeldelser