Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Maria - købt og solgt / Signe Daugbjerg / 165 sider
Ekstra Bladets Forlag. ISBN
Anmeldt 15/6 2009, 12:13 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Et indblik ind i prostitutionens verden


Et indblik ind i prostitutionens verden

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Signe Daugbjerg er uddannet journalist og arbejder på TV2, og Maria – købt og solgt er hendes første bog. Her beskriver hun Marias historie, dvs. historien om fattigdom, livet på et børnehjem og prostitution.

Marias skæbne er fra starten turbulent. Hun fødes i Tjekkiet af roma-forældre, dvs. sigøjnerforældre. Sigøjnerne har et meget dårligt ry og behandles som andenrangsborgere. Marias mor afleverer hende på et børnehjem, hvor Maria vokser op. Da hun fylder 18 år, må hun dog forlade børnehjemmet uden mange penge på lommen og ingen familie eller bekendte at tage hen til.

Maria ender hurtigt ud i prostitution for at skaffe lidt penge, men da hun kommer i forskellige alfonsers kløer, må hun aflevere størstedelen af sin indtjening til dem. Prostitutionslivet er hårdt og ofte voldeligt; hver kunde er forskellig, og mange er utilregnelige. Men hvordan skal Maria ændre sin skæbne? Hvor skal hun tage hen?

Maria mister al bestemmelse over egen skæbne og krop og lader blot andre diktere hendes liv på gaden såvel som i hjemmet. En dag ender Maria i Danmark, hvor hun trækker på Istedgade og igen har et fast beløb, hun skal aflevere sin alfons – og skaffer hun ikke dette beløb, venter der klø.

Signe Daugbjerg møder Maria, da hun tilsyneladende er på vej ud af prostitutionen, 28 år gammel, og meget rastløs, kæderygende og tydeligt påvirket af sin fortid. Signe Daugbjerg vælger at skrive Marias historie. Maria bliver politiets kronvidne i den første sag om menneskehandel, og i den forbindelse bliver der sat fokus på, hvordan hendes opvækst har været determinerende for det udfald, hendes skæbne tog. Dog tager bogen en overraskende drejning, da Signe Daugbjerg senere får at vide, at Maria nu selv er blevet taget i at agere menneskehandler og opkræve penge af andre prostituerede.

Signe Daugbjerg må nu genoverveje udgivelsen af denne bog, men vælger at udgive bogen, da den stadig viser, hvilken bagage mange af disse prostituerede har bag sig, hvordan disse bliver behandlet, og hvordan denne livsførelse ofte fører til, at offeret selv vælger at blive bøddel. Dermed er prostitutionen ofte en ond cirkel, som de færreste kvinder slipper helt ud af igen.

Maria – købt og solgt er en skræmmende fortælling om de barske vilkår, der hersker i prostitutionsmiljøet – i udlandet, men så sandelig også i Danmark. Det er et skræmmende indblik i, hvordan nogle mennesker hjerteløst tjener penge på at udnytte andre som slaver. Endvidere er det en indsigt i, hvor brutale mennesker kan være, når de har med en prostitueret at gøre – al respekt for pigen synes at fordufte med vinden i det øjeblik, de har pigen for sig selv.

Det, der for mig var mest skræmmende, var den uvending bogen tog. Hele bogen igennem sidder man og har ondt af Maria, og den skæbne hun er blevet tildelt. Og så pludselig vælger hun at agere på samme måde som sine bødler overfor andre piger. Jeg var fuldstændig paf, men kunne alligevel godt se logikken i det. For hvorfra skulle Maria have lært anderledes? Hvorfra skulle hun se andre indtjeningsmuligheder? Hvorfra skulle hun have lært anden opførsel? Det er skræmmende at se, hvor dybt disse piger efterfølgende kan bunde.

Dermed bliver bogen mere end bare en beskrivelse af Marias liv. Den bliver også et talerør for alle prostituerede. Ikke at disse er en homogen gruppe af mennesker, men for mange af pigerne, der kommer herop fra udlandet, venter en lignende skæbne med vold, narko og diverse misbrug. Det er en indblik i en verden, man normalt ikke ser, og den bringer en foragt for den ondskab, der nogle gange planter sig i mennesket.

Forrige anmeldelse
« En kvindes pris «
Næste anmeldelse
» Man må prøve at leve »