Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Luther – et bekymringsfrit hjerte / Steffen Støvring / 200 sider
Akademisk Forlag . ISBN 978-87-500-4599-1
Anmeldt 5/9 2016, 15:04 af Michael Agerbo Mørch

Fin folkebog om kirkens reformator


Fin folkebog om kirkens reformator

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Den tidligere seminarielektor, Steffen Støvring, har begået en fin, lille folkebog om Martin Luther (1483-1546). Det fine består i, at teologiske, politiske og sociale forhold formidles i en let tone, uden at seriøsiteten samtidig fjernes. Det er ukunstlet og vidner om stor formidlingsevne. Det er ikke nogen enkeltsag at opsummere Luthers hektiske liv og virkningshistorie, men det er et sobert og vellykket forsøg, som denne bog præsenterer.

Bogen går kronologisk til værks og starter med forhistorien, dvs. en beskrivelse af de urolige århundreder, der går forud for Luthers virke. Den nuværende reformationsforskning er blevet mere og mere opmærksom på, at de voldsomme forandringer, som den afstedkom, ikke opstod som en kambrisk eksplosion, men havde gryet gennem en lang periode.

Derefter beskrives Luthers levnedsforløb i fire dele, stramt disponeret med cirka lige stor vægt på de enkelte faser i Luthers liv. Støvring fremhæver både de psykologiske og teologiske forudsætninger for Luthers bemærkelsesværdigt omfattende arbejde. Balancen er fin, for der er en tendens i Lutherformidlingen til at fokusere meget på det psykologiske – hvilket senest sås i Heinz Schillings moppedreng om reformatoren http://kulturkapellet.dk/sagprosaanmeldelse.php?id=596 – men det teologiske har selvsagt også meget at sige.

I dansk lutherforskning har det teologiske været i højsædet, siden Leif Grane satte standarden for brillant reformationsforskning, så det er faktisk flot, at Støvring formår at inddrage begge aspekter, uden at lefle for tidens modelune og uden at repetere koryfæerne på feltet.

Luthers svage sider bliver ikke fortiet i bogen, men der er generelt en venlig tone over for den ofte noget kradse ex-munks retorik. Sat i forhold til hans modstandere, som fx Müntzer, Zwingli, Calvin og andre, der får en relativ hård medfart, er Luther mere beskyttet i beskrivelsen. Det vil ganske givet falde nogen for brystet, men i en oplysningsbog, der betoner arven efter Luther, gør det ikke noget.

Bogen slutter med et efterord, der kort – meget kort – beskriver receptionshistorien. Det er forståeligt, at denne del ønskes inddraget, men det er så kort og unuanceret, at det næsten bliver undergravende. Der er også et såkaldt ”Slutord”, som ønsker at vise Luthers relevans for dagens samfund og kristendom. Det bliver lidt ”smart-i-en-fart” og er ikke præcist nok til mig ( - alene den første overskrift ”Opgør med præstationskulturen”, suk). Det teologiske anliggende slipper lidt taget og bliver i stedet et eksistentielt program, som i mine øjne ligger Luther fjernere. Lad nu manden være den, han er!

En stor styrke er det, at bogen slutter med ti teksteksempler og fem breve fra Luther selv. Luther var en suveræn skribent, så det er glimrende, at folk får mulighed for at læse tekster fra hans egen hånd. Et vigtigt stykke pædagogik. Skulle interesserede have lyst til at dykke mere ned i Luthers skrifter, så er den korte tekst Om et kristenmenneskes frihed et godt sted at starte. Der er også en tidstavle og et overskueligt og kortfattet persongalleri, som kan orientere nye læsere.

Der skal lyde en tak til Steffen Støvring for at ville aktualisere Luther og gøre ham tilgængelig for almenvellet. Luther – et bekymringsfrit hjerte vinder ikke på sin kildekritiske akribi eller originalitet i fortolkningen, men på en overlegen pædagogisk præstation og fængende fortælleglæde.

Forrige anmeldelse
« Den nye klassekamp «
Næste anmeldelse
» Udforsk verden! Tag på nye eve... »