Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Nim og den hemmelige ø (96 min.) Købsfilm / Sandrew Metronome
Anmeldt 22/4 2009, 18:38 af Torben Rølmer Bille

Hverdagens eventyr


Hverdagens eventyr

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Nim og den hemmelige ø er en familiefilm skabt af selskabet Walden Media, der nok mest er blevet kendt for deres to film om Narnia, men ulig de meget traditionelle fantasyelementer man finder her, tager Nim og den hemmelige ø udgangspunkt i langt mere dagligdags ting og bringer på ret elegant vis de mere eventyrlige elementer ind i fortællingen gennem en eksplicit fokusering på fiktionen som fiktion.

Filmens hovedperson er pigen Nim, der bor på en lille sydhavsø med sin far, der arbejder som marinebiolog i området. Moderen døde, da Nim var ganske lille, og faderen sørger for selv for at undervise pigen. De modtager en gang om måneden forsyninger, men ellers klarer de selv livet som frivillige Crusoer. I disse forsyninger er også indimellem bøger om helten Alex Roper, som Nim sluger med stor begejstring. Roper minder allermest om en slags klon af Indiana Jones, for han tager på skattejagt i de fjerneste afkroge af verden og bliver konstant jagtet af en masse skurkagtige skurke.

I virkeligheden hedder Alex dog Alexandra og er en meget menneskesky forfatter, der lever gennem sine bøger om den gæve eventyrer. Da Nims far under en sejlads mister kontrol over sit skib, er Nim pludselig helt alene og sender derfor desperat en e-mail til Alex Roper, som hun jo ved plejer at kunne klare skærene. Alexandra Roper indser, efter at have googlet Nim og dennes historie, at hun måske er pigens eneste håb, og derfor begiver forfatterinden sig modstræbende udenfor hjemmet i New York.

Alexandra har levet med sin romanfigur så længe, at han bliver manifesteret direkte i filmen som hendes dårlige samvittighed, og det er ham, der konstant forsøger at piske en stemning af eventyrlyst og oplevelse frem. Filmen følger altså henholdsvis Alexandras tur til en mikroskopisk ø i det indiske ocean, Nims fortvivlelse over faderens forsvinden hjemme på øen og faderen, som desperat forsøger at få repareret sin båd, så kan komme hjem til datteren som lovet.

Ud over Alex Roper, der ligesom faderen spilles af Gerard Butler (kendt som Kong Leonidas fra 300) er de andre eventyrlige hjælpere de dyr, som Nim omgiver sig med: en pelikan, en søløve og en øgle. Takket være computergrafik er øglen blevet antropomorficeret en hel del, men ellers er langt de fleste af scenerne med dyr den ægte vare, og det fungerer fint.

Ud over grundhistorien byder filmen også på en slet skjult kritik af fede, irriterende turister, for et krydstogtskib opdager nemlig Nims ø ved et tilfælde og kaster anker. Der bliver stillet tørklosetter, badmintonnet og hjemmebar op på stranden, og pludselig er det op til Nim selv at fordrive de støjende turister med de få midler, hun har til sin rådighed. Hendes snarrådighed og opfindsomhed er garanten for en af filmens allersjoveste scener.

Nim og den hemmelige ø er en meget flot filmet historie, der med garanti vil underholde de fleste familier. Man kan vælge, om man vil se filmen i en god dansk versionering eller med det originale lydspor, og det gør, at selv de mindste kan være med. Selvfølgelig er det en god idé at se filmen sammen med poderne, for der er scener, som eksempelvis dem hvor faderen desperat forsøger at holde sit skib flydende i hajfyldt farvand, der kan være urovækkende for de helt små, men ellers byder filmen ikke på grusomheder af nogen art.

Det mest imponerende og elegante ved filmen er nok, at filmmagerne har formået at flette heltefiguren Alex Roper ind i filmen på en sådan måde, at selv ungerne aldrig er i tvivl om, at Alex er en figur, som de andre figurer i filmen har opdigtet. Endeligt er det rart at se en film, der byder på en masse eventyr og oplevelser, som for en gang skyld bygger på en genuin interesse for den natur, der omgiver os og mindre på talende løver – selv om disse også har deres klare eksistensberettigelse.


Forrige anmeldelse
« "The Rape of the Vampire" og "F... «
Næste anmeldelse
» Transporter 3 »


Filmanmeldelser