Mest læste
[Teateranmeldelse]

1 - Teateranmeldelse
Hedda Gabler
2 - Teateranmeldelse
De 3 musketerer
3 - Teateranmeldelse
Mord på Skackholm Slot
4 - Teateranmeldelse
Mens vi venter på Godot
5 - Teateranmeldelse
Frk. Julie
6 - Teateranmeldelse
Maskerade
7 - Teateranmeldelse
Den Lille Havfrue - The Musical
8 - Teateranmeldelse
Yahya Hassans digte
9 - Teateranmeldelse
Jeppe på Bjerget
10 - Teateranmeldelse
Vi elsker thaidamer

De tre Musketerer Figaros og Den Ny Opera
Anmeldt 24/1 2023, 16:16 af Hans Christian Davidsen

Hylende morsom og super musikalsk


Hylende morsom og super musikalsk

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Hvis man sidder i bestyrelsen i en teaterforening, der har svært ved at lokke publikum, så ring på telefonnummeret 61 68 64 01. Han er operasanger, men det skal du bestemt ikke lade dig afskrække af, hvis du ikke er til opera.

  Hans Dueholm står i spidsen for det lille teaterkompagni Figaros, der i samarbejde med Den Ny Opera drager land og rige rundt for at spille små opera-agtige opsætninger af klassikere. Klassikere lyder af tradition, men det skal man bestemt ikke lade sig snyde af.

Figaros præsenterer traditionerne på en helt igennem utraditionel måde. I programmet til den seneste af slagsen, en hylende morsom og gennemmusikalsk opsætning af Dumas’ De tre Musketerer, kalder Hans Dueholm det selv for “respektfuld respektløshed”.

Den 20. januar 2023 havde Figaros og Den Ny Opera i Musikhuset i Esbjerg premiere på en danmarksturné, der betyder fast arbejde de næste to-en-halv måneder. Frem til den 30. april spiller Figaros 58 turneforestillinger i 50 byer.

Alle, der er vokset op med De tre Musketerer, ved, at Monsieur d’Artagnan skal til Paris for at fægte sig vej gennem verden med sin kårde.

Fortællingen bliver præsenteret af ingen ringere end den franske præsident, Emmanuel Macron, på en video, hvor man i tekstningen ikke går så højt op i indholdet - bare det lyder som fransk. Så er benene slået væk under publikum. De efterfølgende to timer føles som at være på rutsjebanetur i en forlystelsespark, hvor det flere gange kilder i maven. Man glemmer helt, hvor man er.

Skønsang
Monsieur d’Artagnan (spillet af Kristian Jensen) ved heller ikke helt, hvor han er, da han på sin rejse fra den lille franske landsby slår en masse kruseduller på ruten og ender mellem Struer og Lemvig - hvor der sandelig også ligger en by med navnet Paris - bestående af ni ejendomme. Ikke ligefrem sådan et sted, man havde regnet med, at der gik en lækker steg rundt som Constanze (spillet af Lisbeth Kjærulff) gående rundt på gaden, så Monsieur d’Artagnan må fluks syd på igen for at møde hende.

Så følger nogle fede fægtescener og skønsang i metermål, hvor den originale handling i De tre Musketerer blot er et bagtæppe. Så er der lidt John Mogensen, så lidt Vera Lynn - og en helt masse anden musik ind imellem.

Hans Dueholm støder til og er klædt ud som Milady. Man er fuld af beundring, for ikke nok med, at de tre kan synge, de er i den grad begavet med humoristisk sans. Og det bliver aldrig for meget. I manuskriptet ligger en fantasifuldhed og en variationens vanskelige kunst.

Ferm på fingrene
Ved klaveret sidder Allan Dahl Hansen, der er ferm på fingrene. En klassekapelmester, der også kan holde dampen oppe, når de tre sangere for man-ved-ikke-hvilken-gang har travlt med at skifte kluns bag kulisserne. Selv siger de, at det ikke blot er derfor - altså at han spiller lidt længere end normalt.

Timingen sidder lige i skabet, og replikkerne er fyldt med citater og henvisninger. Det er med at lytte efter. Og nogle gange spiller de tre teater om, at de spiller. Som helt til sidst, hvor Milady skal have hovedet hugget af i en morsom henrettelsesscene.

Vidunderlig omgang
Med den slags kan man sagtens lokke folk i teatret, og i virkeligheden har det hele ikke en dyt med opera at gøre, selv om Hans Dueholm og Lisbeth Kjærulff er uddannet klassisk, og Kristian Jensen musicalperformer.

Topkarakter til Figaros for denne vidunderlige omgang. Dueholm & co. skal have en fast invitation.

Forrige anmeldelse
« Disney on Ice «
Næste anmeldelse
» Smask »