Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Batman Begins (140 min.) Købefilm / Warner Brothers
Anmeldt 5/2 2018, 11:24 af Teddy Tofte

Perfekt Batman-film, i 4K


Perfekt Batman-film, i 4K

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

En ung Bruce Wayne rejser til Fjernøsten, hvor han bliver trænet som en ninja af den mesterlige Henri Ducard, et medlem af de mystiske Skyggekrigere. Da Ducard afslører, hvad Skyggekrigernes egentlige formål er - den totale ødelæggelse af Gotham City - vender Bruce tilbage til Gotham med det ene formål at rense op i byens korruption uden at tyde til mord. Med hjælp fra hans loyale butler, Alfred, og Lucius Fox, et teknisk geni hos Wayne Enterprises, bliver superhelten Batman dermed født.

Batman er manges - også min - yndlingssuperhelt. Jeg voksede op med genudsendelser af den komiske 60'er-serie og den efterfølgende film, tegneserierne, og jeg havde en overvældende følelse af glæde, da jeg så Tim Burtons udgave af karakteren for første gang tilbage i 1989. Jeg har for denne hjemmeside skrevet om Batman en lille håndfuld gange i forbindelse med udgivelsen af nogle graphic novels, men det er ikke nemt at skrive om noget, der står ens hjerte meget nært, uden at læseren får en følelse af kvalme. Beklager, sådan er det altså. Nolans Batman-trilogi er noget nær den perfekte udgave af Batman-figuren, som man kan komme. Det er min udgave af Batman og uanset hvor mange udgaver, der kommer i fremtiden, så tvivler jeg på, at noget kan slå min kærlighed til Dark Knight-filmene.

Der er sket meget for filmens verden siden 2005, er der ikke? Jeg glædede mig sindssygt meget til at se Batman Begins i biografen. Én af mine nye yndlingsinstruktører, som lige havde instrueret Memento og Insomnia skulle instruere den nye Batman-film. Siden 1997 havde der været nyheder på nyheder omkring nye film, men intet kom der ud af det. Lige fra Darren Aronofskys Year One til en decideret Batman 5 af Joel Schumacher . Der var endda snak om en Batman vs. Superman, som skulle have været instrueret af Wolfgang Petersen.

Batman & Robin havde givet Batman-universet dødsstødet og det betød, at man måtte overbevise det generelle publikum om, at Batman Begins var en ny begyndelse, som ikke havde noget at gøre med den gamle filmserie. Det er mærkeligt at tænkte på nu, men man skal huske, at denne film var med til at lancere konceptet om et "reboot". Nolans film blev også betragtet for at være lidt af en risiko.

Da Batman Begins blev udgivet, var det superhelte som Spider-Man, X-Men og løse titler fra Marvel-tegneserierne, som styrede det meste af filmens verden. Hvad Nolan og manuskriptforfatterne David Goyer gjorde, var at drage inspiration fra dystre tegneserier som bl.a. År Ét og The Long Halloween og gøre verdenen inde i filmene praktiske. Hver enkelt del af Batmans dragt har en funktion, der er en grund til, at han er god til at kæmpe, og du kan næsten skimte virkelighedens verden i disse film. Skurken Fugleskræmslet blev bragt ind i filmen på en unik måde, men som passede til hans baggrundshistorie. Det tog det oprindelige materiale seriøst og gjorde det på en mørk og dyster måde, dengang det stadig var okay at gøre det.

Christian Bale blev den nye Batman, og mange af os kunne sagtens se ham i rollen, på baggrund af hans præstationer i American Psycho og Equilibrium. Men jeg vil ikke mene, at han var så velkendt på det tidspunkt, som mange måske mener i dag. Ligesom med Richard Donners Superman: The Movie blev birollerne fyldt til bristepunktet med store navne: Rutger Hauer, Ken Watanabe, Linus Roache er bare nogle af dem. Skuespillerne spiller virkelig godt op imod hinanden og gør den her verden utrolig levende, en tendens som vil fortsætte i hele trilogien. Men lige så seriøs disse film er, lige så komiske er de skam også. Det er en meget tør og britisk humor, men den er der og det er aldrig med til at forvandle en scenes kontekst til en slapstickkomedie. Bare tag alle scenerne, hvor Bale spiller rigmandssønnen Bruce Wayne og spiller komedie for at skjule sin sande identitet.

Bruce Waynes første eventyr er en ambitiøs historie, og for det meste af tiden er Christopher Nolan klar til at tøjle alle udfordringerne i en film som denne. Hvor filmen har sine mangler, er uden tvivl i actionscenerne, noget som Nolan blev ved med at forbedre i sine film, men manglerne bliver vejet godt op med et gennemtænkt og veludført plot, komplimenteret af glimrende præstationer og dramatiske scener. Mange har en tendens til at mene, at der ikke skal være alt for mange skurke i en superheltefilm, men denne film har fire genkendelige skurke, blandet ind i plottet. Batman Begins er filmen, man skal pege på, hvis man hører, at for mange skurke er med til at ødelægge en god historie. Men det hele er gjort så godt, at du slet ikke aner, at der er så mange superskurke fra tegneserierne.

Det er ved at være nogle år siden, jeg sidst havde set denne film, simpelthen fordi jeg synes, den er så god og at man skal have tid til at se den fra start til slut. Da jeg så endelig så den igen, kunne jeg straks mærke, hvor meget jeg elsker Batman Begins. De to andre film er med til at overskygge denne, men den er stadig en fantastisk superheltefilm - dog er den først og fremmest blot en fabelagtig film. Man kan slet ikke sammenligne den med de andre Batman-filmserier, da det er fuldstændig forskellige inkarnationer af en karakter, som har udviklet sig i godt og vel 80 år. Batman Begins er fra 2005, men den føles tidsløs, og gudskelov for det.

4K: Batman Begins hopper fra blu-ray op til 4K-formatet. Selvom jeg vil mene, at der er en klar forbedring mellem de to platforme, så er det ikke desto mindre en anelse undervældende. Detaljerne kunne sagtens have været skarpere, selvom der øjensynligt er arbejdet med teksturen her og der. Der er bare noget ved denne udgivelse, som holder den fra at springe dig i øjnene. Jeg ved, at der også har været problemer med blu-ray-udgivelsen, men Batman Begins er en film, som der burde have været arbejdet med i længere tid. Når vi nu ved, hvor følsom Christopher Nolan er med kvaliteten af sine film, så er det meget rart at få en mere detaljeret version af én af hans første film.


Forrige anmeldelse
« The Disaster Artist «
Næste anmeldelse
» Inception »


Filmanmeldelser