Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

De mistede / Daniel Mendelsohn / 655 sider
Gyldendal. ISBN 9788702090383
Anmeldt 13/4 2012, 09:05 af Bente Fredslund Christensen

På sporet af den tabte familie


På sporet af den tabte familie

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

De mistede - På sporet af seks blandt seks millioner er en fantastisk non-fiction memoir fra den amerikansk-jødiske Daniel Mendelsohn - en anerkendt skribent og professor i antikkens kultur ved Bard College, USA. De mistede blev allerede udgivet i september 2006 på engelsk, men er altså først nu udkommet på dansk, hvor Gyldendal og oversætter Jakob Levinsen har taget opgaven på sig at få det store værk til at leve på dansk. Og dét gør det. Som læser fastholdes man igennem alle 650 sider i et fornemt udført tableau over jødedommen og dens historie. Det er et enestående og stort tænkt værk om familieskab og jødedom, før, under og efter 2. verdenskrig.

Den forsvundne familie
De mistede handler om Daniel Mendelsohns søgen efter historien om sin mors onkel og hans familie. Samuel (Shmiel) Jäger, hans kone Ester og deres fire døtre levede i den nu ukrainske by Bolechov, og blev sammen med næste alle andre jøder i byen dræbt af nazisterne under 2. verdenskrig.

Den resterende familie, som blandt andet tæller Daniels højtelskede bedstefar, nåede over Altanten i god tid, og har siden boet på Long Island, hvor Daniel også vokser op sammen med sine tre søskende og forældre. Bedstefaderen er en markant anekdotefortæller, men fortællingen om den dræbte del af familien bliver aldrig berørt. De er dermed ikke blot døde og i fysisk forstand ikke længere i verden, men også - hvilket i Daniels optik er endnu værre - mistede, forsvundne fra familiens historie, og anonymiseret til - sammen med seks millioner andre - “ofre for holocaust”.

I kamp med tiden
I mange år samler Daniel sporadisk på spor og fakta fra den forsvundne familien Jäger, hvornår døde de, hvordan? Og senere - måske mere vigtigt - hvordan var de i levende live? Og er der stadig nogen tilbage, som kan fortælle en historie om dem, som har oplevet deres særkende? En opringning fra Australien bliver startskuddet til, at Daniel i flere omgange, i selskab med søskende og venner, drager rundt i verden for at indsamle vidnesbyrd fra de, der endnu er levende fra onklens landsby. “ Tøv ikke”, som en af de overlevende siger, “for jeg holder ikke længe”.

I kamp med tiden besøger Daniel Australien, Israel, Sverige og sågar København. Selvom Mendelhsohns quest er hans egen familiesøgning, så undgår han ikke, at hvert menneske, han møder, fortæller deres egen - altid frygtelige, grusomme, spektakulære - historie om, hvordan de overlevede tyskernes udrensninger, og hvordan så mange af deres kære ikke overlevede. Mendelsohn står derfor uundgåeligt som repræsentant for den sidste generation, der vil have haft personlig kontakt med mennesker, der kan huske at have oplevet 2. verdenskrig på egen krop.

Bogen er dermed ikke blot en meget privat historie om Mendelsonhns egen familie, men også et flor af personlige beretninger, spækket med sansninger og beretninger, der hver især er med til at perspektivere den store og den lille holocaust-historie.

Den lille fortælling i den store
Det er Mendelsohns filosofi, at de bedste fortællinger (som fx hans bedstefar fortalte dem) ikke skal fortælles som en lineær begivenhedsrække, men derimod gøres vedkommende gennem cirkulære teknikker, hvor historier indrammer hinanden i stadig mere og mere snævre cirkler, således at en bred åbning af en historie snævres ind i nære enkeltstående detaljer og sansninger. Mendelsohns eftersøgning af De mistede familiemedlemmer kan derfor først fuldendes, da han på egen krop tilstede i Bolechov sanser det samme, som onklen sansede i sine sidste døgn.

Samtidig er Mendelsohns egen historie om holocaust blot én af de fortællinger, som er tilstede i De mistede. Igennem bogen perspektiveres konsekvent til Toraen, den jødiske version af Første Mosebog, som i små kapitler for sig gennemgås kronologisk vha. to forskellige bibelske kommentatorer. Der begyndes med Skabelsen, videre over historien om Kain og Abel, Noahs ark, Abrahams vandringer, Sodoma og Gomorra og Isaks ofring.

De mistede er derfor også en perspektivering til, hvad det vil sige at være jøde, tilbage til begyndelsen via en filosofisk (Mendelsohn er ikke religiøs) læsning af Toraen, og frem til det nutidige jødiske samfund som Mendelsohn vokser op i på Long Island, med dets mylder af personligheder og sæder og skikke, som er taget med over Atlanten fra den gamle verden. Den store historie i den lille - og omvendt.

Enestående ambitiøst værk
De mistede er et ambitiøst værk - og Mendelsohn gør det vanvittigt godt. Som læser gribes man af hans personlige beretninger, og beriges af hans filosofiske, religiøse og historiske betragtninger over begreber som ondskab, godhed, ofring, forsoning, frelse og tapperhed.

De mistede er bestemt ikke et walk-over værk. Man skal have tungen lige i munden for at følge de hundredvis af navne på jødiske familiemedlemmer og Bolechovs tidligere indbyggere. Man hjælpes på vej af et lille stamtræ forrest i bogen, men denne læser kunne godt have tænkt sig en mere udførlig navneoversigt til hjælp for den dårlige hukommelse.

Det til trods lader man sig nemt indrulle i Mendelsohns søgen efter sandhed, hvilket han gør i en eftertænksomt og perspektiverende stil, med lange snirklede sætninger, der dog altid er en fornøjelse at læse, fordi man som læser har fuldt tiltro til, at forfatteren altid lander, der hvor han sidst slap fortællingen, og altid krydrer de store perspektiver med den sansede detalje.

Om Mendelsohn så finder, det han søgte? Joh, men hvad det er, skal ikke røbes her, men det kan godt afsløres, at Mendelsohn ikke finder det, han troede, han søgte, men at selve rejsen forandrer ham og ikke mindst hans forhold til sin familiens jødiske historie. De mistede er en ambitiøs, men bestemt en læseværdig bog.

Forrige anmeldelse
« Sønderjylland A-Å «
Næste anmeldelse
» Klarsynt – Åndelig hjelp i u... »