Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Lyden af bier / Amulya Malladi / 280 sider
People's Press. ISBN 978-87-7055-604-0
Anmeldt 4/5 2009, 08:03 af Mie Poulsgaard Jørgensen

At finde sig selv i et nyt land


At finde sig selv i et nyt land

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Amulya Malladi er født og opvokset i Indien. Hun har tilbragt flere år i USA, før hun flyttede til København i 2002, hvor hun i dag bor sammen med sin danske mand og to sønner. Amulya er uddannet ingeniør og journalist. Hun har tidligere udgivet fem bøger på engelsk, og Lyden af bier er hendes nyeste skud på stammen.

Lyden af bier omhandler Raihana, som er flygtet fra det krigshærgede Afghanistan, og ender i Danmark hos sine fjerne slægtninge, Kabir og Layla, i Skive. Raihana har mistet sin elskede ægtemand, Aamir, i krigen, da han var modstander af Talebans metoder og fremgangsmåder.

Nu må Raihana finde sig selv som enke og i det frie Danmark. Hun savner ofte hjemlandet, da alt i Danmark er så ukendt. Endvidere har hun et håb om, at Aamirs død er en fejltagelse, og at han leder efter hende i Afghanistan. Dog må hun indse at denne mulighed er utopi, og at Aamir ville have ønsket, at hun ville skabe en ny og bedre tilværelse i Danmark, hvor hun kunne leve som en fri kvinde.

Hendes første indtryk af danskerne er at de mumler, deres sprog lyder som lyden fra bier. Hun har indstillingen (som mange andre udlændinge sikkert vil kunne nikke genkendende til), at hun aldrig vil tilegne sig sproget, og at det hele virker meget uoverskueligt. På sprogskolen lærer Raihana dog hurtigt sproget lidt efter lidt, og hun tilbydes en praktikplads hos biavleren og enkemanden Gunnar.

Gunnars liv stoppede da konen Anna døde. Anna var den livsglade og den initiativrige, den der holdt styr på Gunnar og holdte ham kørende. Da de startede med at avle bier fik de en hobby, der blev nøje vedligeholdt. Men efter Anna døde braser Gunnars livsgrundlag sammen, og hverdagen synes uoverkommelig, for ikke at tale om pasningen af bierne.

Da Raihana starter i praktikken, er Gunnar stadig meget bedrøvet og tilbagetrukken. Dog vinder hun sig langsomt ind i hans liv, og han liver langsomt op. Sammen danner de en ny og uventet alliance og til trods for kultur og sprogforskelle får de hverdagen til at fungere. Trods det at Gunnar og Raihana arbejder fint sammen sker der dog flere kultursammenstød; både misforståelser fra den afghanske side, der finder det upassende, at Raihana arbejder alene med en mand, men også danske skinheads der med voldelige metoder ryster Raihanas tro på freden i Danmark.

Lyden af bier er en hyldest til alle de udlændinge, der har prøvet at bosætte sig i et nyt land og skulle vænne sig til et nyt sprog og en ny kultur – og dette ofte med en grusom fortid bag sig. Det er en fortælling om Danmark og danskerne set udefra med andres øjne! Det er en fortælling om de kultursammenstød og kulturforskelle der sker i et multikulturelt samfund.

Udover at nævne disse kulturforskelle fortæller den også om de fordomme der præger danskerne, når det gælder det muslimske samfund. Bogen beskriver de fordomme, som man typisk hører, og man kan til tider ikke lade være med at grine over primitiviteten i disse fordomme. Følgende udsagn er taget fra bogen; ”hun havde ikke noget imod muslimer eller indvandrere, det havde hun virkelig ikke, de skulle bare ikke bo i Danmark”, og fremstiller tydeligvis den selvmodsigelse og fjendtlighed mange danskere gør sig tilhængere af, når det kommer til indvandrerspørgsmål.

Det er en sød historie, som fordrer forståelse og respekt for hinandens kultur – en tovejskommunikation. Og endvidere en forståelse for de prøvelser flygtninge i Danmark (og hele verden) har været udsat for.


Forrige anmeldelse
« Revolutionary Road «
Næste anmeldelse
» Svalerne i Kabul »


Flere prosaanmeldelser