Gamle Danmark (80 min.) Købsfilm / Sandrew Metronome
Anmeldt 5/1 2011, 18:43 af Birgitte Amalie Thorn
Danmarkshistorie på firsermåden
Danmarkshistorie på firsermåden
« TilbageDen folkelige og vidende fortæller Paul Hammerich døde i 1992 og er i dag formentlig mest kendt for sin Danmarkskrønike, som han siden omarbejdede til skærmversionen Gamle Danmark, der blev sendt på DR 1983-84 med stor succes. Nu kan man erhverve sig tv-serien på dvd i en 5-disc-udgave og på den måde skyde genvej til Danmarks historie.
Det er ganske vist ikke hele danmarkshistorien, som serien skildrer; de fem afsnit fokuserer på perioden 1945-1975 og tegner således et unikt portræt i levende billeder af efterkrigsgenerationen. Hvilket for en 28-årig som mig vil sige min far og hans jævnaldrende. Og der er ganske mange interessante og overraskende oplysninger og klip at finde i Hammerichs krønike. Eksempelvis kan man se de temmelig barske optagelser fra dagene efter befrielsen, hvor man rensede ud i Danmark, og en kvinde – angiveligt en ’tyskertøs’ – puffes og skubbes gennem en rasende folkemængde, der råber ’hipo-svin!’ Fuldstændig autentiske billeder. I den mere muntre afdeling møder vi letpåklædte og langhårede mennesker fra Thy-lejren, ligesom vi trakteres med nogle af tidens TV- og radioreklamer for alt lige fra erstatningskaffe til hygiejnebind. Lad os bare sige, at måden at sælge produkter på har ændret sig en del siden slut-fyrrerne.
Samlet set viser serien, hvordan Danmark blev moderne og gik fra en lille, idyllisk bondenation til et moderne industrisamfund. Marshall-hjælpen bliver startskuddet til en udvikling, der er nær ved at tage pusten fra de fleste. Få år senere kan man se de sorthvide billeder fra den spæde start i stor-virksomheder som Danfoss og Lego. Flere af periodens mest betydningsfulde politikere skildres også grundigt i de ti afsnit, der bærer titler som ’Kultur på drengen’ og ’Storm på systemet’.
Det hele fortælles i Hammerichs på én gang rolige og skarpe stil, og smørhulsdanskerne er ikke fri for en lille bredside i ny og næ. Hammerich åbner hvert afsnit med (iført striktrøje i firserfarver) at opridse de vigtigste nøgleord for de aktuelle år, og så er man godt i gang. Detaljerigdommen i afsnittene er enorm. Med Hammerichs stemme som akkompagnement diskes der op med alt fra seriøse klip fra datidens nyhedsudsendelser til videosekvenser fra periodens kulturliv såsom teater og film. Navnlig sidstnævnte klip kan dog ind imellem virke unødvendigt lange i forhold til den fortælletekniske pointe, og man skal i det hele taget være indstillet på, at tempoet er firser-adstadigt i forhold til, hvad vi efterhånden er vant til. Der er kort sagt kælet for detaljerne, og der er som sagt masser af dem.
Uanset alder vil jeg vove den påstand, at det er umuligt at se Hammerichs Gamle Danmark uden at blive klogere, og til de, der kunne mene, at det er for let at skyde genvej til vores alle sammens historie via en håndfuld dvd’er, må man bare sige, at lødigheden er i orden i dette tilfælde.
Læs også Gunhild Aggers fyldige anmeldelse af Gamle Danmark.