Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Doctor Strange (115 min.) Biograffilm / Walt Disney Pictures / Marvel Studios
Anmeldt 3/11 2016, 18:49 af Torben Rølmer Bille

Magisk supertrip


Magisk supertrip

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Doctor Strange er en meget atypisk superhelt. Faktisk er det nok kun de færreste, der tænker på netop Stephen Strange, når der tales om superhelte, men det bliver der sikket ændret på nu, for det seneste skud på Marvels evigt voksende filmunivers er nemlig filmen Doctor Strange. Og hvilken film det er blevet!

Helt personligt har undertegnede altid været fascineret af denne superhelt, hvis styrke var paranormal snarere end overmenneskelige egenskaber. Han synes at have mere til fælles med figurer som Mandrake og The Shadow, end med Iron Man og Spidey. Som det bliver eksplicit italesat i løbet af den nye film, ”Hvor Avengers tager sig af problemer i den fysiske verden, ordner Strange dem der opstår i alle de andre dimensioner.” og tilskueren får lov til at komme med hele vejen.

Tidligere har nærværende anmelder hasseleret over oprindelseshistorier, der godt kan blive en smule formulariske og trivielle, men dette er ikke tilfældet her, måske især fordi man har valgt utroligt dygtige karakterskuespillere (især tænkes her på Benedict Cumberbatch & Tilda Swinton) i bærende roller. På den måde bliver fortællingen om neurokirurgen, der efter et trafikuheld må redefinere sin rolle i samfundet, da hans hænder bliver knust, både vedkommende, rørende og interessant.

Desperat over at traditionel, vestlig medicin ikke kan hjælpe doktoren videre, søger han mod Østen, for han har erfaret, at der muligvis kan findes håb dér. I Katmandu møder han en kvindelig mystiker, kun kendt som Den Ældste, der åbner hans øjne for de multiverser og alternative virkeligheder, der ligger udenfor vores normale fatteevne.

Disse magiske verdener er i den nye film fantastisk illustreret gennem bl.a. imponerende computergenrerede 3D-sekvenser, der både rettelig retfærdiggør brugen af CGI mere end i nogen anden superheltefilm, men som samtidig er en gave til alle der elsker Steve Ditkos fantastiske tegninger. Husker man Ditkos tegninger vil man nemt kunne genkalde splash-sider hvor vi ser Stange med sin karakteristiske røde kappe flyve gennem umulige dimensioner i jagten på universel retfærdighed.

Da filmens første trailer dukkede op på nettet og i de amerikanske biografer gik mange politisk korrekte nørder i selvsving, for ikke alene var det en kvinde der var castet i rollen som Den Ældste, det var ikke engang en asiat, som i originalfortællingerne. Det betyder dog intet for hverken handlingen eller oplevelsen, for Swinton spiller rollen med lige dele humor og alvor. Der er sikkert de der vil påstå at dette valg endnu engang er et udtryk for at Hollywood eller Marvel forskelsbehandler eller er racister, men slap nu af – det er jo blot en tegneseriefilm.

Som langt de fleste også ved er Danmarks største internationale stjerne pt. Mads Mikkelsen også en del af filmen, han spiller rollen som Kaecilius, en kraftfuld magiker, der i filmens start stjæler et par sider fra en kraftfuld magibog. Siderne indeholder et ritual, der hvis det gennemføres, kan betyde ikke kun verdens, men muligvis også multiversets undergang. Mere skal selvsagt ikke afsløres her.

Den forhenværende doktor bliver også nødt til at indse at han bliver nødt til at redefinere ikke kun sit syn på virkeligheden, men også hans opfattelse af sig selv og hans nærmeste. Han bliver undervejs nødt til at blive langt mere ydmyg og samtidig indse, at han nok ikke kan tage alle verdens problemer på sine egne skuldre. Så ud over at byde på dimensionsbøjende action og spektakulære psykedeliske scenerier, er det også en film der virkelig får bygget figuren godt op – hvad mere kan man ønske sig af en origin-fortælling?

Dr. Strange er lige det man kunne have håbet på og mere til. Det er superflot lavet. 3D effekterne er virkeligt gode. Skuespillerne er i top. Handlingen er spændende. Figurgalleriet er interessant og man bliver på det nærmeste blæst tilbage i biografsædet. Når man når slutteksterne (som man selvsagt skal se HELT til ende), så har man ganske enkelt lyst til at skynde sig ned i foyeren og indløse billet igen, for hvis Deadpool var forårets bedste superheltefilm, så er Doctor Strange utvivlsomt efterårets bedste. Et must-see for alle der holder af fantastiske film!


Forrige anmeldelse
« This Beautiful Fantastic «
Næste anmeldelse
» Edge of Winter »


Filmanmeldelser