Mest læste
[Musikessay]

1 - Musikessay
Signe er single
2 - Musikessay
Sonic Youth
3 - Musikessay
Sangeren der selv designer sit tøj
4 - Musikessay
Nye toner i musikradioen
5 - Musikessay
Interview med Tina Dickow
6 - Musikessay
Lokal musik med udsyn
7 - Musikessay
Happy new ears!
8 - Musikessay
Vildskaben beholder vi
9 - Musikessay
Interview med Spleen United
10 - Musikessay
Fejl er spændende

Basix på afskedsturne


« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Det danske vokal­ensemble Basix siger farvel og tak. Den succesrige danske a cappella-gruppe giver i efteråret 2017 sin sidste turne. Turneen slutter i december med en juleturne til Kina og Hong Kong, og så er det også endegyldigt slut.

Selv om Basix har redet på en succesbølge siden gennembruddet ved det danske Melodi Grand Prix i 2001, så har de seks musikere ikke kunnet leve af at være med i gruppen. At turnere som band uden musikinstrumenter er en smal niche inden for musiklivet, fortæller Morten Sønderby fra Basix om årsagen til, at gruppen har valgt at stoppe.

“Vi har alle været nødt til at arbejde ved siden af. Flere af os har også stiftet familie, og da vi desuden er spredt ud over hele Danmark, så har vi ofte store udfordringer med at blive samlet tilstrækkeligt ofte til øvning, planlægning og koncerter. Det er en meget gennemtænkt beslutning, som vi ikke tog på et øjeblik, siger Morten Sønderby.

De øvrige fem medlemmer i Basix er Anders Ørsager, Niels Nørgaard, John Kjøller, Peter Bach og Toke Wulf. Umiddelbart før afskedsturneen udkom dog det sidste af otte albummer, nemlig Moving On.

“Vi ville for alt i verden ikke have, at Basix bare skulle »ebbe ud« med tiden, så derfor besluttede vi at krone vores sidste turne med et nyt album”, siger Morten Sønderby.

Basix har været danske ambassadører i over 20 lande, blandt andet USA, Kina, Singapore, Taiwan, Estland, Cypern, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Norge, Sverige, Østrig, Schweiz, Slovakiet, Luxembourg og flere andre.

Udgivelserne

Dansk Melodi Grand Prix 2001 gav Basix et gennembrud, da gruppen opnåede andenpladsen og fagjuryens topkarakter med sangen I Australien. I 2001 udgav Basix sit debutalbum The Grass, og for første gang i danmarkshistorien solgte et a cappella-album platin.

Siden er det blevet til yderligere fem albumudgivelser med blandt andet Embodiment fra 2003. I julen 2004 udkom Basix' første julealbum, Christmastime, med danske og udenlandske, egne og andres julesange i nye arrangementer. Star People er fra 2007 og indeholder cover-versioner af sange med nogle af Basix' musikalske inspirationskilder. I 2007 solgte The Grass platin.

I 2008 lå Basix ifølge Koda i top 5 over danske bands, som havde optrådt flest gange i udlandet. I 2009 udgav Basix sit første album med udelukkende nyskrevet musik, nemlig dobbelt-cd'en Diversity. Gruppens album Hjemmebane er det første med lutter dansksprogede sange, alle skrevet og arrangeret af gruppens medlemmer.

En varan til koncert
Basix har opnået stor national og international anerkendelse. I 2003 fik gruppens version af Come Together på albummet Embodiment den prestigefyldte internationale Cara-pris for “Bedste coversang”, og i 2005 blev Basix belønnet med to Cara-priser for “Bedste julealbum” og “Bedste julesang” for Christmastime, og sangen God Rest Ye Merry Gentlemen.

“Jeg husker bedst, da vi optrådte på en udendørs scene i den botaniske have i Singapore. Det var fantastisk smukt. Lige uden for vort backstage-område svømmede en varan af en anseelig størrelse lige forbi koncerten”, husker Morten Sønderby.

Andenpladsen ved det danske Melodi Grand Prix for 16 år siden åbnede mange døre for vokalgruppen, og gode kontakter i USA gav mulighed for tre turneer gennem det store land. En anden årsag til, at det lykkedes Basix at slå igennem i udlandet var kontakten til netværket “Vocal Asia”, der gav gruppen invitationer til Østen.

Koncerterne på efterårsturneen gennem Danmark kommer til at indeholde sange fra det nyeste album, Moving On, som Basix-medlemmet Niels Nørgaard har skrevet alle sangene til. Basix’ fangruppe og bandets dedikerede ambassadører har også udvalgt sange via afstemninger foretaget på Facebook. Hver af de seks sangere har desuden udvalgt deres sang.

Når den sidste Basix-sang er sunget live i Kina, fortsætter de seks sangere enten med pædagogisk arbejde, programmering, undervisning, layout for en restaurantkæde og musikalsk arrangement for diverse kor og grupper. Morten Sønderby  synger selv videre i flere sammenhænge, blandt andet i bandet Tennis og vokalgruppen Ruder Kongers Knægte.

I år giver Basix godt 50 koncerter, og siden starten i slutningen af 1990erne er det blevet til langt over 1000 koncerter.

“De store udlandsrejser til USA og Asien har været de største oplevelser. I Wyoming gav vi koncert på et sted, der lå så højt, at der lå iltflasker klar i kulissen på grund af den tynde luft. Allerede halvvejs inde i den anden sang overvejede, om det var muligt at smutte ud og få lidt ilt. Den tynde luft kunne virkelig mærkes. Vi blev meget hurtigt forpustede”, husker Morten Sønderby.

For syge til at synge
Men der har også været oplevelser, der var knap så sjove. Under den seneste turne i USA blev tre af Basix’ sangere syge på samme tid.

“Det var meget svært for os at gennemføre koncerterne med tre syge sangere. Den ene koncert skulle vi synge sammen med en lokal vokalgruppe, der hedder Face. Det lykkedes os kun at bidrage med en enkelt sang, og så var Face nødt til at synge resten af koncerten. Det var ikke spor sjovt”, husker Morten Sønderby.

Afslutningsturneen gennem Danmark begyndte i Silkeborg den 27. september og går derefter til Musikhuset i Aarhus (30. september) Bygningen i Køge (5. oktober), Sønderborghus (7. oktober), Aksen i Asnæs (8. oktober), Baltoppen i Ballerup (12. oktober), Skråen i Aalborg (26. oktober), Skive Theater (27. oktober), Sebber Klosterkirke (2. november), Balk Topfestival (4. november), Holstebro Gymnasium (9. november) og til Jerusalemskirken i København med to koncerter (14. og 15. november).

pil op