Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Smaragdfuglen / Linda Holeman / 461 sider
Borgen (Sommer & Sørensen). ISBN 978-87-90189-89-1
Anmeldt 21/6 2009, 09:48 af Mie Poulsgaard Jørgensen

En kvindes lange rejse til frihed


En kvindes lange rejse til frihed

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Linda Holeman er canadier og bor i Toronto. Hun er uddannet i psykologi og sociologi ved universiteter i Winnipeg og Manitoba. Hun har siden de tidlige 90’ere skrevet en række skønlitterære titler til både børn og voksne. Smaragdfuglen er den første titel i dansk oversættelse.

Bogen omhandler Linnet (Linny) Gow, en respektabel ung kone og mor, der i slutningen af 1830’ernes Indien gør status over sit liv. Udadtil ligner Linny den perfekte britiske kolonitidshustru, men skinnet kan sommetider bedrage.

Linnet blev født i Liverpool ind i ekstrem fattigdom. Hun ved ikke, hvem hendes far er, men bor hos moderen og stedfaderen i en billig lejlighed. Moderen dør, da Linny er 11 år og efterlader Linny hjerteknust; moderen var hendes et og alt og hendes tryghedszone. Nu er Linny alene med stedfaderen, der hurtig sælger hende til prostitution for at sikre sit eget alkoholforbrug.

Efter en nær-død-oplevelse i stedfaderens kløer, vælger Linny at forlade ham og selv tjene sine penge. Hun begynder at trække på Paradise Street, men hun har planer om at forlade stedet. Hendes ønske er at rejse til Amerika og starte på en frisk. Dog ender Linny berøvet for alle optjente penge og alt synes sort – lige indtil hun møder Shaker, der tager hende til sig og får hende ind i finere kredse.

Her møder Linny Faith, som tilbyder hende en plads til Indien – et sted mange britiske kvinder tager til for at finde ægtemænd. Linny, som gerne vil væk fra sin fortid og starte forfra, ser en udvej i denne mulighed og vælger at tage med og spille med i det fine selskab, der ikke har nogen idé om hendes fortid. Dette ændrer sig dog brat, da hun møder Somers Ingram, der genkender hende fra prostitutionsmiljøet og tvinger hende til at indgå i et proformaægteskab. Han er nemlig homoseksuel, og må blive gift for at indfri sin arv. Linny, der frygter, at han røber hendes hemmelighed, ser ingen anden udvej end at indfri hans vilje.

Somers Ingram er meget velstillet, og Linny lever nu livet i luksus. Dog må hun sande, at livet som Lady er forbundet med strenge adfærdskodeks, og at kvinderne i dette miljø ej heller er frie. Somers er ekstremt kold og voldelig, og Linny føler sig bundet på hænder og fødder.

En dag bliver Linnet bortført og forelsker sig i en afghansk pashtunhøvding, der viser hende den sande kærlighed og lidenskab, hun hidtil aldrig har kendt. En dag er han dog væk som vinden, og Linny må vende tilbage til sin mand, gravid. Hvad gør man i sådan en situation? Finder han ud af, at hun er gravid, vil han afsløre hendes fortid, og alt, hun har arbejdet for, vil være tabt.

Linda Holemans bog fik mig fanget fra de første sider. Den er fyldt med spænding og livsfilosofi lige fra første side. Den figurerer på så mange planer, at det er utroligt, hun har formået at få alle disse aspekter med i bogens længde. Den berører fattigdom vs. rigdom, kvinde vs. mand, lidenskab vs. kærlighed, løgn vs. sandhed, lykke vs. ulykke, frihed vs. fangenskab, samt kulturelle forskelle (herunder både samfundslagene England imellem, men også briternes arrogante holdning overfor inderne).

Det er en historie om at vokse op og komme videre fra en brutal barndom, og om at finde sit jeg og være lykkelig. Det er om at finde kærligheden og lære at skelne mellem lidenskab og perversitet og ægte kærlighed. Det er en historie om at finde lykken i sig selv og en livslang kamp for at leve i frihed. Linny sander, at frihed ikke er forbundet med penge, da velstand fører til fangenskab i moralske adfærdskodeks og en mindst ligeså stor afstand mellem mand og kvinde som i prostitutionsmiljøet. Lykken finder Linny blandt det afghanske pashtunfolk – her hører hun til – men skæbnen vil hende det anderledes, så Linny må selv skabe sin egen frihed. I lang tid vælger Linny at dulme sandheden i opium, men hun må sande, at hun tillige fanges i dennes net og stadig ikke lever fri. Hvor langt vil man gå for frihed?

Vi kender sikkert alle til at omgå problematikker ved at okkupere os med andre ting, men bogen giver følgende budskab; gør noget for din egen lykke. Med andre ord: drop undskyldningerne! Det bogen formår at gøre klart er, at velstand ikke fører til lykke; lykken er at finde inde i en selv. Et smukt budskab, som skinner klart igennem. Bogen fanger læseren fra start til slut med sine smukke beskrivelser, der får en til at græde og grine med Linny Gow. Den er spækket med overraskende begivenheder, som jeg i hvert fald ikke kunne gennemskue, og den sikrer at fastholde læseren lige til det sidste. En klart anbefalelsesværdig bog, der med garanti ikke vil skuffe læseren.


Forrige anmeldelse
« En strøm af ord «
Næste anmeldelse
» På flugt »


Flere prosaanmeldelser