Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Den Fjerde Rytter / Jeanette Varberg og Poul Duedahl / 274 sider
Gads forlag. ISBN 9788712064473
Anmeldt 3/11 2020, 13:00 af Emma Krogh Knudsen

En spændingsfyldt og relevant gennemgang af epidemihistorie


En spændingsfyldt og relevant gennemgang af epidemihistorie

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Under coronakrisen havde jeg aldrig betragtet nogle aspekter af denne virus som interessante. Ligeledes har jeg, som nok mange andre, haft svært ved at finde hoved og hale i det hele. Dette har ændret sig markant inde for den seneste måned. Da denne bog stod klar til anmeldelse, blev min interesse vækket med det samme. Dette værk virkede til at kunne give mig et indblik og en forståelse for, hvorfor verden ser ud som den gør på givende tidspunkt. Og jeg langt fra skuffet.

Den Fjerde Rytter er skrevet af Jeanette Varberg, forfatter, arkæolog og museumsdirektør ved Nationalmuseet, og Poul Duedahl, historiker og forfatter, og gennemgår 10.000 års epidemihistorie; lige fra stenalderen og frem til vores møde med den berygtede coronavirus.

Som læser bliver man taget med på en kronologisk rejse gennem årtusinder, hvor man lærer om historiens mest spektakulære epidemier og pandemier, mens der gentagende gange trækkes tråde til nutiden. Heriblandt fortælles der om det første påviste tilfælde af pest hos mennesker, Den Sorte Døds hærgen i Danmark og Europa, tuberkulosens stramme tag om mennesker verden over, og den famøse AIDS-virus.

Allerede i min tidlige beskæftigelse med bogen, indså jeg, at corona ikke længere blot er en virus, men en del af et historisk mønster, som har gentaget sig i tusindvis af år. Interessen tog til fra hver side, hv-ord overtog min hjerne med raketfart, og jeg søgte nu efter svar, som aldrig har faldt mig ind siden pandemien tog til.

Bogen formår at gennemgå hver episode grundigt, præcist og fængslende, uden at dvæle ved dem. Som læser følte jeg mig klogere og mættet for hvert kapitel, og jeg følte ikke, at jeg manglede svar på noget. Lysten til at dykke dybere ned i hvert emne var der, bevares, men det betragter jeg blot som noget positivt.

Fortællinger om historiens flæng af epidemier og pandemier er ikke alene enormt lærerige og vigtige, men i allerhøjeste grad interessante. For det første, synes jeg at det er spændende at høre om, hvorledes epidemier blev håndteret i de respektive tidsaldre, hvordan epidemien opstod, hvilken medicin der blev taget i brug, osv.

Den viden som bogen forsyner sine læsere med, medvirker til, at man får et andet syn på nutidens virkelighed, og hvorfor der bliver truffet de beslutninger der gør – vi skal beskæftige os med fortiden, så vi kan lære af den. Denne bog er et perfekt bevis på, hvorfor at vores historie er så betydningsfuldt et værktøj i vores samfund.

Som denne anmeldelse bærer præg af, så har mødet med dette værk været særligt positivt. Derfor vil jeg til hver en tid anbefale alle at læse Den Fjerde Rytter. Den giver et skarpt og interessevækkende indblik i vores alles fortid, og udstyrer sine læsere med en forståelse for vores nutid. Det betragter jeg som et vigtigt redskab i denne tid, hvor de fleste nok står med flere spørgsmål end svar.

Slutteligt, er bogen helt enormt velskrevet og god opbygget. Den formår virkelig at gøre fortiden, som flere øjensynligt betragter som forældet og ligegyldig, yderst relevant og medrivende.

Forrige anmeldelse
« Dannelse. At blive et større m... «
Næste anmeldelse
» Narrative samtaler. Forklaringe... »