Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Hobbitten / J. R. R. Tolkien / 336 sider
Gyldendal. ISBN 97887702381276
Anmeldt 11/10 2022, 16:36 af Martin R. H.

Ud og hjem igen


Ud og hjem igen

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Vi følger en gammel kending, før alt gik af lave, og en ring måtte smides ind i Mordor Historien er kendt, filmatiseret og nu, tak, udgivet i en pragtfuld udgave.

Bilbo Sækker er vor helt, og han er på rejse frem i verden sammen med andre småfolk i form af dværge. De har noget for øje: en drage ved navn Smaug, og de går benhårdt efter at få ram på den. Gandalf er på sin vis vejviser, og Bilbo kaster sig ud i eventyrer uden at kny. Der er bid i den fyr, men han ved egentlig ikke, hvad det er, han går ind til.

Det kender vi også fra Frodo Sækker og Ringenes Herre, noget af en trilogi, som følger denne om hobbitten Bilbo.

Thorin Egeskjold leder ekspeditionen, og han er frontkriger for alle 12 dværge, der vil tilbageerobre dværgekongeriet Erebor, hvor netop dragen Smaug har lagt sig godt til rette på alt guld, der dér findes, og dværge er som bekendt ganske interesserede i guld.

Det lokker Bilbo ud af busken, og han ender uforvarende i en grotte, hvor en fiks fyr flakker rundt – denne Smeagol, som bærer på en ring. I en hastigt voksende og sjov gådeleg vinder Bilbo ringen over på sin side, og sådan står det, at han kan trylle sig usynlig og forlade grotten igen.

Fortællingen er ligefrem og meget børnevenlig, og den ligger således nogle litterære niveauer under Ringenes Herre, hvilket givetvis også var meningen, for denne fortælling formede sig som en godnatfortælling for Tolkiens søn.

Forlaget var vilde med den, og det var læsere verden over også. Man ønskede sig mere, og Tolkien indsendte Silmarillon, som dog blev afvist, hvorfor han valgte at brygge videre på ringen og indramme Ringenes Herre.

Denne udgave er en ny udgave af en gammel sag – oversat af Jakob Levinsen, og den står fint sammen med den nyere udgave af Ringenes Herre . Så fint og godt med noget fantasy som flugt fra denne til tider vilde virkelighed, vi bevæger os rundt i.


Forrige anmeldelse
« Idioten «
Næste anmeldelse
» En jægers optegnelser »


Flere prosaanmeldelser