Mest læste
[Koncertanmeldelse]

1 - Koncertanmeldelse
Sinne Eeg og Touché
2 - Koncertanmeldelse
Abild
3 - Koncertanmeldelse
MC Hansen Band
4 - Koncertanmeldelse
JazzKamikaze
5 - Koncertanmeldelse
Pligten Kalder
6 - Koncertanmeldelse
Helene Blum & Harald Haugaard med: Anna Lindblad, Petri Hakala, Antti Järvela og Sune Rahbek.
7 - Koncertanmeldelse
Veto
8 - Koncertanmeldelse
Eivør
9 - Koncertanmeldelse
Sinatra - En mand og hans musik
10 - Koncertanmeldelse
Folkeklubben

FolkBaltica 15 års jubilæumskoncert
Nikolaikirche, Flensburg 25/5 - 2019
Anmeldt 11/6 2019, 16:42 af Hans Christian Davidsen

FolkBalticas familiealbum


FolkBalticas familiealbum

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Mange af de kunstnere, der siden starten i 2005 har været med til at sætte deres præg på de 15 udgaver af FolkBaltica, var inviteret til jubilæumskoncert i Nikolaikirche i Flensborg. Seks af dem udgjorde et “All Star Band”, der gennem næsten hele aftenen blev siddende på scenen: svenskeren Mattias Pérez på guitar, danskerne Andreas Tophøj, Sune Rahbek og Kirstine Elise Pedersen på henholdsvis violin, trommer/slagtøj og cello, polakken Michael Zak på blæseinstrumenter samt finnen Tapani Varis på kontrabas.

Ind på scenen kom en buket af solister, der repræsenterede mange vidt forskellige stilretninger - fra østrigeren Simon Zöchbauers trompet over svenskeren Jonas Simonsons fløjte til lettiske Laima Jansone og hendes kokle…. kokle? Hvad søren er en kokle? Ganske kort forklaret er det et baltisk sitar-agtigt strengeinstrument formet som en kasse i familie med den finske kantele.

To af festivalens huskunstnere spillede også med: Dette års svenske huskunstner Erik Rydvald på den svenske nøgleharpe og den nordfrisiske sangerinde Keike Faltings, der var festivalens huskunstner i 2016.

Smukke vokalharmonier
Det svenske ensemble Kraja lagde nogle smukke vokalharmonier ind mellem koncertens instrumentale stykker, og et helt særligt indslag var de to unge sangere fra FolkBaltica Ensemble, danskerne Justine Boesen og Mathæus Bech. De to fik ved åbningskoncerten i Sønderborg i onsdags den opgave at skrive en sang specielt til jubilæumskoncerten. Sønderborg-publikum stillede flere krav til sangen, blandt andet at ordene Europa, frihed og solskin skulle indgå i teksten til en melodi i trefjerdedels takt.

Sangen fik således premiere i den atmosfærefyldte Nikolaikirche, hvor scenen stod foran alteret badet i et blå-violet lys, men flere af musikerne inddrog også resten af kirkerummet. Simon Zöchbauer lod sin messingklang brede sig fra midten af kirkeskibet, og lettiske Laima Jansone præsenterede et af sine stemningsfyldte numre fra pulpituret.

Mangfoldigt program
Koncertprogammet var mangfoldigt, og flere af de optræden krydrede deres indslag med deres individuelle og personlige fortællinger. I 2007 deltog sangkvartetten Kraja i FolkBaltica for første gang, og de fire svenske kvinder fortalte, hvordan festivalen havde åbnet døre for dem til koncertkontrakter i det store udland uden for Sverige.

Mattias Pérez, som havde den musikalske ledelse hele aftenen, spurgte sin lettiske musikerkollega Laima Jansone, hvordan hun dog bar sig ad med at få denne eksotiske og forfriskende anderledes musik ud af sin kokle. Svaret var: at gøre lige nøjagtig som hendes lærer ved musikkonservatoriet havde sagt, hun ikke skulle gøre.

“Det var et wake up-call for mig som musiklærer”, sagde Mattias Pérez.

FolkBaltica er en dansk-tysk musikfestival, der finder sted i Sønderjylland og Slesvig-Holsten. Festivalen sætter primært fokus på traditionel folkemusik fra landene omkring Østersøen, og festivalens kunstneriske leder er danskeren Harald Haugaard.

Forrige anmeldelse
« Hugo Helmig «
Næste anmeldelse
» Zürcher Kammerorchester og Dan... »