Mest læste
[Koncertanmeldelse]

1 - Koncertanmeldelse
Sinne Eeg og Touché
2 - Koncertanmeldelse
Abild
3 - Koncertanmeldelse
MC Hansen Band
4 - Koncertanmeldelse
JazzKamikaze
5 - Koncertanmeldelse
Pligten Kalder
6 - Koncertanmeldelse
Helene Blum & Harald Haugaard med: Anna Lindblad, Petri Hakala, Antti Järvela og Sune Rahbek.
7 - Koncertanmeldelse
Veto
8 - Koncertanmeldelse
Eivør
9 - Koncertanmeldelse
Sinatra - En mand og hans musik
10 - Koncertanmeldelse
Folkeklubben

Kathrine Windfeld Big Band
Krudttønden 5/10-2018
Anmeldt 8/10 2018, 07:39 af Hans Christian Davidsen

Total utraditionelt big band


Total utraditionelt big band

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Kathrine Windfeld præsenterede sit big band som “15 ballademagere, der forstår hinanden”, da de i Krudttønden i København afleverede en forrygende koncert med masser af musikalsk nytænkning. Big band-jazz er præget af traditioner, men det stod hurtigt klart, at Kathrine Windfeld nok havde respekt for swing, men ellers formåede at gå imod alt, hvad der minder om sædvane, rutine og regler.

Orkestret lagde ud med dybe linjer i barytonsax, bas og klaver i Roots Machine og sprang hurtigt videre i den perlende og luftige Road Movie. Så begyndte rytmerne at skride i det stærke nummer Undertone, før klagesangen satte ind med December Elegy, hvor lange linjer  fører ud i noget meget melankolsk for at falde til ro til sidst. Det melodiske og det sentimentale kan være to sider af samme sag i jazzmusikken - det er den friske og ligefremme kapelmester Windfeld bevidst om, men hun magter med sine kompositioner og handlingsmættede arrangementer at holde balancen. Og så er hun selv en opfindsom pianist, der kan sit håndværk.

Der blev spillet numre fra big bandets to udgivelser, Aircraft (2015) og Latency (2017), som begge er fyldt med fremragende kompositioner. Kathrine Windfeld er komplet uhøjtidelig, et legebarn på den gode måde, og det smitter tydeligvis på hele orkestret. Dyret blev sluppet løs flere steder i de to sæt. Adskillige numre refererer til dyreverdenen og dens vilde uforudsigelighed.

For eksempel i nummeret Wasp, hvor lytteren kunne glemme alt om fine klange og detaljer. Her stak orkestret fingrene i et hvepsebo efter Ida Karlssons vilde start på tenorsaxofon.

Naturen er en inspirationskilde for mange jazz-musikere. Kathrine Windfeld har sammen med komponisten og arrangøren Peter Jensen digtet nummeret Søgræs som en stafet mellem de to.

I stedet for at sidde på skødet af hinanden og komponere sammen har de hver skrevet en snas musik og sendt det videre til den anden, som der så kunne digtes videre på. Resultatet er blevet et smukt musikalsk billede på ålegræs, der står og bevæger sig i bløde, bølgende bevægelser, før iltsvind og vandrotter sætter ind og gør billedet krigerisk.

Igennem koncerten blev en god håndfuld af Windfelds dygtige holdspillere kaldt frem til soli. De gjorde alle sammen en god figur. En tredjedel af big bandet er svenskere og nordmænd. Kathrine Windfeld har en bachelor i jazz fra Musikhögskolan i Malmö, hvor hun har skabt sig et netværk og en tråd til det nordiske.

Koncerten var mættet med livsglæde og fantasifuldheder uden, at det på nogen måde virkede fortænkt. Tværtimod gled det hele ubesværet og naturligt.

Kathrine Windfeld Big Band består af: Trompet: Magnus Oseth, Rolf  Thofte Sørensen og André Bak. Basuner: Anders Malta, Petter Hängsel og Mikkel Aagaard. Saxofon: Ida Karlsson, Roald Elm Larsen, Jakob Lundbak, Ottly Wallace og Toke Reines. Guitar: Viktor Sandström. Klaver: Kathrine Windfeld. Trommer: Henrik Holst Hansen. Kontrabas: Johannes Vaht.

Forrige anmeldelse
« Tumult «
Næste anmeldelse
» Emmelie de Forest »