Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Scoreturen (97 min.) Købsfilm / Nordisk Film
Anmeldt 30/5 2012, 10:22 af Torben Rølmer Bille

2012s sjoveste film!


2012s sjoveste film!

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Humor er en af de ting, som er meget svær at nå til enighed om og der vil derfor også sikkert være en masse folk, der vil være utroligt uenige med ovenstående blåstempling af Scoreturen (org. The Inbetweeners Movie) som værende den ubetinget mest morsomme film i år - men det er altså ikke til debat. Realiteten var at nærværende anmelder ikke har grinet hverken så højt, så hjerteligt eller så hyppigt over en film i umindelige tider. Vist ikke siden Borat, uden anden sammenligning.

Måske er det fordi filmen på sine steder er så utrolig grænseoverskridende, måske skyldes det at den tegner et (k)ærligt billede af nutidens teenagere på godt og ondt, måske er det fordi den konstant bryder med de sædvanlige klicheer der eller klæber sig fast til ungdomskomedien eller måske er det fordi den på mange måder er så utrolig engelsk - at Scoreturen formår at nedbryde anmelderens vanlige, kritiske bolværker og levere sin vare med lige så stor finesse, som et velplaceret slag i løgene.

Filmens udspringer af den sjove, engelske tv-serie The Inbetweeners der samtidig med Scoreturen er blevet gjort tilgængelig for alle danskere, der gerne vil have mere af det samme. I såvel tv-serien som i filmen følger de fire utilpassede, marginaliserede knægte - prototyper på unge, engelske mand – i jagten på… ja, lad os være ærlige.. øl, fisse og horemusik!

Der er selvfølgelig et utal af komedier, der som Scoreturen følger unge mænds jagt på sex – American Pie, Road Trip, og så videre ad infinitum - men forskellen er, at selv om Scoreturens hovedpersoner er lige så kiksede, utilpassede og generte, at alle unge mænd med garanti vil kunne identificere sig med i det mindste en af dem, så er det samtidig en samling figurer, der både har dybde og kant. Det er figurer som man faktisk kommer til at holde af, i modsætning til deres amerikanske frænder.

Meget af identifikationen skyldes en kombination af at figurerne har haft hele tre sæsoner til at udvikle sig og blive mere nuancerede i, men at man kommer til at holde af dem skyldes i endnu højere grad det faktum, at deres måde at tilgå deres omverden på er en meget nordeuropæiske version af denne løsslupne ungdomskultur, en kultur der helt klart ligger langt tættere på den man kender fra sit eget liv, end den man oplever gennem amerikanske ungdomsfilm. Figurerne er ikke hårdtpumpede fyre og botoxopererde fotomodeller, men de ligner og opfører sig som de unge man ser overalt. Selv om amerikanerne også blærer sig med at være grænseoverskridende i deres film – eksempelvis i seksuelt omgang med bagværk - så er der helt andre benhårde boller på suppen i Scoreturen.

Tager man eksempelvis fat i ovenstående onaniscene fra den første American Pie, befinder vi os, allerede tre minutter inde i Scoreturen, på et ungkarleværelse hvor en af filmens fire venner - Jay - sidder klar foran sin laptop, iført dykkerbriller og snorkel, mens han læsser skiveskåren skinke op i hånden, klar til at indtaste sine kontooplysninger til den afklædte pige bag skærmen og give den gas, da hans mor og lillebror træder ind på værelset og moderen uden at fortrække en mine erklærer at Jays bedstefar netop er død. Scenen viser med al tydelighed, at filmen formår både at være plat, sjov og så samtidig være sorthumoristisk og drypvis alvorlig.

Men Scoreturen bliver aldrig dybsindig eller dyster, for bedstefaderens død gør at Jay kan fyre den max af på den græske ferieø Malia, som er deres mål, nu de er færdige med gymnasiet. Drengene i gruppen har selvfølgelig alle hver deres mål for at tage på ferie, Jay vil drikke sig i hegnet og feste som aldrig før, Neil vil ukritisk have sex med alt uanset alder og Simon forsøger at finde hans elskede Cali, der har slået op med ham, men som også ferierer på øen. Filmens egentlige hovedperson Will, forsøger som altid, at holde en stoisk distance til løjerne, men også han bliver grebet af stemningen, da han møder en sød pige.

Scoreturen er, ud over at være meget, meget sjov og provokerende også en film med hjerte, for det skal jo vise sig at drengenes bildungsrejse udi bajere, babser, druk og solskin gives der også plads til flere, ganske rørende, romancer. For de piger som drengene jagter, er ikke kun villige og billige discotøser, for enkelte af dem opdager at der faktisk gemmer sig utroligt charmerende kvinder blandt flokken.

Hvad enten man er træt af de ungdomskomedier, der udelukkende fokuserer på sex og druk, eller man først lige har fået øjnene op for genren, er Scoreturen en film man ikke skal snyde sig selv for. Nuvel, det er plat, det er usmageligt, men det er også samtidigt forbasket velskrevet, velspillet og veloplagt! En virkelig fin måde at gå sommerens kådhed i møde på.


Forrige anmeldelse
« Men in black III «
Næste anmeldelse
» The Inbetweeners – sæson 1 »


Filmanmeldelser