Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Kærlighedens bøddel - og andre psykoterapeutiske fortællinger / Irvin D. Yalom / 355 sider
Hans Reitzels Forlag. ISBN
Anmeldt 31/7 2009, 17:15 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Eksistentiel psykoterapi i praksis


Eksistentiel psykoterapi i praksis

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Irvin D. Yalom er professor ved Stanford Universitet i Californien og har udgivet ti psykoterapeutiske bøger, som har høstet anerkendelse verden over. Kærlighedens bøddel blev udgivet for første gang i 1989 og er stadig aktuel i sine beskrivelser af de diverse eksistentielle kriser, der kan opstå i livsforløbet.

Yalom er repræsentant for den såkaldte eksistentielle psykoterapi, der især forholder sig til menneskets frihed og derved ansvar samt hvilken indflydelse, dette kan have på individet netop at stå over for dette ansvar, og især hvilke komplikationer, der kan opstå som følge af individets egenansvar.

I bogen Kærlighedens bøddel fortæller Yalom ti autentiske (dog anonyme) historier om forskellige patienter, som han har haft inde i sin praksis, og hvilke eksistentielle komplikationer, patienterne stod overfor. Disse strækker sig fra kærlighedsbesættelse af en gammel flamme, en kræftramt machomand, en moder, der har mistet sin elskede datter og derefter har ”glemt” at varetage sønnens interesser, at komme over tabet af en ægtemand og meget meget mere.

Yalom tager især fat i den dødsangst, som mennesket oplever, og hvilken indflydelse denne har for vores liv. Han opfordrer patienterne til at finde mening med livet og døden, og han gør især brug af drømmetydning til at aflæse de signaler, som underbevidstheden ofte indirekte fortæller, og som patienten ikke selv er bevidst omkring.

Yalom byder læseren ind i psykoterapeutens univers – et univers, der ellers tit forholdes anonymt og/eller er svært beskrivelig. Man får et indblik i de mekanismer, der spiller ind i konsultationerne mellem patienten og terapeuten – og hvilke tanker og dilemmaer, terapeuten til tider står over for, når han vrider hjernen for at finde løsningen på diverse eksistentielle og psykologiske dilemmaer.

Det er endvidere en invitation for læseren til at lære ti forskellige skæbner at kende, hver med sit dilemma. Patienterne døjer med problemer, som kan virke genkendelige for mange af os i højere eller mindre grad, og er derfor let at relatere til – tja, bogen kan måske sætte nogle tanker i gang hos læseren!

Kærligheds bøddel er et mesterværk fra start til slut. Den er letlæselig og spændende – noget ikke alle psykologibøger kan siges at leve op til – den er en fagbog, men mere end som så, den kan læses som skønlitteratur og vil ikke kede læseren. Bogen henvender sig derfor både til fagfolk såvel som den menige mand, der er fascineret af psykologiens verden og de eksistentielle spørgsmål, som man igennem sit livsforløb stiller sig selv. At bogen stadig er aktuel, skyldes dens vidde spektre af fænomener, der spiller ind – fænomener, som er så jordnære, at de fleste kan forholde sig til dem. Har du ikke allerede læst Kærlighedens bøddel, vil jeg klart anbefale dig at skaffe et eksemplar.

Forrige anmeldelse
« Folk som os – hvad medierne i... «
Næste anmeldelse
» Umyndiggørelse »