Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Mindfulness Arbejdsbog / John Teasdale, Mark Williams og Zindel Segal. / 272 sider
Akademisk Forlag. ISBN 9-788711-344323
Anmeldt 17/1 2015, 09:05 af Birgitte Amalie Thorn

Arbejdsbog i mindfulness


Arbejdsbog i mindfulness

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Mindfulness er blevet ekstremt populært herhjemme de senere år, og selv dem, der endnu ikke ved, hvad det er, kender sandsynligvis ordet. Forklaringen er, at mindfulness – der bedst kan oversættes med ’bevidst nærvær’ – er et uhyre velegnet værktøj til at få ro på sind og krop i en verden, hvor alt per definition skal gå stærkt, og vi bombarderes med indtryk konstant. For nogle ender det i stress og andre smertefulde tilstande. Med mindfulness har vi mulighed for at få ro på og grounde os selv igen.

For de, der ikke har lyst til eller mulighed for at følge et decideret kursus, findes nu bogen Mindfulness Arbejdsbog med undertitlen Et 8-ugers forløb i udviklingen af bevidst nærvær. Bogen henvender sig til enhver, der har lyst til at arbejde med sig selv, og som titlen indikerer, er der her lagt op til, at man skal bruge bogen over en periode på otte uger. Med bogen følger en cd med guidede mindfulnessøvelser på, og lydfilerne kan også downloades fra forlagets hjemmeside. Selve bogen er indbydende at se på og er inddelt i 12 kapitler – først nogle baggrundskapitler om mindfulness og psykiske problemer som stress og depression, og dernæst ét kapitel per uge med hvert sit fokus for den pågældende uge. Undervejs er der sat plads af til små refleksionsøvelser, hvor man kan nedskrive sine tanker, følelser og reaktionsmønstre.

Bogen, der er oversat fra engelsk, er skrevet af folk, der ved, hvad det drejer sig om, idet selvhjælpsprogrammet i bogen bygger på det anerkendte og forskningsbaserede behandlingsprogram MBKT (mindfulness-baseret kognitiv terapi), som har vist sig at have en effekt på stress, angst og depression samt i det hele taget at kunne vende negative tankemønstre til positive. For som bogen siger: Problemet er ikke, at vi ind imellem føler os i dårligt humør. Problemet er vores automatiske reaktion på disse følelser. Vi har det simpelthen med at overproblematisere. Bogen er endvidere udstyret med hele to forord: et af den amerikanske mindfulnessautoritet Jon Kabat-Zinn og et af den danske ekspert Jacob Piet. Sidstnævnte er også den, der har stået for at indtale de danske mindfulnessøvelser på cd’en.

Men virker det så? Jeg må indrømme, at jeg som en anden tv-kok har snydt lidt. Jeg har forsøgt at følge programmets punkter, men er ind imellem sprunget over øvelser eller har byttet nogle af dem ud med kortere, lignende øvelser, som jeg i forvejen kendte fra en app på min telefon. For nogle af meditationsøvelserne er temmelig lange; eksempelvis 49 minutter. Programmet kræver nemlig, at man sætter en time af om dagen seks dage om ugen, hvilket for de fleste er en hel del. Så det kræver noget vilje til at vælge andre ting fra og noget tålmodighed i forhold til at lade virkningen indfinde sig over tid. Nu døjer jeg heller ikke med hverken kronisk stress eller depression, men jeg kunne forestille mig, at man er mere dedikeret omkring forløbet, hvis man virkelig har nogle problemer, som man søger en løsning på.

Jeg var bekendt med mindfulnessmediation i forvejen, og man finder hurtigt ud af, hvad man foretrækker i forhold til de indtalte øvelsers stemmeføring, taletempo og baggrundsmusik versus ingen baggrundsmusik. Personligt er måden, som denne bogs danske øvelser er indtalt på, ikke lige min stil. Jeg fandt, at der var lidt for meget ’baggrundsknas’ i form af vejrtrækning, synkelyde etc., og jeg savnede noget baggrundsmusik. Men den slags er som sagt en smagssag. Der er flere gode øvelser iblandt, som for eksempel ’rosinøvelsen’ og en ’bodyscan’.

Alt i alt vil jeg sige, at det i hvert fald ikke er bogens skyld, at mit liv ikke er blevet transformeret på otte uger! Hvis ellers man har den fornødne tid, er nysgerrig efter at lære mere om mindfulness og sig selv, og man godt kan lide tanken om at blive holdt i hånden af en bog med daglige øvelser, så er Mindfulness Arbejdsbog klart en mulighed, der er værd at kigge nærmere på.

Forrige anmeldelse
« Christian Bartholdy. Vækkelses... «
Næste anmeldelse
» Elevcentreret skoleledelse »