Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Escape Room (99 min.) Købefilm / Universal / Sony
Anmeldt 2/7 2019, 11:13 af Torben Rølmer Bille

Indelukket fascination


Indelukket fascination

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Kapellet havde på forhånd absolut intet kendskab til filmen Escape Room. End ikke traileren var blevet set, da den pludselig dukkede op i postkassen. Ofte kan man jo blive slemt skuffet over film, hvis titel virker interessant, heldigvis kan man også indimellem blive virkelig positivt overrasket. Det skete eksempelvis i dette tilfælde, for selv om filmen måske låner en række delelementer fra andre thrillers- og gyserfilm, så er det også en meget underholdende sag, der nok skal holde selv den mest søvnige seer vågen til sidste frame.

Konceptet er ganske enkelt. Langt de fleste kender sikkert til de ”escape rooms” der er dukket op i flere større byer i de seneste år. Ideen er at man frivilligt lader sig lukke ind i et rum fyldt med en masse forskellige objekter. Her skal man så, sammen med arbejdskammerater, venner eller familie, forsøge at løse en række gåder af forskellig karakter og sværhedsgrad. Lykkes man med dette, vil man finde en måde at komme ud af rummet på ved egen hjælp. Lykkes det ikke inden tiden løber ud, har man tabt og man må lukkes ud af dem der står bag oplevelsen. I filmen er der dog den væsentlige ændring, at der ikke er nogen der vil lukke deltagerne ud og at deltagerne spiller med livet som indsats.

For at øge mystikken, skildres der i filmens start hvordan en håndfuld meget forskellige mennesker hver især modtager en mystisk sort kube. Den viser sig at være et ganske avanceret puslespil der, idet det bliver åbnet, afslører stedet hvor der er mulighed for at deltage i en helt enestående oplevelse. De, der vælger at reagere på invitationen, dukker op i en slags venteværelse og begynder naturligt nok at tale om hvad de måske har til fælles og hvorfor netop de er blevet inviteret. De er alle sammen lokket af den betydelige sum penge, der er blevet lovet til den der klarer sig igennem alle de fem rum, som opgaven består af.

Ingen af deltagerne er overbevist om at dette spil er andet end sjov, men de opdager hurtigt, at de der har designet rummene er nogle lede sadister. Derfor bliver de nødt til at arbejde sammen for at klare sig ud af disse djævelske fælder. Som du måske allerede har luret, så kan plottet i filmen godt minde om blandet andet 90’er klassikeren Cube, men også film som Saw-serien synes at benytte et lignende koncept; løs gåden eller dø. Det skal dog ikke opfattes som om at Escape Room er et direkte plagiat af disse film, for selv om den har lighedspunkter, så formår den, især takket være en ustyrligt opfindsom scenografi, at blive helt sin egen.

Det vil være alt for stor en spoiler, at begynde i detaljer at beskrive de forskellige rum, endsige om - eller hvordan - det lykkes deltagerne at undslippe fra dem, da det jo er hele filmens drivkraft. Det kan godt afsløres at hvert enkelt rum er meget opfindsomt lavet og meget forskellig fra det foregående. Giver man sig til at nærstudere ekstramaterialet på BluRay-skiven, så vil man også opdage at der er blevet lagt meget arbejde i at skabe scenografien til disse rum, hvilket naturligvis har gjort at skuespillerene har haft en noget bedre mulighed for at leve sig ind i handlingen, end hvis det hele var lavet på greenscreen.

En anden ting, der driver film som denne frem, er selvsagt uvisheden over hvem af de karakterer som vi bliver præsenteret for, der dør og hvilke der overlever – hvis altså nogen af dem gør. Selv om man godt kan forsøge at gætte på udfaldet mens man ser den, så er det faktisk ikke helt så forudsigeligt som i mange andre thrillers af denne type. Endelig så er der jo også mysteriet om hvad deltagerne monstro har til fælles og ikke mindst hvem der står bag det mystiske firma, som indledningsvist sendte invitationerne ud. For selv om filmen er generisk på sine steder, så formår den også at overraske.

Escape Room er fascinerende, idet den faktisk formår at gøre noget der normalt er ludisk og interaktivt (læs: et rigtigt escape room hvor du har styringen) til en lineær fortælling som er spændende. Det kan godt være at det ikke er en film man kan se mange gange, eller som tåler granskning i forhold til om det rent lavpraktisk kan lade sig gøre at lave de rum, filmen viser os, men det er også lige meget. Så er du i humør til en spændingsfilm med gyserelementer som byder på noget af den mest overraskende scenografi i længere tid, så giv Escape Room en chance.


Forrige anmeldelse
« Sådan træner du din drage 3 ... «
Næste anmeldelse
» Vilde Rolf smadrer internettet »


Filmanmeldelser