Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Hvad fanden betyder det? / Danske bladtegnere / 208 sider
Gad. ISBN 9788712067214
Anmeldt 2/11 2021, 17:18 af Torben Rølmer Bille

Illustreret newspeak


Illustreret newspeak

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

For én, der er over 50 år gammel (alder blot er et tal, spis en tudekiks – red.) og selv om der forefindes hele to teenagere i undertegnedes hjem, så kan det indimellem være lidt vanskeligt at følge med i hvordan det danske sprog konstant udvikler sig. Nye ord kommer hele tiden til, i trit med at der opstår behov for disse, men det kan godt være vanskeligt helt præcist at vide hvad disse mange nye begreber helt konkret dækker over.

Har du det lidt på samme måde, og vil du have et glimrende alternativ til blot at ”google” betydningen af et vilkårligt ord på dit ”smart device”, så har Gads forlag fået en række dygtige danske bladtegnere til at kaste sig over visuelt at repræsentere 50 af disse nye ord og vendinger. Som Christoffer Zieler skriver i indledningen; ”…nogle af disse ord i denne bog [vil] om få år vise sig at have været modeord, ingen længere bruger. Andre vil være blevet så almindelige, at det vil forekomme latterligt, at nogle havde brug for at definere dem i 2021.” Lige nu har vi måske – måske ikke brug for dem, men de fine tegninger, de bydes i al fald hjerteligt velkomne her i Kapellet.

Blandt ordene finder man (som du også kan se ud fra forsiden) så forskellige neologismer som ”glasloft”, ” og ”flyskam” for ikke at tale om en række låneord fra især det engelske som eksempelvis ”woke”, ”bias”, ”terf”, ”cancel culture” eller ”ghosting”. Det er meget muligt, at det ville være langt nemmere at finde disse begreber beskrevet andetsteds, men det er med garanti hverken lige så visuelt interessant eller morsomt, som det skildres i Hvad fanden betyder det?

Lige som man kan opleve ved at bladre igennem mastodontværket Til stregen af Claus Seidel har vi i Danmark haft en lang, rig og frodig tradition for bladtegning hvilket også i den grad cementeres i den nye udgivelse. Til gengæld er det ikke alle de nye, aktuelle begreber, der bliver lige præcist beskrevet gennem illustratorernes penne. Faktisk er der enkelte af tegnerne, der helt åbenlyst viser, at det ord som de har fået til opgave at illustrere, har gjort dem ganske frustrerede. Eksempelvis har Thomas Thorhauge, det ret stramt med at have fået tildelt begrebet ”postkoloniale strukturer”, og Claus Nørregaard får først i allersidste billedramme givet os sit endelige svar på ”danskhed”.

Enkelte af tegnerne laver deciderede tegneserier om deres ord, hvorimod andre arbejder mere med helsides, eller dobbeltsideillustrationer. Nogle af ordene ledsages med en forklarende tekst, andre er helt uden ord, foruden det begreb som tegneren er blevet bedt om at dække. Selv om bogen selv ikke giver meget metaindblik i hvordan bogen er blevet til, så fornemmer man at hver af bidragsyderne har fået tildelt en af disse nye gloser og så har de ellers fået ret så frie hænder til at løse opgaven.

Desuden indledes hvert nyt begreb med en kort introducerende tekst til tegneren bag forklaringen. Det virker også som om tegnerne har fået meget frie hænder til at bestemme indholdet i denne minibiografi, for de rangerer fra det ganske seriøst biografiske til det ret så fjollede.

Hvad fanden betyder det? er ikke et egentligt opslagsværk, eller et tillæg til Nudansk ordbog, men i stedet bør den betragtes som en ganske underholdende coffe-table bog, ikke forstået på den måde, at den er trykt i et stort format, men mere i forhold til at det er en bog der er morsom at bladre rundt i, mens man venter på at kaffen løber igennem. Selv om bogen ikke altid er lige præcis i den visuelle forklaring på de begreber som den tackler, så viser den til gengæld med al tydelighed den store alsidighed der eksisterer i de aktuelle bladtegneres virke og kunnen. Der er et væld af grafiske indtryk og udtryk, som læseren nysgerrigt kan dykke ned i.

Hvad fanden betyder det? er på den vis en oplagt (mandel-)gaveidé som med garanti vil blive taget godt imod af de fleste. Det er grundlæggende en sjov idé bag bogen og det virker også som om deltagerne i løjerne har haft det morsomt med at forsøge at løse opgaven med at omsætte disse (tidstypiske?) begreber grafisk. Kapellets anmelder vil i al fald påstå at du hverken har nødig at være en sprognørd, eller have en stor interesse for bladtegning, for at kunne få et udbytte af Hvad fanden betyder det? - for allermest er den bare for sjov.

Forrige anmeldelse
« Vilde kvinder, mørke toner - O... «
Næste anmeldelse
» Selv om du er så voksen og klo... »