Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Løbebold / Adil Erdem / 158 sider
CDR-Forlg. ISBN 978-87-7841-462-5
Anmeldt 15/6 2009, 12:00 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Flygtningelivet set med et barns øjne


Flygtningelivet set med et barns øjne

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Adil Erdem blev født i en lille kurdisk landsby, cirka 100 km syd for hovedstaden Ankara og kom senere til Danmark, hvor hans familie fik gæstearbejde. Han har siden udgivet flere børneromaner, og Løbebold er hans nyeste skud på stammen.

Løbebolds hovedperson og omdrejningspunktet for bogen er Ali, en ung iransk dreng, der sammen med familien bliver nødt til at flygte fra hjemlandet. Faderen og moderen er politisk aktive imod styret og er derfor i stor fare. Ali må efterlade sin højtelskede hund Malo i Iran hos bedsteforældrene.

I Danmark placeres familien på et asylcenter, hvor de længe sidder i uvished. Denne uvished sætter sine præg på sindsstemningen i familien, og Ali finder ofte trøst i at spille bold ude på asylcentrets græsplæne. Han har et talent for at løbe med bolden i høj fart, deraf titlen.

Lidt efter lidt lærer Ali dansk og får danske venner. Men man fornemmer alligevel, at Ali ikke finder det nemt at blive integreret i et nyt land. Familien præges især af uvisheden, og faderen bliver syg. Frygten for at blive sendt tilbage hersker og påvirker nødvendigvis 12-årige Ali. Endvidere fylder savnet af Malo meget i Alis tankegang, og endvidere den måde, han måtte forlade vennerne uden at give lyd fra sig. Bogen ender ud på en måde, der giver læseren mulighed for fortolkning af, hvordan Ali og familiens videre skæbne vil forløbe.

Jeg må indrømme, at da jeg modtog bogen, vidste jeg ikke, at det var en børneroman, men tog det dog som en sjov udfordring at sætte mig ind i en barnagtig tankegang. Og bogen formår fint at appellere til et bredt publikum af børn og endda med et fint budskab til følge. Bogen er ikke blot en børneroman om hvilket som helst, men er belærende og giver et fint indblik i de problematikker, der hører med til at forlade alt, man kender og at starte en ny tilværelse i et andet land – både for voksne og især i dette tilfælde med barneøjne -, og så endda på et sprog, der er letforståeligt og lige ud af landevejen.

Den henvender sig nødvendigvis kun til yngre læsere, og den ville være oplagt at bruge i skoleprojekter, da bogen har et oplagt emnevalg; flygtninge/indvandrere.


Forrige anmeldelse
« De dødes hvisken «
Næste anmeldelse
» Kærlighedens konsekvenser »


Flere prosaanmeldelser