Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Gangster – Brian Sandberg / Henrik Madsen / 272 sider
Ekstra Bladets Forlag. ISBN 9788777313905
Anmeldt 16/8 2010, 21:15 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Et indblik ind i HA’erens liv


Et indblik ind i HA’erens liv

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Henrik Madsen har i mange år haft undersøgende journalistik som speciale, og har således produceret en lang række dybdeborende dokumentarprogrammer til henholdsvis DR TV og TV. Gangster er hans ottende bog og prøver i samarbejde med Brian Sandberg at danne et portræt af jetsetrockeren fra Hells Angels. Bogen er skrevet fra en uafhængig synsvinkel af journalist Henrik Madsen. Brian Sandberg har efterfølgende fået mulighed for at godkende sine egne citater og korrigere faktuelle fejl, men han har ikke haft indflydelse på bogens samlede fremstilling.

Brian Sandberg har figureret en del i medierne de seneste år, især da han blev involveret i Stein Bagger-skandalen og udsat for to skudattentater fra sine dødsfjender i den københavnske bandekrig. I denne bog fortæller Sandberg i samarbejde med Henrik Madsen sin dramatiske livshistorie. Bogen forklarer en barndom, der var præget af faderens fravær i form af arbejde, om hans fascination af taekwondo, en kampsport Sandberg brillerede i.

Sandberg blev en berygtet narkohandler i 1990’erne og søgte ”de hårde fyre”, hvad enten det var indvandrere på Blågårds Plads eller i rockermiljøet. Sandberg blev senere medlem af Hells Angels, men blev smidt ud i ”bad standing”, da han i bund og grund var for umoden og kastede dårligt lys over rockergruppen. Dette slog dog Sandberg hårdt, da rockermiljøet var hans et og alt, og stedet hvor mange af hans venner var at finde. Derudover måtte han gennemgå timevis af smertefuld dækning af HA-relaterede tatoveringer, da han ikke længere måtte have disse efter hans position som ”bad standing”. Sandberg møder dog sin marrokanske kæreste, med hvem han får en lille søn, Oliver, der i dag er hans et og alt, og familien flyttede sydpå for at søge alternative jobmuligheder.

Senere vender Sandberg dog tilbage til DK, da der sker en åbning fra Hells Angels, der fører til, at Sandberg igen bliver medlem. Derudover oprettes supportergruppen AK-81, med hvem Sandberg er en slags rollemodel og tilbringer meget tid sammen med. Derudover forklares den famøse sag med Stein Bagger dybdegående, om hvordan det makabre par mødtes og om de jobs Sandberg udførte for Bagger og om den umådeligt store sum penge, Sandberg tjente i denne periode.

Det synes temmelig mærkværdigt, at en dømt forbryder får sin egen biografi, skrevet som var han en berømt og respektfuld stjerne. Det sætter i sig selv spørgsmål i gang, bør man overhovedet lytte til folk som ham, og hvilken indflydelse kan hans historie have for sarte sjæle? Sandberg er dog en del af den befolkning, som ikke blot udgøres af lovlydige borgere, og derfor bør historier som hans fortælles for at undgå at andre lider samme skæbne. Bogen sluttes dog af som om Sandberg er glad for sit liv og levned, og her mangler jeg et af forfatteren efterord, der sætter Sandbergs liv i et mere kritisk perspektiv.

At dette mangler, skinner tydeligt igennem i hele bogen. Bogen skrives i et meget simpelt og gadeagtigt sprog, ganske som sad man overfor Sandberg, men bogen simplificeres i den grad, at man aldrig kommer helt i dybden med årsagerne til, at Sandberg er endt, hvor han er i dag. Jeg mangler kort sagt en kritisk røst i bogen, der stiller spørgsmålstegn ved de ting, Sandberg beretter. At dette mangler, gør bogen mangelfuld og blot beskrivende, og der gives således ingen svar på, hvorfor Sandbergs liv har udfoldet sig, som det har, og det skinner endvidere igennem, at Sandberg holder mange ting skjult for læseren. Gangster giver således et indtryk af et ufærdigt projekt, der er lovende men med klare mangler.

Forrige anmeldelse
« Hvad er historie? «
Næste anmeldelse
» Om videnskabelig viden. –gier... »