Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Al Qaida - Vejen til 11. september / Lawrence Wright / 516 sider
Art People / People's Press. ISBN
Anmeldt 25/10 2008, 12:46 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Vejen til 11. september


Vejen til 11. september

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Den 11. september er en dag, der har sat sit mærke i verdenshistorien, og en dag, hvor de fleste kan huske præcist, hvad de lavede, da de så eller hørte om terrorangrebet på tvillingetårnene i New York. Endvidere er de fleste blevet mænget med nyheder siden krigen bl.a. om krigen mod terror i Afghanistan og Irak. De fleste har en forholdsvis bred viden omkring, hvad der er sket siden den 11. september, men ikke mange ved, hvad der ledte op til den 11. september. Hvorfor følte al Qaida sådant et stærkt had mod Vesten? Og hvad foregår der i disse personers sind, som vil ofre deres liv, dræbe en masse uskyldige mennesker, og tilmed gøre det i Guds navn. Denne bog af Lawrence Wright belyser netop dette aspekt af omstændighederne der leder op til den 11. september.

Når man først ser bogen, kunne man godt tro, at det med sine knap 500 sider er en utrolig lang historisk bog. Jeg forestillede mig, at det nemt kunne blive tung læsning at gennemgå alle de historiske episoder, som førte op til den 11. september. Men bogen viser sig at være særdeles god til at beskrive disse omstændigheder i fangende og spændende vendinger. Til tider føles det som at læse en krimi, hvor man glæder sig til at gå til næste side for at se, hvad der ville ske.

Bogen tager udgangspunkt i visse personer, som grundlagde den fundamentalistiske Islam, der har været frembrusende de sidste årtier. Den første er Sayyid Qutb, der voksede op i Egypten og rejste til USA for at studere i slutningen af 1940’erne. Han brød sig ikke om det amerikanske samfund, da han fandt det materialistisk og vulgært. Derfor vendte han sig mod Islam og udgav flere skrifter, deriblandt hans hovedværk ”Milepæle”. Da han vendte tilbage til Egypten, meldte han sig ind i ”det Muslimske Broderskab”; og blev i 1954 sammen med flere partitilhængere fængslet og senere hængt i 1966; hvormed hans største drøm blev opfyldt, nemlig at dø som martyr. Qutbs tanker har influeret en del tilhængere af den islamistiske fundamentalisme, bl.a. Al Qaida tilhængere.

Ayman Zawahiri er Osama Bin Ladens forbundsfælle og af mange opfattet som ”hjernen bag al Qaida”. Han blev ligesom Qutb født i Egypten. Han grundlagde al-Jihad, som senere fusionerede med Al Qaida. Zawahiris oprindelige mål var at føre jihad mod den egyptiske regering og føre Qutbs tanker til livs, men han havde ikke økonomien eller magten til at fuldføre sine mål – indtil han mødte Osama Bin Laden.

Osama Bin Laden voksede op i Saudiarabien, og han beskrives af pårørende som letpåvirkelig og dybt rørt over tilstandene i den muslimske verden bl.a. i Palæstina og Afghanistan. Osama Bin Ladens far, Mohammed Bin Laden, var en mægtig mand, der stod kongefamilien nær og havde et succesfyldt bygningsfirma, som bl.a. renoverede den store moske i Mekka og al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Osama Bin Ladens far var multimillionær, og efterlod en betydelig arv, da han døde i et flystyrt, da Osama Bin Laden stadig var barn. Denne tilgang til penge gav Osama et godt ry blandt de islamister, han efterhånden stiftede bekendtskab med, efterhånden som hans religiøse overbevisning udviklede sig.

Osama Bin Laden får udfyldt sit ønske om at føre jihad, da han tager til Afghanistan, som på daværende tidspunkt var besat af sovjetiske styrker. Iblandt de arabiske jihadister blev han hurtig opfattet som en leder, hvis tilgang til penge var uendelig. Efter de sovjetiske styrker blev fordrevet, vendte Osama Bin Laden hadet mod Vesten, navnlig USA, og hans trusler imod USA gjorde at han i længden mistede sit pas og dermed indrejseforbud i Saudiarabien.

Osama Bin Laden blev dog tilbudt fri løbebane i Sudan, et land som han derefter investerede store summer penge i, mens han samtidig optrænede al Qaida-jihadister der. Truslerne som Osama Bin Laden fremsatte mod USA udgjorde et stigende pres på Sudans regering, som til sidst måtte afskedige ham, hvorefter Osama Bin Laden var nødsaget til at vende tilbage til Afghanistan, og forlade alle hans investeringer og ejendomme i Sudan.

Osama Bin Laden og Ayman Zawahiri fik dog netværket genopbygget i samarbejde med Taliban, som opfattede Osama Bin Laden som en god investering for det krigshærgede Afghanistan. Truslerne mod USA tog til i styrke, og al Qaidas første store angreb mod USA skete i Yemen i oktober 2000, da to selvmordsbombere sænkede et af den amerikanske flådes mest usårlige skibe, USS Cole. 17 matroser døde. Men planlægningen af et større angreb, denne gang inden for USA’s egne grænser, var allerede under opsejling.

Bogen giver samtidig et indblik i den amerikanske efterretningstjeneste, som blev advaret om det forelæggende terrorangreb flere gange og tilmed vidste, at al Qaida-medlemmer opholdte sig i USA, hvor de tog flyveruddannelsen. Men efterretningstjenesten tog ikke advarslen alvorligt. FBI’s specialagent og chef for antiterrorafdelingen John O’Neill tog dog Osama Bin Ladens trusler alvorligt, men fik ikke opbakning til at sanktionere. O’Neill døde under terrorangrebet den 11. september.

Lawrence Wright har interviewet over 600 personer, og har tydeligvis et bredt kendskab til problemstillingen, som ikke blot tager Vestens synspunkt, men oprigtigt prøver at sætte sig ind i den tankegang der lægger bag al Qaida. Bogen kan læses som en kriminalroman, da den indeholder drama, plots, psykologiske spil, magtkampe, politik og kærlighed – men samtidig klarlægger den episoderne og grundene til et af moderne tids største katastrofer. Lawrence Wright formår med denne bog at give et indblik i en tragisk historie på en fascinerende måde.

Forrige anmeldelse
« I Nuets Spejl. Læsninger i Jo... «
Næste anmeldelse
» Årstider i skeptikerens himmel... »