Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Kloge Kolo / Vedat Dalokay / 64 sider
Forlaget Hjulet. ISBN 9788789213576
Anmeldt 14/9 2010, 07:15 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Børnefortællingen om den kloge ged Kolo


Børnefortællingen om den kloge ged Kolo

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Vedat Dalokay var en anerkendt arkitekt, som tegnede bl.a. Faisal-moskeen i Islamabad og Den Islamiske Udviklingsbank i Riyadh. Han var endvidere Ankaras borgmester 1973-1977. Kloge Kolo er Vedat Dalokays barndomserindringer fra en anatolsk landsby i Tyrkiet, skrevet som børnebog om vidundergeden Kolo og dens elskelige ejer Shako. Disse er hovedpersonerne i en række fortællinger, som er snart morsomme, snart rørende...eller oprørende, fulde af undere og livsvisdom. Det er livsfulde, poetiske erindringer fra Vedat Dalokays barndom i en landsby i Anatolien, hvor livet for de fleste er fattigt og barsk, og hvor det overnaturlige indgår som en selvfølgelig del af tilværelsen, der ikke stilles spørgsmål ved. Fortalt for alle, børn som voksne, der bryder sig om gode, sande historier.

En dag dukker der – som ud af det blå – en ged op hos enken Shako, hvis mand blev dræbt på grund af en familiefejde. Shako kalder den Kolo, og det underlige er, at det kloge dyr tilsyneladende ved alt og forstår alt – og tilmed helbreder dens mælk enhver sygdom. Kolo bliver også leder af landsbyens flok af geder og får, og på forunderlig vis straffer den enhver, der gør den eller dens kid fortræd – eller bare fornærmer den! Fx da hr. Asim finder sin bedste vinranke bidt over, fordi han har kaldt druerne for ”Kolos patter”. Da Shako dør, forlader Kolo og dens to kid stedet, men der hvor drengen Vedat sidst så dem, revner en klippe, og der opstår tre nye kilder.

Når man læser Kloge Kolo bliver man draget ind i en anden verden, der både appellerer til den voksne drømmer og det lyttende barn. Historierne om Kolo er søde, vise og sjove på samme tid, og den kloge Kolo vil appellere til barnet og til barnet i den voksne, som formidler historien. Bogen er dog lidt mere kompleks end nogle børnebøger, og er derfor ikke letlæselig for små børn, hvorfor den bør fortælles af forældrene og læses af ældre børn. Jeg nød at trækkes ind i Kolo og Shakos underfundige verden og er sikker på, at bogen vil appellere til forældre og børn fra alle kulturer og klasser.


Forrige anmeldelse
« Længslen efter Layla «
Næste anmeldelse
» Pengemanden »


Flere prosaanmeldelser