Mest læste
[Teateranmeldelse]

1 - Teateranmeldelse
Hedda Gabler
2 - Teateranmeldelse
De 3 musketerer
3 - Teateranmeldelse
Mord på Skackholm Slot
4 - Teateranmeldelse
Mens vi venter på Godot
5 - Teateranmeldelse
Frk. Julie
6 - Teateranmeldelse
Maskerade
7 - Teateranmeldelse
Den Lille Havfrue - The Musical
8 - Teateranmeldelse
Yahya Hassans digte
9 - Teateranmeldelse
Jeppe på Bjerget
10 - Teateranmeldelse
Vi elsker thaidamer

Surstrømning Vendsyssel Teater
Anmeldt 18/5 2017, 17:40 af Else Knuth-Winterfeldt

Surstrømning, når smagen er bedst!


Surstrømning, når smagen er bedst!

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Forestillingen Surstrømning er skabt gennem et vellykket samarbejde mellem 6 teatre, og to svenske satirikere, der serverer en forestilling med bid i til underholdning og eftertanke i de 6 byer, teatrene har hjemme i.

Rammen er sat: NASA har oplyst, at klimaforandringernes stormflod vil oversvømme det flade Danmark inden for 24 timer, men det lykkes 5 typiske danskere - en hyggeracist, en hyggesexist, en svineavler, en brugsforeningsmand og en kulturradikal med upolitisk korrekte meninger - at redde sig op på Møllehøj. De får indrejsetilladelse til Sverige, men skal selvfølgelig igennem den obligatoriske indfødsretsprøve, hvor kun én vil blive udvalgt, så verdens næsten lykkeligste folk ikke uddør helt.

Operation Grundtvig er sat i søen.

Der trykkes muntert og præcist på aktuelle politiske forhold og på den danske selvforståelse, og operation Grundtvig afslører, at ligheden ligger mere i munden end i handling.

Der er en flygtning fra Hjallerup, der er venligt modtaget i Aalborg. Hun har integreret sig med det allervigtigste middel: taknemmelighed og viljen til ikke at stille krav om familiesammenføring. Der er hyggesexisten, der kun kan sig selv og til nød en side 9 pige, og så er der svineavleren, der elsker sine grise og sender dem på slagteri, så grisenes befrielsesfront kæmper en ulige kamp i landet, der er bygget på bacon og svinekoteletter.

Der er selvfølgelig også en brugsuddeler i Grundtvigs eget land, men ligheden kommer igen på prøve, når Brugsen annoncerer et slagtilbud, der animerer hamstringsgenet.

Der langes ud efter familiestrukturen i opbrud, hvor humanisten ikke kan acceptere, at sønnen vælger at blive SOSU-assistent i stedet for jurist.

Det er alt sammen brikker, der former den danske selvforståelse og sådan er det også formet i denne morsomme revy, hvor tematisk afpassede musikindslag mellem hvert aspekt af danskheden sætter en stemningsmarkør – og giver tid til at sunde sig.

Operation Grundtvig kommer til en afgørende prøve, når disse 5 arketypiske danskere skal bestå indfødsretsprøven i det politisk korrekte Sverige, hvor ”han” og ”hun” bliver til ”hen” og den danske hygge får en opsang.

Det er den danske selvforståelse, der tages under lup. Det er morsomt og godt for latter og for tanke. Der sigtes ikke mod at skabe billige grin og letkøbt sjov. For den, der vil se revy med bid og eftersmag, så er muligheden hér.

Det er en stjernebesætning af veloplagte skuespillere, der balancerer parodi og humor på en hårfin måde, så det aldrig bliver plat, men netop bidende og karakterfuldt med en passende ram eftersmag som en surstrømming.

Scenografien er imponerende i sin elegante enkelhed - dansk! – og funktionel på de mest overraskende måder. Det hele er balanceret og bundet så præcist sammen med musik af instruktøren Kasper Sejersen, at denne forestilling er både nyskabende og langtidsholdbar.

God appetit – den er alle pengene værd.

Forrige anmeldelse
« MacBeth «
Næste anmeldelse
» Farlige forbindelser »