Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Den egyptiske tenor / Bjarne Reuter / 280 sider
Gyldendal. ISBN 9788702100419
Anmeldt 3/11 2010, 18:41 af Erik Ingemann Sørensen

Mellem rovmord og revelsben


Mellem rovmord og revelsben

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

”Holdt man hånden over halvdelen af kongens ansigt, med venstre tommeltot pegende mod kongens højre næsebor, fremkom der en grevmoltkepære, halen fra en mus og et omvendt kors. Det skulle være et symbol for Fanden”. Jo, der gemmer sig mangt et mystisk budskab i de danske kalkmalerier. I dette tilfælde signaleres der noget om et hemmeligt selskab – den såkaldte Poppo-kult – der foretager sig besynderlige ting efter mørkets frembrud. At situationen er mere kringlet end blot dette, antydes af, at der i selvsamme jyske kirke befinder sig et hovedløst lig. Scenen er hermed sat i Bjarne Reuters anden bog om politiets aldeles finurlige makkerpar, kriminalkommissær Stelman og hans kollega kriminalassistent Larsen.

Første gang man mødte de alt andet end traditionelle ”kriminalere” var i bogen Den iranske gartner, der udkom i 2008. I en natlig opringning til Stelman bliver han orienteret om, at arveprinsen, der residerer på Rudersdal Slot, har slået sin iranske gartner ihjel. Ofret er fundet i slotskøkkenet med hovedet nede i en suppegryde iført hofteholder, sorte latextrusser og sort bh. Skudt! En pinlig sag for kongehuset og statsministeriet. I fuldstændig rablende galop sendes læseren gennem den ene mere urkomiske situation efter den anden. Og der ryger mange finker af panden, når en navngiven ”kändis” kommer inden for rækkevidde. Dog altid på en elegant og humoristisk måde. Der kan ikke herske tvivl om, at Bjarne Reuter har siddet på sin pegasus og hygget sig godt og grundigt med de to ”kriminalere”. Bogen blev da også en succes, der foreløbig er solgt i over 37.000 eksemplarer.

Og nu står Stelman og Larsen med det hovedløse lig, der viser sig at tilhøre den syriske chefforhandler Nazim al-Salu, der få dage forinden var ankommet til København for at deltage i en global fredskonference. Manden der to gange havde været med i opløbet om Nobels fredspris. Just ikke det bedste udgangspunkt for et internationalt topmøde. På den ene side skal offentligheden ikke have nys om sagen – på den anden side må alle relevante instanser trods alt inddrages. En efter en toner de frem klar til at blive ristet på Bjarne Reuters verbale grill. Noget de fleste absolut ikke slipper heldigt fra. Som for eksempel ”Killingen” – kælenavnet for cykelrytteren Mickey Rasmussen. Den forfulgte uskyldighed konfronteres her med resultatet af de energirigtige sportsdrikke (naturligvis økologiske), han producerede på sin norditalienske ejendom. ”Således havde et østrigsk postbud kørt op ad Alpe d’Huez på under et kvarter efter indtagelsen af ”Killingen”s energi-ymer. At manden havde været treoghalvtreds år, hæmmet af rygerlunger og en kronisk hofteskade, gjorde præstationen enestående.” Killingen” overvejer da også – som stort set alle de andre, der bliver ristet – at satse på en politisk fremtid. I Venstre.

Der er kærlige hug til højre og venstre, til tidens trends, politiske mærkværdigheder og meget, meget mere. Stort set bag hver en linje fornemmer man Bjarne Reuters gnækken. Hvor må han have moret sig kongeligt ved at skrive denne bog.

Uden at afsløre for meget kan det vel nævnes, at der satses voldsomt på at fremskaffe en dobbeltgænger for den myrdede. Denne er godt nok tenorsanger på en egyptisk flodbåd, men fremskaffes skal han. ”Fænomenet med dobbeltgængere har været kendt i årevis. I Hundested bor en lille mand, som til daglig kører for Melby Fiskekonserves, når han ikke optræder som Lars Løkke Rasmussen. Ligesom fru Valborg Jessen fra Øster Marup efter forbløffende få minutter ved sminkebordet ikke kan skelnes fra Villy Søvndal. Faktisk er den forhenværende økonoma så godt skåret for tungebåndet, at man tilskriver hende æren for SF’s fremgang. Folketingsgruppen har derfor set gennem fingre med at fru Jessen er fuldgyldigt medlem af Dansk Folkepart.”

Efterhånden er det slet ikke plottet og opklaringen/afsløringerne, der er det fascinerende. Det er alle de begivenheder, den 120 kg. tunge kriminalinspektør kommer ud i, der tryllebinder læseren. For slet ikke at tale om personkredsen der er netop så vanvittig barok, som man kan forvente det, når forfatteren er Bjarne Reuter.

Hyggelæsning, humor og halløj er vist de mest dækkende ord for denne forrygende bog. En sikker julegave.


Forrige anmeldelse
« Frøken Dissings blafrende somm... «
Næste anmeldelse
» Blodlag »


Flere prosaanmeldelser