Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Cirkeline Fandango (88 min.) Købsfilm / Another World Entertainment
Anmeldt 29/3 2012, 22:34 af Kim Toft Hansen

Hvor er Frederik?


Hvor er Frederik?

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

I 2010 producerede Dansk Tegnefilm og DR et ugentlig tv-show for børn med figurerne Cirkeline og Ingolf som studieværter. Programmet hed Fandango. Som en del af dette show indspillede de 20 små film med den lille dame i rødt med sorte prikker og den lille tykke mus. Femten af disse er blevet samlet på dvd. Til glæde for alle fans af Cirkeline. Små som store. Titlen er Cirkeline Fandango.

Der er flere ting, som udmærker Cirkeline og gør hende så slidstærk, som hun har vist sig at være. Hun er først og fremmest en karakter, der udspringer af sluttresserenes feministiske bølge. Derfor er hun godt stof til enhver familie, der vil følge husgerådet om at præsentere døtre for stærke kvinder. Cirkeline er sej, stærk og ikke mindst supermorsom.

Derfor er hun på én gang et produkt af sin tid og en figur, der i kraft af sin variation kan gå på tværs af tid. Hun tapper perfekt ind i noget universelt, som de fleste kan nikke genkendende til. Derfor har Cirkeline-filmene også formået løbende at kommentere på sin samtid og de kulturelle, sociale og politiske udviklinger, der er pågået. Endda så langt, at en af filmene aldrig er blevet vist.

Den kulturelle sensitivitet bliver ikke rigtig fulgt op af de inkluderede 15 små film, der hver varer ca. 6 minutter. I stedet drejer det sig om mindre optrin og sekvenser med Cirkeline og Ingolf (og uden musen Frederik). Fortællingerne er små humoristiske og minimalistiske banaliteter, der i nogen grad retter sig mod et publikum, der er lidt mindre end Cirkelines længere eventyr normalt gør.

I længden minder disse småfilm mere om de første Cirkeline-film fra 60’erne, selvom de kun er halvt så lange. Endda handler flere af dem om noget, Cirkeline og musene har foretaget sig før. Fødselsdage er et genkommende tema, der bindes fint sammen med Ingolfs eksistentielle kvaler over ikke at kende sin, mens cirkus også peger tilbage til starten.

Stilen er dog mere indskrænket. De små optrin foregår foran en kridhvid baggrund, hvorpå der påføres farver, ligesom handlingen udspiller sig. I de fleste af fortællingerne henter Cirkeline remedier i et aflukke, mens Ingolf fjumrer. Humoren er fin og veltilrettelagt som vanligt, men den implicitte satiriske brod udebliver. Det er lidt en skam, fordi denne del er det vigtigste element, der også får forældrene til at se tegnefilm.

Alligevel er der ingen tvivl om, at samlingen her vil fornøje. Humoren er sofistikeret nok til, at familiens sjove onkel kan tage sig en slapper, mens ungerne ser Cirkeline.


Forrige anmeldelse
« Nausicaä fra vindenes dal «
Næste anmeldelse
» Spillets regler »


Filmanmeldelser