Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Den stjålne vej / Anne-Cathrine Riebnitzsky / 307 sider
Politikens Forlag. ISBN 9788740000986
Anmeldt 17/9 2012, 21:12 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Afghanske skæbner


Afghanske skæbner

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Anne-Cathrine Riebnitzky har tidligere skrevet bogen Kvindernes krig, men Den stjålne vej er hendes debut som romanforfatter. Fortællingen foregår dog på samme måde som den foregående i Afghanistan og skildrer tre skæbner, der står over for forskellige problematikker, men hvis skæbner flettes sammen på godt og ondt.

En fortælling om tre skæbner
Bogens hovedpersoner er hhv. ingeniøren Khan, den unge gadedreng Javeed og den uddannede kvinde Malika.

Khan er ingeniør og en retskaffen mand, der kender sin religion og tager afstand fra de fraktioner, der benytter religionen som en voldsideologi. Khan er ved at asfaltere vejen imellem Gereshk og Kandahar, der ligger i det sydlige Afghanistan, da han bliver kidnappet af en oprørsgruppe med tilknytning til Taleban. Disse beskylder ham for at gå imod Islam, idet han samarbejder med vantro og forsøger at ”modernisere” Afghanistan med vejlægningen. Men hvad sker der, når talebanerne finder ud af, at Khan er kyndig i Koranen og en retskaffen mand? Kan han overtale talebanerne til at frigive ham, og hvad vil der nu ske med vejen og hans arbejdere?

Javeed er en ung dreng, hvis far er opiummisbruger og moderen er død. Javeed vandrer hver dag på gaderne for at finde mad, men da han en dag bliver voldtaget af en korrupt betjent, ændres hans liv. Javeed får dog hjælp af Malika, bogens tredje hovedperson, der er uddannet og underviser kvinder i lignende situation. Malika er datter af en berømt mullah og en moderne kvinde i det ellers traditionelle Afghanistan. Malika har dog lige gennemgået en ydmygelse, idet hendes mand har taget en kone nummer to, den unge Sharifa. Sharifa, der ikke kommer fra den samme baggrund som Malika, er blevet solgt af sin familie til den velhavende Rahim, men hun er ulykkelig og Malikas jalousi påvirker hende yderligere.

Vil Javeed få retfærdighed? Kan Malika lære at leve med sin skæbne og vil hende og Sharifa kunne lære at leve sammen? Alt dette og meget mere vil du få svar på i Den stjålne vej, der skildrer tre ikke ualmindelige skæbner i Afghanistan.

En socialrealistisk roman
På trods af at bogens fortælling er fiktiv, er de problematikker, der behandles igennem bogen, ikke ualmindelige i Afghanistan, hvor der ofte forekommer kidnapninger, seksuelt misbrug af især unge drenge (hvilket kan skyldes den udprægede kønsadskillelse) og polygame ægteskaber. Man fornemmer, at Riebnitzsky har et indgående og personligt kendskab til den afghanske kultur og formår derfor at portrættere skæbnerne uden at danne et sort-hvidt billede af karaktererne. Riebnitzsky danner f.eks. ikke et fjendebillede af talebanerne, men viser, at selv iblandt disse er der forskellige karakterer, der har gode og onde sider og at de kummerlige forhold i Afghanistan kan føre til, at almindelige mennesker kan udføre de mest ondskabsfulde handlinger.

Riebnitzsky leverer med denne bog derfor ikke blot en fortælling om tre skæbner men tillige en analyse af de problematikker, det afghanske samfund er omgærdet af og hvordan den årelange krig har påvirket dets indbyggere. Læseren bliver således indført i den afghanske kultur, og det kræver ikke en stor forhåndsviden om Afghanistans historie eller kultur at læse bogen, da Riebnitzsky igennem karaktererne fortæller om de begivenheder, der har ledt til den nuværende situation. Dette bidrager til, at fortællingen får en dybde og gør karaktererne jordnære og relatérbare. For selvom bogens hovedpersoner er afghanere, står de over or problematikker, enhver kan relatere sig til såsom skam, angst, ydmygelse og jalousi.

De forskellige skæbner flettes sammen på fornem vis og der er gode cliff-hangers imellem kapitlerne, der fastholder læserens interesse. I og med at bogen både følger en ung dreng, en midaldrende mand og en kvinde, appellerer bogen ligeledes til et bredere publikum. Det er ikke blot en historie om kvindeundertrykkelse, seksuelt misbrug af børn og dets eftervirkninger eller religiøs ekstremisme, men en sammensurium af disse, der skaber en god fortælling. Den stjålne vej er med andre ord en debut, Riebnitzky kan være stolt af!


Forrige anmeldelse
« Gartneren fra Otjakov «
Næste anmeldelse
» Af sted, til stede »


Flere prosaanmeldelser