Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Beast (107 min.) Købefilm / Angel Film
Anmeldt 8/3 2019, 09:52 af Torben Rølmer Bille

Morderligt smuk


Morderligt smuk

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Indimellem dukker der film op i Kapellets kældre, som man ikke har noget forhåndskendskab til, men som til gengæld blæser en fuldstændig bagover. Sådan en film er Beast. Ud over at vi vidste at filmen er en thriller, der handler om nogle mord, var anmelder stort set uvidende om filmen eller dens instruktøren, der med denne film debuterer som spillefilmsinstruktør. Og hvilken debut!

Beast foregår i landlige omgivelser på øen Jersey i den engelske kanal, hvilket allerede blive slået fast i filmens smukke åbningsbilleder. Vi møder hurtigt herefter pigen Moll, fremragende spillet af Jessie Buckley, der bor i en stor landejendom sammen med hendes Alzheimerramte far, sin søster og ikke mindst pigernes dæmoniske mor, spillet koldt og ondskabsfuldt af den rutinerede Geraldine James.

Til Molls fødselsdagsfest, beslutter hendes ældre søster at proklamere at hun og kæresten gennem flere år venter tvillinger. Frustreret over at søster stjæler al opmærksomheden, og at hun i det hele taget føler lede ved det liv hun er låst fast i, smutter Moll væk fra sin egen fest uden at fortælle nogen om det. Hun vil finde sin egen fest og have det sjovt!

Hun finder en havnefest, hvor hun drikker og danser hele natten væk med en fyr, der skal vise sig pludselig at være alt andet end venlig. Han forgriber sig på pigen, men lige umiddelbart inden det går helt galt, dukker der en anden mand op med en jagtriffel. Pascal, som fyren hedder, skræmmer den sleske fyr fra havnen væk, redder Moll fra at blive voldtaget og kører efterfølgende pigen hjem. Molls mor er rasende da pigen kommer hjem, for ikke alene stak pigebarnet jo bare af fra sin fest, der huserer også en morder på øen, der voldtager og myrder unge kvinder på Molls alder.

Moll bliver til trods for mutters advarsler forelsket i sin redningsmand. Da hun ved han er håndværker, får hun ham hyret ham til at fikse en masse småting i hjemmet, som en slags undskyldning for at se ham igen. Moll og Pascal indleder et passioneret kærlighedsforhold, til trods for at Molls mor advarer hende mod den fremmede. Det gør moderen mest af alt, fordi hun ikke vil have at datteren omgås en fyr fra arbejderklassen, men også fordi hun så mister sin ellers så faste kontrol over datteren.

Selv om ovennævnte beskrivelse måske kan lyde banal, så er Beast en virkelig intens oplevelse. Moll og Pascals forhold er skildret på en måde, så man vitterligt overbevises om deres kærlighed til hinanden og samtidig er handlingen så elegant skruet sammen, at man hele tiden er i tvivl om det monstro er Moll eller hendes mor der har ret. Er Pascal en beregnende morder? Er det en helt anden i Molls omgangskreds der er skyldig? Skal morderen findes et helt andet sted? Svaret skal man selvsagt selv se filmen for at få.

Beast er ikke en krimi i normal forstand, selv om den har alle elementerne der skal til: opklaringsarbejde, jagten på en morder, osv. Det er lige så meget en film, der handler om en ung pige der forsøger at finde sine egne ben at stå på og frigøre sig fra den familiehun er vokset op i. Takket være et virkeligt godt manuskript, et ensemble af gode skuespillere og ikke mindst Benjamin Kracuns fremragende billeder, der er det ekstra krydderi, kommer Beast til at fremstå som en helt enestående oplevelse.

Så lad nu være med at tro, at dette er en ”anmelderfilm” som kun vil finde et meget begrænset publikum. Beast er en film, der er reelt spændende og som, ud over thriller- og krimi-elementerne byder på en romance, der for en gang skyld ikke er klichéfyldt og banal, men derimod virker umiddelbar og overbevisende. Der er virkelig kemi mellem Molly og Pascal og selv om man måske ude fra set kunne tro at filmen ikke helt kan beslutte sig til om det er en film om et parforhold, eller en krimi, så bør man tro om, for de to handlingstråde er så fint flettet ind i hinanden, at de ender med at være uadskillelige.

Beast er nok en film, som er gået under radaren hos de fleste, men det bør laves om nu. Det er en voldsom fortælling der udfolder sig. Det er en film der konstant overrasker og som leverer et brag af en slutning. Så holder du af gode film, er der ingen vej uden om Beast der selvsagt får Kapellets allervarmeste anbefalinger med på vejen. Det er ganske enkelt en virkelig god film!


Forrige anmeldelse
« The Prodigy «
Næste anmeldelse
» Cold Pursuit »


Filmanmeldelser