Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Sande glæder / Lars Saabye Christensen og Stian Hole / sider
Rosinante. ISBN
Anmeldt 15/2 2018, 12:39 af Martin R. H.

hav en glædelig dag


hav en glædelig dag

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Så er der ankommet en billedbog for voksne, udført af to mægtig kendte norske mænd; Stian Hole og Lars Saabye Christensen. Begge er de bjergtagende inden for deres kategori. Mens Hole bevæger sig inden for billedbøger, gerne børnebogsgrafik, er Saabye Christensen forankret i den skønlitterære tradition, hvor det er humor og skæve historier, han serverer for voksne øjne. Nu går de sammen i øjenhøjde, hvor Hole leverer billeder til de tekster, Saabye Christensen skriver, og de er egentlig korte i sig selv.

Denne billedbog for voksne tager favntag med begrebet 'glæde'. Billeder fra en hverdag, som alle tilsyneladende kan relatere til, skal gerne fortælle, at der er en usigelig stor og dyb glæde i alle de små ting og tilfælde, ja for faktisk udgøres livet jo af en lang række sekvenser af små øjeblikke. Nogle mindes, andre glider bort. De negative sider af tilværelsen dukker undertiden op og puster til os, og hvad sker der, hvis det er dem, vi husker? Det kan ikke være meningen med livet.

Sande glæder vil umiddelbart skære igennem og sende glædelige impulser ud til os.

De to norske mænd slår i en omtale af deres fælles bogprojekt, at: "Vi har blotlagt privatlivet, ladet alle hæmninger fare og støvsuget hver øjenkrog i den hensigt at finde flest mulige glæder. Det er lykkedes. Det er os magtpåliggende at understrege, at disse glæder ikke er ironisk ment, de er, som titlen siger, sande."

Der er så fine, fine billeder i denne bog, det må jeg sige. Mange af dem viser en form for surrealisme, jeg kan anerkende og tænke videre over. Især er der billedet af en gang med døre, hvor mennesker stikker ud af væggen, og det er da frydefuldt forunderligt at se på. Det vækker en form for glæde, at der sådan bliver leget med virkelighedsplaner på den måde.

Jeg må tilstå, at teksterne ikke umiddelbart giver mig glæde og videre tanke. Jeg synes ikke altid, at tekst og billede spiller godt sammen, og jeg må sige, at det er en let portion, anrettet meget spiseligt, og de 88 sider kan man såmænd hurtigt vende og vende sig fra for at komme videre.

Jeg er ikke helt imponeret - lettere tilbageholdende, vil jeg sige.


Forrige anmeldelse
« Hjertet og Flasken + Træet «
Næste anmeldelse
» Niller på nettet »


Flere prosaanmeldelser