Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

En lille bog om kaffe / Rud Christiansen / 120 sider
Lindhardt og Ringhof. ISBN 9788711346518
Anmeldt 16/6 2014, 22:30 af Teddy Tofte

En lille bog om kaffe


En lille bog om kaffe

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

”Før jeg for år tilbage begyndte at interessere mig for kaffe, var jeg ikke særligt bekendt med kaffens forunderlige verden. Jeg vidste selvfølgelig godt, hvad jeg kunne lide, men ikke nødvendigvis hvor den pågældende kaffe stammede fra. Det var først senere, jeg blev nysgerrig efter at vide, hvad det egentlig var, jeg fik i koppen, og det var denne interesse, som førte mig til at skrive denne guide.”

Således begynder Rud Christiansen sin lille, men omfattende, guide i vores elskede kaffe. De ord siger alt, du har brug for at vide, inden du begynder at læse hans bog. Hvis de ord ikke kan vække din interesse, har du ingen grund til at læse den. Men hvis du er bare en smule grebet af kaffe og føler dig godt tilpas i Ruds selskab, så er denne bog en fin og munter præsentation af kaffebønnens historie og mangfoldige verden, samtidig med at bogen foreslår måder at lave din kaffe på.

Rud Christiansen er en mand, der har været mange steder i verden (som dreng boede han blandt Arizonas indianere, han var soldat i Vietnam og har boet i bl.a. Japan). Det er derfor besynderligt, at Rud valgte at udgive en bog om kaffe i Danmark. Men som han selv påpeger, så er kaffe den drik, som er danskernes yndlingsdrik – eller i hvert fald den drik, som vi mest bæller i os, taget andre folkeslag i betragtning.

I forbindelse med åbningen den 1. juni af Rud Christiansens nye café på Øregaard Museum genudgiver Lindhardt & Ringhof denne lille bog om kaffe, og det endda i en ny lækker udgave. Bogen er i bund og grund en brugs- og opslagsbog, som hjælper dig til at finde din favoritkaffe. Du kan lære at lave rigtig cappuccino, macchiato eller espresso, som er grundstenen i al god kaffebrygning. Eller du kan finde en god og sjælden kaffe og tilberede den på stempel- eller kolbekande.

Det er tydeligt, at Rud er begejstret for kaffe, ingen tvivl om det. Hans entusiasme springer ud fra siderne, og hans tegninger er med til at give en lun stemning, som om du sidder på en café i en behagelig lænestol og får en forelæsning af Rud selv, mens kaffearomaen syder rundt i lokalet. Det er fantastisk, at en fagbog er i stand til at afgive sådan en følelse. Men det er kun fordi, at Ruds stemme i bogen er hygsom, og fordi at du føler, han er med dig hele vejen.

Han bruger mange sider på at fortælle om kaffevariationerne fra de mange verdensdele. Det er logisk at bruge tid på de så forskellige smag- og dyrkningsbaggrunde. Rud går her i detaljen og skriver ikke blot om kontinenterne, men de mange lande i bl.a. Afrika og Sydamerika og deres kaffe. Men jeg ville ønske, at han skrev om dette tidligere i bogen. Rud starter godt med at forklare os om kaffens historie, hvordan den kom til Europa, og hvordan den blev integreret i vores hverdag. Her kunne han med fordel have fortsat med at skrive om landenes kaffemærker, men vælger at gå direkte ind til det mest interessante, nemlig hvordan du identificerer en god kaffe.

Det valg er med til at gøre bogen en anelse langsommelig til sidst, men det gør ikke Kaffe til en mindre god bog. Som kaffeelsker er den underholdende og mest læsværdig på de første tres sider, hvor Rud Christiansen deler ud af sine erfaringer med kaffetyper, -instrumenter og mærker.

Han skriver: ”I sidste ende er kaffe ren fornøjelse. Det handler om at forkæle sig selv, nyde og slappe af med en af det mest sensuelle, uimodståelige og fornemme drikke, vi har.” Dette citat er bedst til at beskrive den følelse, du får af at have læst bogen. Du bliver bekræftet i, at kaffe er en luksusvare, som ikke blot giver os nydelse, men som også er med til at identificere os som et folk. Selv hvis du ikke har interesse i kaffe som sådan, vil bogen give dig et godt indblik i, at der findes en viden- og lidenskab bag den simple, lille kaffebønne.

Forrige anmeldelse
« The Wire og den tredje gullalde... «
Næste anmeldelse
» Reality-tv »