Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Payback / Rosemary Hayes / 183 sider
Forlaget Thorup. ISBN 9788778893734
Anmeldt 15/3 2010, 18:26 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Om pigen der blev giftet bort for at afstedkomme familiens gæld


Om pigen der blev giftet bort for at afstedkomme familiens gæld

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Rosemary Hayes bor og arbejder i Cambridgeshire. Hun har skrevet utallige bøger for børn, inklusive historiske romaner, samtidsromaner og fantasy og flere har været indstillet til priser. Hun er også konsulent for en kendt forfatters rådgivningstjeneste og elsker at hjælpe unge forfattere på vej med deres forfatterskab. Fortællingen i Payback er baseret på, hvad der skete for en ung, pakistansk-muslimsk kvinde, der var modig nok til at trodse sin familie og vrage den mand, de havde valgt til hende. Hun fortalte Rosemary sin historie.

Bogen omhandler den pakistanske pige Halima og hendes familie. Halima bliver født i Pakistan, hvor hun tilbringer sin barndom med moderen, søsteren Asma og de to brødre, Imran og Khalil. Faderen er flyttet til England for at tjene penge, men kommer på besøg i Pakistan om sommeren. En sommer vælger han at tage brødrene med til London, og han fortæller moderen og søstrene, at de vil komme med to år efter.

Faderen har dog nogle problemer med jorden i Pakistan, et problem hans fætter tager sig af, men hvad Halima ikke ved, er at faderen har lovet en betaling, og at hun senere vil blive faderens payback. Faderen har nemlig hemmeligt lovet Halima væk til fætterens søn.

Efter de to år genforenes familien i London, og Halima må starte forfra med sprog og kultur, noget hun dog ikke lader sig knække af, men tager som en udfordring. Halima fascineres af de kulturelle forskelle og deltager i skolens debatmøder, hvor de udveksler meninger, og Halima får udpenslet forskellene mellem den engelske og pakistanske kultur. Halima bliver endvidere bedsteveninder med engelske Kate, der på mange måder er meget anderledes fra hende, men igen fascineres Halima af forskellighederne.

Jo ældre Halima bliver, jo strammere bliver faderens regler for Halima og hendes søskendes ageren i det engelske samfund. Broderen Imran, der ellers var faderens yndling, gør oprør med faderen og bliver udstødt af familien, der nægtes kontakt med broderen. Søsteren Asma er dog pligttro og bliver lykkeligt gift med en af faderen arrangeret engelskpakistansk mand, og broderen Khalil følger samme eksempel senere. Til Asmas bryllup møder Halima svogerens fætter, Mahmood, som hun bliver forelsket i, og følelserne er gengældt. Men da Mahmood vil snakke med Halimas familie, kommer det til overfladen, at Halima allerede er lovet væk.

Halima står nu i et dilemma, skal hun bryde med familien, eller skal hun droppe sin egen lykke til fordel for en fyr, hun finder ud af, er besidderisk, og som hun ikke elsker? Halima vælger at flygte, men bliver fundet af familien og det har fatale konsekvenser. Hvad hendes skæbne bliver, vil jeg ikke spolere i denne anmeldelse, men lade læseren selv finde ud af.

Payback er således en bog, der rammer en reel problematik blandt etniske unge kvinder og fyre for den sags skyld. Den omhandler det kultursammenstød, der sker mellem de to generationer, og det dilemma de unge sættes i, når de bliver stillet overfor valget mellem familien eller et selvstændigt liv – og det er her enten eller, man kan ikke få begge dele.

Der kan dog også pointeres mindre gode ting ved bogen, bl.a. det at den ikke just omhandler et emne, som ikke er bredt dækket ind i multiple andre bøger. Den er simpelthen ikke nytænkende på nogen måde. Endvidere kan man mærke, at Hayes’ publikum i høj grad har været den yngre del af befolkningen. Bogen er meget simpel både i sit sprog, komposition og længde, hvilket gør den ganske unuanceret og meget (måske for meget) letlæselig. Den omhandler et ganske tungt emne, som helt unge læsere måske ikke ville tiltrækkes af, men jeg vil stadig mene, at det bedste publikum for Payback er teenagere, og den vil være et oplagt valg til en emneuge i afgangsklasserne på folkeskolen, der omhandler kulturelle forskelle o.l.


Forrige anmeldelse
« Sebastian og Skrivemaskinen «
Næste anmeldelse
» Mord i zen »


Flere prosaanmeldelser