Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Meningen med livet? – Otte svar og en hulens masse spørgsmål / Christoffer Boserup Skov / 136 sider
Forlaget Mindspace. ISBN 978-87-92542-73-1
Anmeldt 26/6 2014, 22:47 af Abigail Josephsen

God strandbog om idéhistorie og meningen med livet


God strandbog om idéhistorie og meningen med livet

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Christoffer Boserup Skov har skrevet en fin og hurtigt læst lille bog om det største af alle spørgsmål: Hvad er meningen med livet? Boserup Skov er cand.mag. i filosofi og psykologi, og han leverer frejdigt otte svar på spørgsmålet, blandt andet: nydelse, Gud, sociale fællesskaber og at føre slægten videre. Hvert af svarene har rod i en idéhistorisk position. Læserne får derfor vendt det store spørgsmål om livets mening godt og grundigt, og vi får oveni en tour-de-force gennem den vestlige verdens idéhistorie fra de gamle grækere og frem til nutiden. Boserup Skov er en god formidler, han er vidende, og han brænder for sit stof. Samtidig leverer han det med så let en pen, at bogen fint egner sig til strandlæsning i sommerferien.

Otte svar på livets mening
Meningen med livet? – Otte svar og en hulens masse spørgsmål er pædagogisk struktureret, og læserne bliver præsentereret for én idéhistorisk position per kapitel. Boserup Skov argumenterer så godt for hver position, at det ikke er let at afskrive en eneste af dem. For nok har flere af positionerne rødder langt, langt tilbage i vores idéers historie, men ingen kan dem kan siges at være forældede. For eksempel er det vel lige så almindeligt at hævde, at der ikke er nogen mening med livet, som det er at sige, at det er noget, man selv skaber.

De største tænkeres tanker
Boserup Skov introducerer løbende til filosoffer som Sokrates, Platon, Rousseau, Kierkegaard, Nietzsche og Sartre, og til forfattere og kunstnere som Dostojevskij, Rimbaud, Camus og Duchamp. Introduktionerne er både velvalgte, kortfattede og skarpe, og som læser føler man sig underholdt og undervist. Her skal også nævnes Malte Burup Jelshøjs poetiske illustrationer, der smukt understøtter teksten.

En hulens mange spørgsmål
De hulens mange spørgsmål, som bogens titel hentyder til, kommer i slutningen af hvert kapitel. Det er nemlig ikke bogens hensigt at missionere, men derimod at ”aktivere læserens undren over livet”. Så efter at have argumenteret grundigt for et svar på livets mening over 15 sider, stiller Boserup Skov en række kritiske spørgsmål til netop det svar. Blandt andet lyder et par af de kritiske spørgsmål til kapitlet om nydelse: ”Er nydelse ikke noget, der forsvinder forholdsvist hurtigt igen? Og er det et problem?” Spørgsmålene er pædagogiske, og de medvirker til, at bogen kan overvejes i undervisningssammenhæng.

Svage eksempler
Svagheden ved Meningen med livet? – Otte svar og en hulens masse spørgsmål er uden tvivl Boserup Skovs hverdagseksempler. De er strøet ud over hele bogen, og hensigten med dem er at konkretisere de abstrakte eksistenstanker. Men de er for banale og på for lavt et niveau i forhold til den øvrige tekst. Blandt andet skriver Boserup Skov i kapitlet om nydelse: ”Du får serveret din espresso og puster lidt på den, inden du smager, en stærk, nøje afmålt smag, der stimulerer dine smagsløg og giver dig en nærmest himmelsk oplevelse”. Denne kliche er penslet ud over en hel side, og den er ikke enestående. Det er ærgerligt, for det svækker en ellers udmærket bog.

Men trods dette er Meningen med livet? – Otte svar og en hulens masse spørgsmål en anbefalelsesværdig bog, som kan være med til at holde hjernecellerne i form i sommerferien. Og hvis der er sult efter mere filosofi, så er det værd at tjekke andre udgivelser fra Forlaget Mindspace.

Forrige anmeldelse
« Børnebibel fra nord «
Næste anmeldelse
» Demokrati i Amerika »