Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Københavns Universitets Almanak / Nils Koudahl (red.) / 178 sider
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck . ISBN 978-87-17-04462-3
Anmeldt 10/1 2016, 14:00 af Torben Rølmer Bille

Den analoge Google


Den analoge Google

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Københavns Universitets Almanak er den ældste publikation, der udgives i Danmark. Siden universitets grundlæggelse i 1474 er der ifølge bogen selv blevet udsendt en almanak hvert eneste år. De fleste af Kapellets læsere kender sikkert (eller har i det mindste set) den lille, gule almanak ligge hos bedsteforældrene, stå i reolen i barndomshjemmet eller helt andre steder, men det er nok kun de færreste, der har lavet andet end blot at bladre lidt i den.

Det ville da også være lidt misforstået at give sig til at læse Almanak fra ende til anden, for det er tænkt som en håndbog, man slår op i, og en kalender man rent lavpraktisk kan benytte i sin dagligdag. Der er derfor god grund til at studere Almanak nærmere, for den er proppet med et væld af informationer om den fysiske verden, der omgiver os. Til trods for at den lille, handy bogudgivelse måske kan have svært ved at konkurrere med internettets væld af informationer og utallige, nyttige apps, der ofte kan tilgås med et par enkelte klik på ens smartphone, så er Almanak – i al fald i denne anmelders optik – stadig en utrolig praktisk lille bog, som passer lige så fint i inderlommen på ens jakke, som førnævnte telefon.

Udgivelsens fulde titel er ret beset Københavns Universitets Almanak – Skriv- og rejse-kalender for det år efter Kristi fødsel 2016 som er skudår og det er en titel som ganske nøjagtigt betegner indholdt. Bagerst i Almanakken finder man den egentlige kalender, som kan benyttes både som uge/månedskalender og med plads til ens egne noter og mulighed for at skrive de mærkedage ned, som knytter sig til ens familie og nære omgangskreds. Det er en kalender af samme type, som de lommekalendere mange sikkert i forvejen kender.

Almanak indledes dog med en meget mere detaljeret årskalender, hvor der ikke er blevet plads til, at brugeren selv kan tilføje megen tekst. Her er nemlig angivet både dagens navn, information om hvornår sol og måne står op og går ned, forskellige astronomiske data ift. de mest almindelige planeters færden og en oversigt over gennemsnitstemperaturer fra tidligere år.

Før læseren dog når så vidt introduceres man først til en gennemgang af andre kultures kalendere og de dage, der er særligt vigtige i f.eks den Mosaiske, Græsk-Katolske eller Islamske kalender, plus information om kongehusets mærkedage. Allerede på siderne 8 og 9 fortæller Almanak også læseren, hvor i verden man vil kunne opleve årets totale solformørkelse.

Senere i udgivelsen er det også muligt at læse om historien bag udviklingen af vores kalendersystem, fra den julianske kalender, der blev grundlagt af Julius Cæsar, til historien om hvordan Pave Gregor senere reformerede denne og skabte den såkaldt Gregorianske kalender, der grundlæggende er den kalender, vi allesammen kender og benytter i dag, men der skrives også om det arbejde, der i øjeblikket pågår for at gøre vores kalender endnu mere præcis og globaliseret.

For de der ønsker mere præcis information, indeholder Almanak også oplysninger om de enkelte dages nøjagtige længde, hvor sol og måne kan ses på himlen, og er man i tvivl om, hvor i landet man befinder sig, så kan man også hurtigt finde en liste, der angiver de fleste byers præcise koordinater. Hvem sagde, at man havde brug for en GPS?

Almanakken er dog langt mere end det, for det er også en håndbog, der er praktisk at have i lommen, såfremt man vil gå på jagt (mao. Man kan se, hvornår det er jagtsæson på forskellige typer af vildt i forskellige dele af Danmark) eller stå til søs (idet der findes en oversigt over afmærkningen i de farvande, der omgiver os, samt tabeller over strøm og vandstandsforhold). På andre steder er bogen langt mere jordnær – for har man for eksempel brug for at få solgt nogle af sine kreaturer, eller bare tage en tur i fadølsteltet, så forefindes der også en oversigt, der forklarer, hvornår de forskelige markeder i Danmark afholdes. Er man mere flyvsk, og vil man hellere rette blikket mod verdensrummet, så bliver man også hjulpet på vej for Almanak kan benyttes til at lokalisere stjernebilledernes og planeternes nøjagtige placering.

I den forbindelse skal nævnes, at der både findes et stjernekort, som man kan folde ud og sammen med de skrevne informationer benytte til at lokalisere stjernetegn og andre himmellegemer, ligesom der findes information om, hvornår man kan regne med at observere stjerneskud, asteroider, kometer og hvornår det er muligt at opleve andre astronomiske fænomener på nattehimlen. Der er måske ikke lige så nemt at anvende dette kort, som det er at benytte 3D Planets app’en på ens smartphone, men der er nu alligevel noget dejligt betryggende i at have mulighed for at slå sådanne informationer op i en lille, handy bog, i stedet for at være afhængig af, at der er strøm nok på ens mobil.

Almanakken indeholder foruden alt dette en lang række tabeller, der kan benyttes til at blive klogere på mange forskellige typer af mål, vægt, spænding, tryk, møntenheder og meget, meget mere. Det er en lille bog, der til gengæld er stopfyldt til randen med praktisk, brugbar information. Ikke nødvendigvis trivia, men derimod til at forklare og finde de fænomener, der omgiver os.

I bogens mere beskrivende del er der blevet gjort plads til en skildring af Selskabet for Naturlærens Udbredelse, som blev stiftet af selveste H. C. Ørsted, og som siden 1824 har forsøgt at skabe en tværfaglig bro mellem de forskellige typer naturvidenskaber, og alle de der har interesse for dette felt. Selv om man måske tror at SNU er meget analoge, så kan man følge deres gøren og laden på Facebook https://www.facebook.com/SNU1824 eller via deres hjemmeside http://www.naturvidenskab.net/?pageid=Om%20SNU.

Selv om Almanak måske kan synes lidt svært tilgængelig for de, der ikke har sans for det matematiske eller naturvidenskabelige (sagt på en anden måde: en blød humanist som undertegnede), så er bogen også rigtigt god til at forklare præcis, hvordan man benytter de forskellige tabeller og oversigter helt konkret. Der er lagt et stort og grundigt arbejde i at få videreformidlet disse data i et sprog og på en måde, så alle kan være med. Tager man sig derfor tiden til at sætte sig ind i, hvordan man kan anvende bogen i sin hverdag, åbner den sig pludselig op og bliver et virkeligt fint værktøj, som man kan bruge til rigtigt mange forskellige ting.

Det kan godt være at Almanak ved første øjekast virker utroligt gammeldags og støvet, men den er samtidig en virkelig praktisk og handy bog, der har mange anvendelsesmuligheder og som kan være med til at forklare nogle af de helt lavpraktiske spørgsmål, med bund i det naturvidenskabelige, som griber ind i vor alles hverdag. Ikke en bog for alle, kun for de, der er nysgerrige på at vide mere om det år, vi netop er gået ind i.

Forrige anmeldelse
« Hjemme Ude «
Næste anmeldelse
» Konstantins liv »