Mest læste
[Koncertanmeldelse]

1 - Koncertanmeldelse
Sinne Eeg og Touché
2 - Koncertanmeldelse
Abild
3 - Koncertanmeldelse
MC Hansen Band
4 - Koncertanmeldelse
JazzKamikaze
5 - Koncertanmeldelse
Pligten Kalder
6 - Koncertanmeldelse
Helene Blum & Harald Haugaard med: Anna Lindblad, Petri Hakala, Antti Järvela og Sune Rahbek.
7 - Koncertanmeldelse
Veto
8 - Koncertanmeldelse
Eivør
9 - Koncertanmeldelse
Sinatra - En mand og hans musik
10 - Koncertanmeldelse
Folkeklubben

Lukas Graham
Tønder Festival 23/8-2018
Anmeldt 27/8 2018, 17:14 af Hans Christian Davidsen

Rabat på Graham


Rabat på Graham

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Lukas Forchhammer talte flere gange om sin afdøde far, Eugene Graham, da han torsdag aften stod på den samme scene, som han gjorde for fem år siden - kort før hans far døde af et hjerteanfald: Open Air-scenen på Tønder Festival.

- Nå, men det er ikke ham, vi skal tale om i aften. Der er kommet nye generationer til. Jeg har i mellemtiden fået en datter og nærmer mig de 30 år, sagde Lukas Forchhammer. Og vendte så alligevel tilbage til mindet om sin far under koncerten med sit band, Lukas Graham. Hans irske far var frivillig medhjælper på Tønder Festival, hvor han i baren gerne stod og skænkede øl op for festivalgæsterne.

Lukas Forchhammer er derfor kommet på Tønder Festival, siden han var en teenager.  Måske er det en af grundene til, at Tønder Festival overhovedet kunne hyre Lukas Graham, som er blevet et stort internationalt navn. Lukas Graham gav festivalen en klækkelig rabat.
- Hvis vi skulle betale fuld pris for Lukas Graham, ville det have været umuligt for os at sætte ham på programmet. Vi har ikke de samme budgetter som de større festivaler i Danmark. Lukas vælger at komme til Tønder, fordi han virkelig har lyst til det, og det er vi utroligt glade for, siger Tønder Festivals kunstneriske leder, Maria Theessink.

Lukas Graham har flere gange spillet på Tønder Festival. I 2015 dukkede bandet endda op som en overraskelse på en af de mindre scener. Nu kan man også sige, at han har en lille gæld at betale af på over for Tønder Festival. I 2016 aflyste han kort tid før festivalen, fordi han i mellemtiden havde fået mere interessante opgaver i USA.

Denne gang bød koncerten i Tønder ikke blot på numre fra det storsælgende og særdeles populære Blue Album, som indeholder flere vemodige tanker om Lukas Forchhammers far, men også nye numre fra den tredje plade, der er på vej til efteråret. Alle ørehængerne var der også: Criminal Mind, Strip No More, The The World By Storm, og hvad de ellers hedder.

Jo længere koncerten skred frem, jo mere tøj smed Lukas Forchhammer. Først blusen og så undertrøjen for til sidst at gå rundt på scenen i bar overkrop. - Hvad bliver det næste? spurgte en moden mor på forreste række spændt.

Det blev dog ikke til mere. Til gengæld holdt han sig ikke til den vandvogn, som flere og flere unge ambitiøse musikere holder sig til - klog af skade fra tidligere generationer af musikere. Jeg tror, han nåede at få en tre-fire fadbamser på Open Air-scenen i takt med, at han fik stemningen til at stige med Better Than Yourself og You’re Not There.

  - Det er dejligt, der ikke er så langt til øllene her i Tønder, sagde Lukas Forchhammer, der i perlerækken af hits blev bakket op ikke blot af sit eget faste band, men også tre veloplagte blæsere. Det gav koncerten et festligt præg, selv om der også var de eftertænksomme ballader som Funeral.

Det kan godt være, at der er nogle af de gamle Tønder-veteraner - både blandt publikum og de tidligere arrangører - der synes, at Tønder Festival er ved at blive lige lovlig kulørt med de mange nye eksperimenterende og mere ungdommelige indslag på festivalprogrammet. Nu har festivalens repertoire aldrig bare været keltisk præget spillemandsmusik, men der er dog kommet en større spredning og en mere ungdommelig profil - og den er blandt andre Lukas Graham med til at tegne på årets festival. Det lykkedes godt, for han er en kunstner, som appellerer til en bred aldersgruppe: Både til de unge - hvoraf pigerne måske gerne ville have været gift med Lukas (hvis ikke han allerede havde Marie-Louise Schwartz som sin udkårne) - og de modne forældre, der husker Lukas som en lille sød fyr fra de populære familiefilm om Krummerne.

Der var fyldt foran Open Air-scenen i Tønder, og Lukas Graham kørte den ikke bare af på rutinen. Der var også hjerte og engagement med i koncerten.

Forrige anmeldelse
« The Mavericks «
Næste anmeldelse
» Tumult »