Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Fra alle os… (8 min.) Online-version / LoneTower Visuals
Anmeldt 11/12 2013, 06:21 af Kim Toft Hansen

Julen er zombiernes fest


Julen er zombiernes fest

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

I år er vi så heldige, at vi har en uheldig dag midt i en hellig tid. Fredag d. 13 falder i år nu for anden gang, og denne gang midt i julemåneden. Det har en gruppe independent filmskabere fra Aarhus-kanten sat sig for at udnytte. På det groveste. Det er blevet til kortfilmen ”Fra alle os…”, der har YouTube-premiere fredag d. 13. december 2013. Check den ud på fredag! Det er faktisk en lille, velproduceret og sjov sag.

Instruktøren hedder Jonas Kvist Jensen, og crewet bag filmen er velkendte i danske indiekredse. Produktionsselskabet LoneTower Visuals er blandt de mest vedholdende selskaber i dansk indiefilm. De har to spillefilm bag sig samt en længere række kortfilm. Alle er de instrueret af Jonas Kvist Jensen, der sammen med Morten Hjorth (producer på ”Fra alle os…”) ejer LoneTower Visuals. Senest har selskabet fået flotte priser, god omtale og en masse views på deres western ”Definitely Dead” (2012).

Kvist Jensen har – siden sine første officielle film i starten af 00’erne – udviklet sig. Fortællingerne er blevet bedre, mens især stilen i de enkelte film er blevet mere homogen og troværdig. Samlet bryder selskabet grænserne ned til genrer og stile, der sjældent produceres i Danmark: en tarantinoesque spillefilm som Brutal Incasso (2005), en puslespilskrimi som Mord på mere end én måde (2010) og netop westerngenren. Det er heller ikke første gang, de prøver kræfter med zombiefilmen. Sidste år indspillede de ”Mors dag”, der også legede med forholdet mellem zombier og en højtid.

”Fra alle os…” er et lille kammerspil på et værksted, hvor en ensom mekaniker får et opkald – og kort tid efter ankommer en bil med en død kvinde i sexet nissekostume. Eller rettere viser hun sig ikke at være helt så død, som først antaget. Hele dette set-up, der udspiller sig over gode otte minutter, er pakket tæt ind i julestads: Julepynt på værkstedet, pigens yndige nisselighed, bjælder og toner fra julemusik i filmens velproducerede score. Egentlig er det kun en overfladejul, der er en undskyldning for at sende en nissezombie løs.

Ligesom zombiefilmen – trods sin primære tilnærmelse til gyseren – uvægerligt har et komisk strøg, så gælder det også ”Fra alle os…”. De små visuelle effekter, der er indføjet undervejs, er vellavede og overbevisende, og det er da også heri flere små morsomheder skal findes. Det er morsomt, når en sød og blødende pige får tæsk med en stor, blank svensknøgle. Klipningen er desuden veltimet, mens det komiske også er understreget Tobias Bendixens kameraarbejde.

Substantielt er der (naturligvis!) ikke så meget at komme efter i en film som denne. Zombiefilmen har det med at knytte sig til en slags kritik af forbrugerismen, men om det er julens forbrug, der her sigtes efter, ved jeg ikke. Julen er jo gerne en fest, hvor vi helt kobler hjernen fra, og som drevet af noget mystisk, gør vi bare mekanisk det samme som sidste år. Jeg vil dog slet og ret bare konstatere, at ”Fra alle os…” er en fin, lille og morsom julezombiefilm, der bør glæde alle i en lidt for sød juletid. I stedet for at redde julen, kunne vi samles om at se en nisse få elektrisk stød og bank. De, der kender genren, vil dog vide, at slutninger i zombiefilmen ofte gerne vil overraske.

Julen er rød, blodet er rødt, sikke et herligt sammentræf. Glædelig jul!


Forrige anmeldelse
« To The Wonder «
Næste anmeldelse
» The Victim »


Filmanmeldelser