Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Ræson nr. 17 (1/2014) / Diverse / 64 sider
RÆSONs Forlag. ISBN 978-87-92725-36-3
Anmeldt 10/4 2014, 09:06 af Michael Agerbo Mørch

Venstre kommer til at rykke sig


Venstre kommer til at rykke sig

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Da jeg sætter mig med det nyeste nummer af Magasinet Ræson, er det med store forventninger. Jeg har gennem længere tid fået en god del af mit politiske fix gennem Ræsons ihærdige arbejde. Kombinationen af velinformeret journalistik, ekspertviden og engagement tiltrækker mig. Og sagt med det samme: dette nummer skuffer ikke! Magasinet er en yndefuld potpourri af artikler, der spænder over mange emner. Men ikke for mange, for netop som magasin er det en styrke, for den skal mest ses som et supplement til dagens daglige (og lidt hurtige) nyheder. Her gås et spadestik dybere, uden at der påstås, at det i omfang og faglig tyngde er et tidsskrift.

Nummerets hovedartikel er et interview med DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl. Interviewet er foretaget af Kristian Basballe og Gustav Nedergaard. Emnerne for samtalen er særligt forholdet til Venstre, samt hvordan DF vil forholde sig til et evt. kommende regeringsskifte i 2015. Interviewet er interessant, men løfter sig ikke over det gennemsnitlige. Dertil er Thulesen Dahl for defensiv. Mere interessant var det at læse Henrik Dahls lange essay om venstrefløjen (Venstrefløjen er en ødemark). Henrik Dahl har tidligere arbejdet for venstrefløjspartierne, så hans indsigt er stor. Essayets fokus er SF’s opstart og udvikling, samt særligt indgang og udgang af den nuværende regering. Dahl pointe er at vise, at SF har udviklet sig fra at være et kapitalismekritisk og EU-kritisk parti, til et parti, der omfavner EU, grøn energi og værdipolitisk ikke opponerer mod kapitalismen som sådan, men i stedet vurderer i sager, der opleves uretfærdige (hvor diffust det end kan lyde). Det har den fatale konsekvens, at der ikke længere er et stærkt og rodfæstet parti til venstre for Socialdemokraterne. Ifølge Dahl mangler Danmark et stærkt socialistisk parti (og nej, Enhedslisten kan åbenbart ikke bruges), som kan gøre det politiske spektrum bredere. Dansk politik har købt ind på Giddens tredje (midter)vej, og det er, ifølge Dahl, venstrefløjens egen skyld.

Udover disse to kerneartikler er der et kortere tema i starten om forsvarspolitik, dernæst debat om rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne, og til slut et internationalt perspektiv med debat om EU, samt information om forskellige lande uden for Europa.

Magasinet Ræson er ikke indspist eller elitær. Det er flot formidlet med mange billeder og velskrevne artikler. Fagligheden mistes ikke, men ideen med at skabe et formidlende magasin fastholdes. Alt i alt et meget vellykket nummer.

Forrige anmeldelse
« Hvad er søskende? Praktiske og... «
Næste anmeldelse
» I grænselandet - Rejsebreve fr... »