Mest læste
[Koncertanmeldelse]

1 - Koncertanmeldelse
Sinne Eeg og Touché
2 - Koncertanmeldelse
Abild
3 - Koncertanmeldelse
MC Hansen Band
4 - Koncertanmeldelse
JazzKamikaze
5 - Koncertanmeldelse
Pligten Kalder
6 - Koncertanmeldelse
Helene Blum & Harald Haugaard med: Anna Lindblad, Petri Hakala, Antti Järvela og Sune Rahbek.
7 - Koncertanmeldelse
Veto
8 - Koncertanmeldelse
Eivør
9 - Koncertanmeldelse
Sinatra - En mand og hans musik
10 - Koncertanmeldelse
Folkeklubben

Hanne Askou, Frode Andersen og Ida-Marie Vorre
Sønderborg slot 5/9 - 2021
Anmeldt 13/9 2021, 09:12 af Hans Christian Davidsen

Carl Nielsen i en maggiterning


Carl Nielsen i en maggiterning

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Carl Nielsen kom fra Fyn. Ved musikfestivalen FolkBaltica kunne han i weekenden høres ved to koncerter, først i Eckernförde syd for grænsen og bagefter i Sønderborg nord for grænsen. Det blev alligevel med fællessang begge steder - efter lang tids corona-forbud mod fællessang overhovedet.

Hanne Askou spillede violin, Frode Andersen akkordeon, og Ida-Marie Vorre bandt halvanden time sammen med en grundig mundtlig fortælling om Carl Nielsens liv og om hans alsidige musikalske produktion. Det blev en herlig blanding af pædagogiske historier og anekdoter samt Carl Nielsens sange, salmer, klaverstykker med meget mere arrangeret for violin og akkordeon af Frode Andersen.

Hanne Askou og Frode Andersen spiller fast sammen som duo. Ida-Marie Vorre er cand.mag. i musik med speciale i Carl Nielsens sange og er ansat som inspektør ved Odense Bys Museer. Desuden kan hun synge. Hun er sopran og har mange års korerfaring.

Favner bredt
Hvor bredt Carl Nielsens værk spænder, fik man virkelig illustreret ved denne meget lærerige koncert, hvor fortællingerne om Carl Nielsen og fremførelsens af hans musik befordrede hinanden. Musikken fik en større betydning for publikum, når man hørte historien om den, og historierne fik mere relevans, når de blev understreget af musikken. Den slags lærerige koncerter må FolkBaltica meget gerne præsenterer flere af. Giv for eksempel koncerterne overskriften ‘I en maggiterning’.

Ida-Marie Vorre åbnede på fin og behagelig vis vore øjne og ører for Carl Nielsen. Måske vidste man det godt før: Men Nielsens klavermusik (han komponerede fortrinsvis på klaver) spænder bredt - fra de folkelige stykker til de helt gennemkomponerede værker.

På Nielsens tid var der vidt forskellige holdninger til Nielsens musik. Den er fyldt med synkoper - rytmer der går på tværs. Og det var lidt for meget af det gode for mange anmeldere. Reaktionerne gik fra “Dette her klinger mærkeligt. Det er bestemt ikke den vej, dansk musik skal gå” til “Lad os endelig få mere af den slags”.

Publikum fik nogle meget smukke og enkle fortolkninger af det, der gør folkemelodier til folkemelodier. Det skal føles som om om, man har hørt dem før, selv om man hører dem for første gang.

Udtryksrigt spil
I Sønderborg kendte de fleste naturligvis Tit er jeg glad, Som en rejselysten flåde, Jeg ved en lærkerede og Solen er så rød, mor, som sluttede koncertfortællingen af. Men der var også smukke forenklede arrangementer af Nielsens kormusik, for eksempel en vidunderlig sats til Aftenstemning og en bearbejdelse af fire af de 29 præludier, som blev komponeret for harmonium og orgel til kirkebrug.

Hanne Askou og Frode Andersen har et sikkert og velklingende samspil, der havde sin virkning på publikum. Hanne Askov er prægnant og udtryksfuld i sit violinspil og spillede meget virtuost. Og norske Frode Andersen gav det hele en atmosfære af folketone. Meget hyggeligt og fornøjeligt tilmed.

Forrige anmeldelse
« Claudia Campagnol m. band «
Næste anmeldelse
» Kroke & Curly Strings »