Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Hvorhen Europa? / Uffe Østergaard / 598 sider
DJØF Forlag . ISBN 978-87-574-3803-1
Anmeldt 13/12 2018, 11:42 af Michael Agerbo Mørch

Fort Europa med nuancer


Fort Europa med nuancer

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

I sin karrieres efterår har Uffe Østergaard skiftet holdning til EU. For nogen er det forvirrende, næsten foruroligende, at EU’s skarpsindige sympatisør pludselig stiller spørgsmålstegn ved projektet. For andre er det forfriskende at vide, at en forsker er i proces med sit arbejde og går i clinch med nye argumenter, som debatten udvikler sig.

Østergaard har igennem et langt forskerliv analyseret europæisk historie, politik og identitet, og det er frugterne af dette arbejde, som denne bog lever af og trækker på. Bogen er dog ikke kun en analyse og en historiefortælling – det er den bestemt – den er også et postulat og et sammensurium af påstande, fortolkninger og profetier. I en samlet sum udgør bogen et stimulerende bekendtskab, der vil virke æggende på manges debatlyst, for der er få synspunkter, der lades uberørt af dette kæmpeskrift.

Østergaards fundamentale pointe er, at EU blev etableret i efterdønningerne af Europas 500 magiske år. I 500 år dominerede Europa verden, men efter dobbelt-krigen i første halvdel af det 20. århundrede, mistede Europa sin status som verdens centrum. Først USA og nu Kina, Indien, Brasilien med flere overtog og udgør stadig verdens brændpunkter. EU står stagneret tilbage og kan ikke finde sit solide fodfæste i en ny verdensorden.

Indadtil er der også problemer, for nationalstaternes samarbejde i et centraliseret EU har bevirket en afsky for det elitære projekt i medlemslandene. Det har ført til en stigende kritik af hele konstruktionen, som vi i disse dage fx ser udspillet i Brexit-kaosset i Storbritannien. Vi ser også en stigende nationalisme sprede sig i Europa, som både ses i Danmark, Tyskland, Polen, Ungarn, Italien og mange andre steder.

Bogens omfang i analysen og de mange detaljerede fremskrivninger af facts gør bogen til syntesen af et langt livs studier. Bogen er velskrevet, og det gør samlet set, at den både er en ideal begynderbog for folk, der ikke kender meget til Europas politiske historie og til feinschmeckere, der vil have argumenterne pudset af og nuancerne finjusteret. En meget flot litterær begivenhed!

Forrige anmeldelse
« Den protestantiske etik og kapi... «
Næste anmeldelse
» Guds styre. Islamisk politisk t... »