Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

War Stories vol. 1 / G-Floy Studio / 240 sider
Tekst: Garth Ennis, ill: Garth Ennis
Anmeldt 10/2 2011, 22:00 af Torben Rølmer Bille

Krigens væsen


Krigens væsen

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Den engelskfødte tegneserieforfatter Garth Ennis er nok bedst kendt for serien Preacher og i skrivende stund for hans fortsatte serie The Boys som foruden en grotesk, voldblodig og ironisk revselse af traditionelle superheltefigurer byder på en hovedfigur, som er baseret direkte på skuespilleren Simon Pegg. Det er derfor næsten svært at tro, at det er samme mand, der er forfatteren til den tegneserieantologi War Stories vol. 1, som det danske tegneserieforlag G-Floy Studio har gjort tilgængelig for os danske fans, for her er der bestemt ingen ironisk distance til materialet.

2. Verdenskrig synes nærmest en uudtømmelig kilde til fortællinger i alle afskygninger, fra stort opsatte tv-produktioner, spillefilm, romaner, biografier osv, osv, men det er ikke så tit at der udgives tegneserieantologier med Anden Verdenskrig som omdrejningspunkt. Mediet er ellers utroligt velegnet til at gengive krigens rædsler, for i modsætning til film så er billederne statiske og læseren vælger selv hvor længe man vil dvæle ved alle modbydelighederne.

Der er dog lang vej fra drengeårenes Battler Britton i lommeformat (en figur Garth Ennis i 2009 genoplivede med tegneren Colin Wilson) til denne nye udgivelse, for selv om mediet måske er tilnærmelsesvis er det samme så er War Stories ikke så ensidig i deres fortællinger. Ej heller så patriotisk. For ikke alene så skiftes der mellem fortællinger fra allierede og fra aksemagternes perspektiv, men mange af fortællingerne består heller ikke udelukkende af heroiske, nærmest overmenneskelige, beretninger fra fronten, men snarere er det en form for antikrigshistorier, der viser desillusionerede krigere midt i et helvede der, i langt de fleste tilfælde, ikke er nogen vej ud af.

For de der fik lyst til at læse flere velfortalte krigshistorier, efter at havde læst Ennis’ meget fine Kære Billy der kom i sommeren 2010, er War Stories vol. 1 et godt bud. For selv om de fire forskellige fortællinger i antologien ikke alle har samme emotionelle dybde som førstnævnte, så formår de alligevel at levere varen og takket være den fuldstændige mangel på romance i War Stories vol. 1 appellerer den nye udgivelse i langt højere grad end Kære Billy til et rent maskulint publikum. (Og lad os være ærlige - krigstegneserier er generelt noget der udelukkende konsumeres af folk med xy-kromosomer)

Bogens fortællinger er i store træk fiktive, men dels er tegninger, historiske og materielle facts baseret på research og titlerne på dette er inkluderet til sidst i bogen. Vi starter med at følge en deling tyske soldater i deres tigertank i krigens sidste dage. Den anden historie handler om en gruppe allierede soldater, der kæmper sig op gennem Italien, mens alle andre soldater har travlt med at gå i land i Normandiet.

I den tredje fortælling ”Screaming Eagles” følger vi en deling amerikanske soldater, der får til opgave at sikre et stort landsted inden en general ankommer til området. Her har tropperne så pludselig et par dage fri fra krigen og deres skødesløse omgang med husets vinkælder og andre faciliteter iblandes de mange skrækkelige oplevelser de har været igennem – muligvis den bedste historie af de fire. Den sidste af fortællingerne er tegnet af Dave Gibbons (det var ham der illustrerede V for Vendetta af Alan Moore) og foregår udelukkende på et engelsk krigsskib, der sammen med sin besætning skal så grueligt meget igennem før historien slutter.

Der er tilknyttet en ny tegner til hver af fortællingerne og det er en god idé, idet det jo giver hver af disse ganske personlige beretninger en særlig tone. Selv om man godt ved, at det er samme forfatter der står bag alle fire historier, så gør de skiftende tegnestile, at det føles som ganske forskellige stemmer der er bag de meget varierede fortællinger.

Efter endt læsning er man måske ikke blevet ret meget klogere på 2. Verdenskrig og det ville også være forkert at sige at man ligefrem har været godt underholdt, for som antydet, så har ideen med disse krigsfortællinger ikke været at glorificere krigen, eller udelukkende at svælge i dens blodige detaljer, men snarere på forskellig vis at undersøge de menneskelige omkostninger, psykisk så vel som fysisk krigshandlinger har på de der er med. War Stories vol. 1 er derfor ikke særlig rar læsning, men til gengæld et must for de, der drages af denne type tegneserier.

Forrige anmeldelse
« Glimt «
Næste anmeldelse
» De nye Avengers: Udbrud »