Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

The Incident (81 min.) Købsfilm / Another World Entertainment
Anmeldt 28/1 2013, 20:39 af Torben Rølmer Bille

Terror på tosseanastalten


Terror på tosseanastalten

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Den alternative amerikanske titel, til den canadisk producerede gyserfilm The Incident er Asylum Blackout, og den fortæller i al sin enkelthed sin seer præcis hvad der er i vente. Hvor originaltitlen henviser løseligt til ”noget som sker”, er den amerikanske titel langt mere direkte, for det er vitterligt en film, der handler om et sindssygehospital, der en mørk og meget stormfuld aften oplever en større strømafbrydelse, der sikrer at ikke kun alle på stedet er spærret inde, men tillige åbner dørene til cellerne hvor de kriminelt sindssyge normalt er låst forsvarligt inde.

Filmens hovedpersoner er tre fyre, der ud over at spille i band sammen, forsøger at tjene til livets ophold ved at arbejde i kantinen på ovennævnte sindssygehospital. I filmens start, før strømmen går, fornemmer man allerede en del spændinger de enkelte bandmedlemmer imellem, men deres gensidige uenigheder, er det rene vand mod det der venter dem, når de først spærres inde sammen med en gruppe mennesker, der optræder voldeligt, stærkt irrationelt og som hverken ejer hæmninger eller skyldfølelse.

Filmens plot er hverken specielt nyt eller opfindsomt, men det er en formel der virker – for sindssygeanstalter er i sig selv uhyggelige og er de tilmed fyldt med ekstremt utilregnelige patienter bliver de endnu mere væmmelige.

The Incident bærer på udsatte steder præg af at have været blevet lavet på et ganske lille budget, men selv om den ikke har plads til de helt store, prangende scenerier, er den visuelt ganske opfindsom, lyssætningen stemningsfuld, effekterne gode og klipningen præcis. Til sammen gør dette, at filmen bliver interessant at se på og teknisk præsenterer så tilpas godt håndværk, at man fokuserer på figurerne.

Filmens hovedaktører bliver der heldigvis givet plads til – både de ”normale” figurer: vore tre venner der sammen med det øvrige personale på anstalten, står i skærende kontrast til de maniske, psykotiske og morderiske individer, der indledningsvis befinder sig på den rigtige side af sikkerhedsglasset. Det lykkes filmen, på ganske kort tid, overbevisende at få skabt nogle troværdige relationer mellem filmens hovedaktører, samt at opridse billeder af hovedpersonerne, uden at disse bliver rene karikaturer, som man det så ofte ser i denne slags genrefilm.

Når man har gode, sympatiske figurer, kombineret med et manuskript der, for en sjælden gangs skyld, lader sine figurer træffe fornuftige, rationelle beslutninger, i deres bestræbelser på at få kontrol over en situation der er løbet helt løbsk, så fungerer det faktisk. Seeren sidder tilbage med en følelse af, at det faktisk slet ikke er ligegyldigt, hvis en af vennerne pludselig tages til fange og tortureres af de indsatte. Det er efterhånden sjældent, at dette sker, men set skyldes nok især, at skuespillerne leverer overbevisende præstationer, kombineret med, at det ikke er ligegyldige, plastik-agtige, amerikanske teenagere der jages rundt gennem anstaltens mørke korridorer.

The Incident er Alexandre Courtès debut som spillefilmsinstruktør. Tidligere har han, som han også fortæller i det lille interview (som er blev indspillet til DVDen i forbindelse med genrefestivalen ”Blodig Weekend” i København i 2012) primært lavet musikvideoer og det kan ses. Filmen er, til trods for sine både brutale og makabre voldsscener, fedt filmet og finurligt fortalt. Der er sans for detaljer, hvilke kameravinkler der virker optimalt og det er måske netop fordi instruktøren har været vant til at fortælle historier på 5 minutters varighed, at det lykkes ham at få skabt så gode figurer på lidt over firs minutter.

Det skal ikke læses som om The Incident er en film der genskaber, omskaber eller nyskaber en genre, men det er blot en virkelig solid gyserfilm, der formår at levere varen og gøre selv den mest drevne seer interesseret i at se, hvad der lurer om det næste hjørne. Lige som tilfældet var med Ti West (House of the Devil, The Innkeepers), er Alexandre Courtès et navn man bør tage en mental note af og håbe på får love til at lave flere film - for der er helt klart potentiale at spore hér.


Forrige anmeldelse
« The Revenant «
Næste anmeldelse
» You & Me Forever »


Filmanmeldelser