Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Broderskabet / Robyn Young / 570 sider
People’s Press. ISBN 978-87-7108-087-2
Anmeldt 3/7 2011, 13:47 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Det sidste korstog


Det sidste korstog

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Robyn Young er uddannet forfatter og bor i dag i Brighton. Hun har arbejdet som lærer, økonomisk rådgiver, folkesanger og arrangør af musikfestivaler. Young debuterede med Broderskabet, der omgående røg til tops på bestsellerlisterne. Bogen er solgt til udgivelse i 20 lande og er den første i en trilogi om det sidste store korstog til Det Hellige Land i det 13. århundrede.

Broderskabet strækker sig over tidsperioden 1260 til 1272 e.Kr. og foregår i henholdsvis London, Paris og forskellige steder i Mellemøsten. Bogen følger flere centrale personer, herunder de unge våbendragere (og senere riddere) Will og Garin, pigen Elwen og mamluksultanen Baybars.

I år 1260 kæmper de mongolske styrker mod mamlukhøren. Mamlukkernes hær føres an af den tidligere egyptiske slave Baybars, der har rygte for at være frygtløs – mest af alt fordi han styres af ønsket om at få hævn over de vantro og fordrive dem fra det Hellige Land. Baybars kommer i konflikt med sultanen, hvorfor han får ham likvideret og tilraner sig tronen. Med Baybars i spidsen rykker mamlukkerne hurtigt frem og udgør hurtigt en trussel mod de vestlige, kristne besiddelser i området.

På nogenlunde samme tid bliver Bogen om Gralen stjålet i Paris under mystiske omstændigheder. Hvad denne bog betyder, får man dog først svar på i slutningen af romanen, men romanen er bygget op omkring mysteriet omkring denne bog og jagten for at genvinde den.

I London træner Will Campbell til at blive tempelridder. Wills far er tempelridder, og Will vil gøre alt for at genvinde sin fars respekt og få hans tilgivelse efter en traumatisk begivenhed i Wills fortid. Wills far er draget mod det Hellige Land, og Will ser ham sjældent. Will er i lære hos ridderen Owein, hvis niece er Elwen, som Will langsomt opbygger et tæt forhold til på trods af at samvær med det andet køn ses på med misbilligelse. Wills ven Garin ønsker også at være tempelridder men er pålagt dette fra familiens side, der har en højtstående position. Garin presses fra alle sider, og da han møder de forkerte personer, tvinges han til at gøre noget, han senere vil fortryde.

Det engelske kongehus står i dyb gæld til Tempelridderordenen, og ordenen tvinger kongehuset til at pantsætte de royale kronjuveler, indtil pengene er afbetalt. Da ordenen vil bringe kronjuvelerne til Paris, bliver de dog overfaldet af mystiske mænd, og Owein og Garins onkel Jacques myrdes. Will kommer nu i lære hos Everard - en sær, ældre mand, der lærer Will at skrive og læse, og han arbejder hårdt for ham i mange år, hvor Wills frustration dagligt vokser, for hvornår vil Everard indstille ham til at blive ridder? Everard holder endvidere på en hemmelighed, som Will langsomt indvies i med livet som indsats.

Langsomt lærer Will om sandheden bag Bogen om Gralen, som omhandler Anima Templi, en hemmelig orden indenfor tempelridderordenen med få indviede medlemmer – hvoraf Wills far er et af dem – som ønsker fred og sameksistens mellem de tre religioner kristendommen, jødedommen og islam. Will finder herigennem også ud af, hvilket våben bogen udgør, og hvor mange både inden for og uden for tempelridderordenen, der vil ofre deres liv for at få fat i den.

Will sætter alt ind for at finde bogen og er tæt på at miste livet flere gange. Jagten får dog Will til at indse visse ting om hans far, om Elwen, om Garin og om de værdier, Tempelridderordenen har, og hvilke konsekvenser disse værdier har for dets medlemmer og hele kristendommen.

I Broderskabet forsøger Young at sammensmelte fakta og fiktion. Bogen vedrører virkelige begivenheder, personer og detaljer fra perioden, mens andre dele såsom Anima Templi er fiktion. Young har støttet sig til mere end 100 kilder, hvoraf de fleste er faktuelle. Bogen har derfor et godt historisk fundament iblandet forfatterens kreativitet. At bogen er opbygget på baggrund af dybdegående kilder, giver bogen en dybde. Personkarakteristikkerne er tilfredsstillende, hver med sine egne problematikker. Især Will vil fange læserens interesse, hans selvhad pga. begivenheden i fortiden og hans intense higen efter faderens anerkendelse, hans kærlighed til Elwen og hans trofasthed over for ordenen.

Young forsøger at beskrive tidsperioden også fra Baybars og det muslimske perspektiv, dette er dog ikke fyldestgørende, da det kun fylder en brøkdel af bogen og Young formår ikke at fremstille Baybars som andet end grusom, hård og urelaterbar. Dette gør bogen temmelig ensidig historisk set, da man igennem karaktererne per automatik vil holde med tempelridderne på trods af, at korstogene generelt var brutale fra begge parters side.

Alt i alt er Broderskabet dog et storslået værk, hvor både den historiske baggrund og forfatterens kreativitet er i top. Den vil falde i god jord hos enhver historieelsker.


Forrige anmeldelse
« Genesis «
Næste anmeldelse
» Elementarpartikler »


Flere prosaanmeldelser