Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Ultimate Iron Man - Oprindelsen / G Floy Studio / 120 sider
Tekst: Orson Scott Card, ill: Andy Kubert
Anmeldt 24/6 2008, 18:58 af Torben Rølmer Bille

En jernmand fødes


En jernmand fødes

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Hvis man blev sulten efter mere efter at have set Ironman - den måske bedste superheltefilm i år - kan man overveje at smutte forbi nærmeste tegneserieforhandler efter Ultimate Iron Man – Oprindelsen. Den er forfattet af science fiction-skribenten Orson Scott Card, stilrent tegnet af den rutinerede X-Men-tegner Andy Kubert og flot farvelagt i bedste Marvel stil af Richard Isanove.

Fortællingen præsenterer sin læser for en noget anden oprindelsesmyte, end den vi ser i filmudgaven (der faktisk er langt tættere på Stan Lees oprindelige version). Modsat filmen og Lee er det ikke terrorister eller vietnamesiske rebeller, der tvinger Stark til at kreere sin dragt, men derimod opstår dragten som naturlig forlængelse til det biopanser hans far, Howard, har skabt for at beskytte sin søn. Biopanseret, der helt fra Tonys traumatiske fødsel (hvor moderen dør) omgiver ham, er medvirkende til, at han udvikler mentale kapaciteter helt ud over det sædvanlige. Faktisk påstås det, at det meste af knægtens krop består af hjernevæv.

Som en hyperintelligent dreng - med evnen til at regenerere og ufatteligt mange penge i ryggen - bliver man nemt skydeskive for andres misundelse. Unge Tony må derfor hurtigt indse, at den skole, han går på, ikke er meget anderledes end kommuneskolen henne om hjørnet. Selv om hans far forsøger at beskytte sin søn, er det ikke kun bøllerne Tony skal passe på, men han er også et oplagt mål for kidnappere og alskens andet rakkerpak.

Selv om Orson Scott Card fører mange nye ting til oprindelseshistorien, er der heldigvis også plads til de ting, som skal inkluderes i en oprindelsesmytologi om Iron Man: Først og fremmest er det venskabet med James Rhodes, dernæst Tonys introduktion til forretningslivet (idet faderen fængsles under dramatiske omstændigheder), desuden Tonys besættelse af at skabe Iron Man-dragten (som i sin første inkarnation hér nærmest er sammenlignelig med en kamprobot) - og endelig den første tår alkohol.

Ultimate Iron Man – Oprindelsen er måske ikke vildt interessant for de, der ikke kender til (eller holder af) Marvelmyterne. For de uindviede kommer denne bildungsroman-lignende udgivelse nemt til at virke som en meget flot tegnet soap-opera uden den action, som man måske forventer af en superheltetegneserie. For de, der derimod er godt hjemme i Marvels univers, byder Scott Cards historie både på forfriskende nyt og på gensynets glæder.

Det er G-Floy Studio som har udsendt den danske version af Ultimate Iron Man – Oprindelsen. I løbet af ganske få år har G-Floy skabt sig et ry blandt tegneserie-aficionados som et forlag, der ikke alene var skridtet foran i forhold til at præsentere fans for labre udgivelser, der nemt kunne måle sig i lækkerhed med amerikanske tradepaperbacks (både mht. papirkvalitet og tryk). Desuden er det, som om G-Floy har fået resten af det danske tegneseriemarked til at hanke voldsomt op i sig selv. Senest har den danske X-Men valgt at konvertere fra tyndt pulppapir til glittet tryk, og måske kan vi decideret takke G-Floy for dette?

Det eneste minus ved udgivelsen er, at den ikke er fantastisk oversat. Den originale amerikanske tekst skinner ofte lidt for tydeligt igennem, og her kunne G-Floy godt have oppet sig lidt og været en anelse mere kreative. Men alt i alt er Ultimate Iron Man - Oprindelsen en virkeligt hæderlig udgivelse, der sikkert vil fungere fint som et supplement til de andre oprindelsesmyter, vi er blevet præsenteret for. Den vil blive læst med glæde af fans, men det bliver næppe en af de bøger, der igen og igen hives ned fra hylden, når man vil have sin daglige dosis superhelt.

Forrige anmeldelse
« Svøm! «
Næste anmeldelse
» Daredevil: Gul »