Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Andre steder, andre drømme / Daniyal Mueenuddin / 270 sider
Forlaget Klim. ISBN 9788779559752
Anmeldt 4/2 2014, 20:39 af Christina Mohr Jensen

Skæbneberetninger fra Pakistan


Skæbneberetninger fra Pakistan

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Med det skønlitterære værk Andre steder, andre drømme skrev forfatteren Daniyal Mueenuddin sig til Commenwealths Writer´s Prize i 2010 for bedste debutbog og opnåede at blive shortlistet til National Book Award 2009 samt til den prestigefulde Pulitzer pris i 2010. Daniyal Mueenuddin er pakistansk født og det er netop i Pakistan at værket Andre steder, andre drømme udspiller sig. I denne skønlitterære perle møder vi otte forskellige personer og skæbner, der til trods for at de udspiller sig på alle niveauer af samfundets rangstige, er spundet sammen i den pakistanske provins Lahore. Man føres i værket til overdådige pakistanske paladser, til de fattige landsbyer, hvor mudret ligger tungt, og man lukkes ind i fortællingerne om et spil, hvor kærlighed, fødselsret, skønhed, penge og magt er vigtige brikker, der afgør, hvordan livet udspiller sig.

De arme kvinder og magtfulde mænd
Blandt de mange skildrede skæbner fylder særligt fortællingerne om kvinderne en betydelig del. Der er de smukke og velplejede jetsetkvinder, der har forladt det feudale Pakistan til fordel for det metropole liv i Europa, men som til trods for deres umiddelbare økonomiske frihed, ligesom de fattigste af fattigste tjenestepiger fra landet, må bruge manipulation og list for at klare skærene. Desværre er varmen i de højere luftlag oftest kun en midlertidig glæde og livets tilfældigheder som dødsfald og pludselig sygdom, er afgørende faktorer for kvindernes fremtidige skæbner.

Blandt andet møder vi i historierne Husna, en ung kvinde, hvis familie førhen var på vej mod samfundets top, men som solgte deres ejendomme på det forkerte tidspunkt. En beslutning, der i generationer har hjemsøgt familien og leder Husna til på ydmyg vis at søge arbejde hos den rige Harouni, der tilhører den del af hendes egen slægt langt ude, der klatrede op af den sociale rangsstige, mens Husnas familie kravlede ned.

Vi følger Husna mens hun på snedigste og mest kalkulerende vis forfører den ældre Harouni blot for at sikre sig selv økonomisk. Hun går i seng med ham, underholder ham, udholder omgivelsernes misbilligende blikke og hån af hende og udnytter enhver lejlighed til i skjul at købe sig værdifulde genstande, som hun gemmer i sine kufferter, som en opsparing hvis ulykken rammer. Desværre rammer ulykken og da Harouni dør, forviser Harounis døtre Husna fra livet i luksus og sender hende tilbage til hendes faders hus, hvor hun netop var flygtet fra. Den triste familiehistorie gentager sig, og med sig tager hun kun sin krænkede ære, stemplet som Harounis unge elskerinde, og de ejendele hun købte i skjul.

Det er historier som denne, der skildrer mellemøstens kvinders udsatte situation, og selvom personerne som Husna på overfladen synes at være kalkulerende, manipulerende og til salg for et værdifuldt smykke, fortælles historierne med sympati for kvinderne, der blot forsøger at overleve. Også mændenes kamp for overlevelse skildres på dramatisk vis. For mændene er overlevelsen baseret på tilegnelse af magt og stolte kæmper de i historierne sig igennem tilværelsen for denne uanset dens pris. Magten er alt fra at være den eneste i landsbyen med en motorcykel til at være betydningsfuld dommer i Lahore – men alle betaler de en pris.

En fængende og teknisk flot rejse til Pakistan
Det er ikke uden grund at bogens forfatter har vundet og været indstillet til de mange fine priser i kategorien skønlitteratur. Mange historier, hvis plot er bygget op omkring tilsyneladende tilfældige skæbner, hvis veje krydses, kan virke forcerede og i sidste ende efterlade læseren med en følelse af tomhed, hvor de enkelte historier ikke bidrager yderligere til et samlet billede. Men disciplinen mestres til fulde i indestående værk og de enkelte fortællinger bidrager i fællesskab til at skabe en synergieffekt, der giver et samlet, nuanceret og interessant indblik i Daniyal Mueenuddins historie om det feudalt organiserede Pakistan fra top til bund, hvor ustabiliteten og fattigdommen truer bag hvert gadehjørne.

Udover dette er karaktererne i værket velbeskrevne, og man lever sig ind i deres planer og fatter sympati for deres valg og historier. Daniyal Mueenuddins fremragende og billedskabende sprog skaber en eksotisk oplevelse, hvor man henføres til en kultur og et liv, der er så meget mere, end det vi kender. Bogen er en god lejlighed til at komme på rejse til fremmede himmelstrøg og lade sig henføre til paladser og frodige landområder fra et lunt hjørne i sofaen, nu hvor vinteren rammer Danmark.


Forrige anmeldelse
« Dig og mig ved daggry «
Næste anmeldelse
» Hvad reddes kan »


Flere prosaanmeldelser