Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

For familiens skyld / Saira Ahmed / 207 sider
Lindhart & Ringhof. ISBN
Anmeldt 31/12 2009, 16:28 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Om en pakistansk piges opvækst, tvangsægteskab, skilsmisse og liv


Om en pakistansk piges opvækst, tvangsægteskab, skilsmisse og liv

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

I denne bog fortæller Saira Ahmed om sit liv i en pakistansk familie. Hun taler om de kulturforskelle, der præger sin barndom, om kærlighed og tvang, skilsmisse og prostitution. For familiens skyld er en bog, der tydeligt viser de konsekvenser, kultursammenstød kan medføre af påvirkning på en ung kvindes vækst.

Saira Ahmed vokser op i en pakistansk ghetto i England, hvor kulturforskellene er tydelige. Saira lærer hurtigt, at familiens ære skal bibeholdes både ved at vise respekt for familie og andre pakistanere samt ved at sende alle penge, der kan undværes, tilbage til hjemlandet. Derudover er kvindeundertrykkelse udbredt i de pakistanske kredse, og Saira mærker hurtigt dette på egen krop, da hun ikke tillades deltagelse i normale engelske aktiviteter. Skulle børnene overskride faderens strikse regler, er afstraffelse med bambuskæppe og varme strygejern et velbrugt middel.

Efterhånden som Saira bliver teenager, begynder interessen for drengene at stige – men hvordan skal en ung pakistansk pige begive sig i agt med dette? Saira forelsker sig hemmeligt i en anden pakistansk mand, men familien finder ud af hendes affære og sender hende på et fly til Pakistan, hvor hun som 17-årig tvangsgiftes med en ældre mand. Nu begynder et nyt liv for Saira, et liv med voldtægt af og had til sin mand. Mandens seksuallyst er konstant, og han voldtager Saira flere gange dagligt – så mange gange, at hun har en konstant sår i underlivet, der ikke gives tid til at hele, inden manden er på hende igen.

Sairas mand ønsker imidlertid opholdstilladelse i England, og efter et stykke tid bliver Saira sendt hjem for at arbejde på familiesammenføring med manden. Noget manden dog hurtigt ødelægger for sig selv, da han til de pakistanske myndigheder oplyser, at han blot giftede sig med Saira for indrejsetilladelse i England. Da Sairas svigermor dør, tvinges hun til at tage tilbage til Pakistan, og straks efter fortsætter voldtægterne. Bag ryggen på manden planlægger Saira dog sin flugt, og det lykkedes hende at flygte tilbage til England, hvor hun anmoder om skilsmisse.

Sairas familie reagerer aggressivt, da hun har krænket deres ære, og Saira må nu leve under jorden i et stykke tid, hvor hun finder sig selv på ny, får et job indenfor catering og sin egen lejlighed. Efterhånden lader familien hende ind igen og nyder godt af hendes penge. Familien bliver ved med at låne penge fra lånehajer for at få det hele til at køre rundt samt samle penge sammen til familien i Pakistan. Efterhånden som familien ophober en større og større gæld, må Saira tage drastiske metoder i brug for at hjælpe familien – hun vender sig til prostitution. Saira tjener nu mange penge og har mange kunder, men må hele tiden passe på ikke at blive opdaget.

Da hun senere møder Zahoor og bliver gift, stopper hun imidlertid prostitutionen og føder et barn, men ægteskabet holder ikke, og for at forsørge sig selv må Saira ind i prostitutionen igen. Ved afslutningen af denne bog, er hun dog lige stoppet en gang for alle og prøver at finde sig selv.

Bogen prøver herefter at fremstille sig som en ”happy-ending”, men jeg synes dog langt fra den ender lykkeligt – tragisk er bedre beskrivende. Saira lever på en løgn – for sig selv, sit barn og sin familie. I og med at hun ikke kan tale åbent om sit liv i prostitutionens kløer, får hun heller ikke bearbejdet de traumer, overgrebene (i ægteskabet og som escort) har haft på sjæl og krop. Bogen er for mig ikke en lykkelig slutning, men et skræmmebillede på, hvor slemt det kan gå, når to kulturer støder sammen og er så uforenelige som den engelske kultur og den pakistanske kultur, Sairas familie repræsenterer. Man undrer sig over, hvor myndighederne var under Sairas opvækst, da hun ikke blev tilladt deltagelse i nogle sociale aktiviteter udenfor skolen, samt de ar, den fysiske afstraffelse har medført.

Bogen giver derfor lidt det modsatte billede af, hvad den synes at intendere; nemlig at man kan komme ovenpå igen, selvom man har været udsat for ubærlige traumer. Saira er i mine øjne slet ikke kommet ovenpå, men lever på en løgn, der for altid vil skabe en distance mellem hende og hendes familie, og dette vil på alle måder influere hendes barn. Alt i alt er bogen en historie om en sørgelig skæbne, om pakistansk kvindeundertrykkelse, kultursammenstød og de omkostninger disse har for de implicerede parter og Sairas fortælling understreger betydningen af indgriben i en sådan skæbne er nødvendig.

Forrige anmeldelse
« Min lange rejse hjem «
Næste anmeldelse
» Personlighedsforstyrrelser – ... »